ЕС готви резервен план за помощ за Украйна до 20 млрд. евро

Той ще заобиколи ветото на унгарския премиер Виктор Орбан
157
 ЕС готви резервен план за помощ за Украйна до 20 млрд. евро
Снимка: Pixabay

Европейският съюз подготвя резервен план за изпращане на помощ на Украйна на стойност до 20 милиарда евро, който ще заобиколи ветото на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава "Файненшъл Таймс", позовавайки се на неназовани официални лица.

След като лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят за планирания четиригодишен пакет от 50 милиарда евро за Украйна по-рано този месец, властите търсят алтернативи, за да спасят Киев от задаващата се бюджетна криза.

Длъжностни лица, които се съгласиха да говорят по темата, казват, че планът на ЕС се отнася до гаранции, дадени от страните членки, което ще позволи на Европейската комисия да заеме до 20 милиарда евро, за да помогне на Украйна. Планът все още се договаря, а точната сума ще бъде определена според нуждите на Украйна и военните ѝ сили.

Най-важното е, че подобен план няма да изисква гаранции от всички 27 членки на Съюза, стига да бъде подкрепен от столиците с най-висок кредитен рейтинг. По този начин ЕС ще може да заобиколи ветото на Унгария, тъй като няма да е необходима единодушна подкрепа.

Някои страни, включително Германия и Холандия, ще се нуждаят от парламентарно одобрение - процес, който трябва да бъде завършен навреме, за да може помощта да бъде изпратена на Украйна до март 2024 г.

Ако европейските лидери се споразумеят за план до 1 февруари, Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще отпусне около 900 милиона долара, за да помогне на Киев да избегне печатането на пари и още по-голям растеж на инфлацията. /БГНЕС/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: УкрайнаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
2
 
! Отговори
Васил Левски преди 3 месеца
Угрите винаги са се съюзявали с губещия, че сега ли ще е по-различно?? Затова и държавата им днес представлява само 30% от това което е била. Както са я подкарали, може един ден нищо да не остане.
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак с наши пари?
125
0
 
1
 
! Отговори
Котел преди 3 месеца
Унгария и Русия две дружки
124
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виете ли пак копейки, че чебурашките не могат да се оправят срещу 25 пъти по-малка държава ако я подкрепят финансово и и дадат малко старо оръжие? Е нали колхозниците бяха безаналогови кво става сега? След две години пълномащабна война дори Херсон не са превзели който е на 100тина километра от Крим да не говорим, че не контролират изцяло нито една област от анексираните територии на за сметка на това дадоха над 300 хил жертви и ранени.
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз се питам защо след като Украйна де факти уби двама жителя на Полша-страна членка на НАТО, опита се да припише атаката на Русия, поляците разкриха измамата и въпреки това НАТО не атакува агресора, атакувал държава членка на НАТО ? Същата тази Украйна взриви стратегически инфраструктурен проект, на половина собственост на друга държава членка на НАТО, обрече я на енергиен глад и НАТО отново си затвори очите за този терористичен акт.
122
0
 
7
 
! Отговори
Иде либерасткия край преди 3 месеца
Евроджендърския съюз се е превърнал в тоталитарна организация, и то МНОГО по тоталитарна от социалистическия тоталитаризъм.Евролиберастите сега преяли със власт се се самозабравили и със действията си уверенно са се запътили към самоубийство. Издлежда само те не виждат логичния резултат от тоталната самозабрава.
121
0
 
7
 
! Отговори
Не преди 3 месеца
Тези пари ще де ги удържат от нас. Да си воюват щом ги влече, но БЕЗ да крадат от децата ми, че само на еврогейтаци ще ми станат.
120
9
 
2
 
! Отговори
Ebatchev преди 3 месеца
ЕС му го турнаха два ката на Орбан. Сега ще му вземат евросубсидиите и ще ги изпратят на украинските смели бойци. Урбан ще пълзи, защото е влечуго и съветски червей.
119
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аве копейки, е нали ЕС фалираше ве, нали затваря цялото си производство без умрелите ресурси на чебурашките, кви са тия милярди пак? И що путинака трябва да си ползва пионките в ЕС като Орбан и нашия г-н Зелен Чорап та урките да не получават парична помощ? Нали тяхната икономика цъфти и връзва ама ни една копейка дори и не пробва да отиде там?
118
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 116 "На нашата супер бедна страна няма ли да ни помогне ЕС?!?" - приказката е Помогни си сам, за да ти помогне Господ". Никой не трябва да помага на про'с'таците дето сами не искат да си помогнат.
117
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Денков, с дадения му на 2 Април мандат, трябва да тегли заем от 3 милиарда евро и да ги внесе в този фонд! 85% гласуваха за ЕС, но никой не даде 1000лв за Украйна. Този срам дето неграмотните и некадърни бедни евроатлантически про'с'таци хвърлиха върху България трябва да бъде изтрит!
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая хохландия е като каца без дъно
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС може да готви каквото си иска, докато Орбан не удари балтията.
114
0
 
8
 
! Отговори
ясно преди 3 месеца
Европа има план за продължаване на войната, но е по вероятно паричките да отидат в едни джобчета. Тя схемата е ясна, като с ваксините.
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В предаването Вечер с Владимир Соловьов той заяви: Смятам, че всички американски окупационни части трябва да бъдат изтеглени от Европа, а руските военни бази да бъдат разположени далеч от територията на Руската федерация. Например, напълно е възможно да се поемат част от военните бази, които обслужват американците в Западна Европа. Рамщайн би могъл да бъде наша база. Бихме могли да се разположим и в редица бази в Италия. Тогава няма да възникват никакви проблеми. Тогава ще бъдем сигурни, че Европа ще се държи много прилично и от територията на Европа няма да идва никаква заплаха за нашата д
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нерде 50, нерде 20, резервния план е гола вода!
111
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите сме на 80то място в света по икономика..... На нашата супер бедна страна няма ли да ни помогне ЕС?!?
110
0
 
20
 
! Отговори
....за да помогне на преди 3 месеца
украйна.....Абе, ***, неразбрахте ли, че никой, ама никой не може да им помогне вече, някои им втълпи, че могат да победят Русия, а сега вият и викат помагайте. И всичките пари на света да ви дадат пак няма да ви помогнат.
109
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС е в невиждана криза.... На кого помага незнам!!
108
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как Западът възкреси Чудовищния Укpaинcки Haцизъм (ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ)