Високи цени на основни продукти удариха гърците, някои с близо 60%

Януари се очаква поскъпване на сиренето, зърнените храни и варивата
5 яну 2024 16:17, Анисия Иванова
13
Високи цени на основни продукти удариха гърците, някои с близо 60%
Снимка: Pixabay

Очаква се цената на всички продукти по рафтовете на супермаркетите да се повиши средно с 4,5%. Това увеличение през 2023 г. беше 7,3%.

Това увеличение през настоящата 2024 г. може да е по-малко в сравнение със съответния период на миналата година, но идва да повиши вече силно увеличената цена на продуктите, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Продукти, които стават по-скъпи през 2024 година:

Перилни/почистващи препарати: +5,7%

Предмети за лична хигиена: +4%

Посочва се, че през 9-ия месец на 2023 г. перилните, почистващите препарати и артикулите за лична хигиена вече са поскъпнали с 12,7%.

Досега са докладвани повишения на цените на около 100 продукта, включително от 20% до 55% - вина до 19%, консерви до 14%, хлебни пръчици до 10%, варива и ориз до 10%, зърнени блокчета  до 9%, зърнени закуски до 8%, чипс до 8%, замразени зеленчуци около 8%, колбаси до 8%, шоколад до 8%, продукти за лична хигиена до 5% и млечни продукти 3,7%.

Също така до 14% се увеличават малките индивидуално опаковани сокове, използвани от децата в училище. През януари се очаква поскъпване на сиренето, зърнените храни и варивата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
и в българия олиото тръгна пак нагоре сирене кашкавал боб броколи лук сана високи цени
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е гърците искат, ама скоро няма да могат да стигнат Бг, ония там са луди глави и ще ги изнесът.
11
3
 
19
 
! Отговори
Някой си преди 3 месеца
За да разберете колко тенденциозно са представени нещата, отворете брошурите на Лидл Гърция и Лидл България. На основните продукти в Гърция цената е поне 30 процента надолу. Изводите си правете сами.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не усещам повишение на цените- има продукти по програма "ДОСТЪПНО ЗА ВАС", които са доста по евтини, инфлацията за ноември е 5.4%, в НСИ информация няма за декември...от къде имат информация за предстоящи по високи цени...
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На първо място - каква е минималната и ориентировъчно средната заплата в Гърция?Второ - поскъпване в проценти ОК, но може ли цените в абсолютни стойности? За да ги сравним с нашите
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чудесна статия,но за да е обективна информацията в нея дайте сравнения цените на стоките там и тук.ама няма да е удобно щото има да поплачем дружно. Като се окаже че тук ни дерат брутално ,а масово в Европа цените са съвсем по ниски и поносими. Колко хора показваха снимки на бг продукти в чужбина които са почти два пъти по евтини от същите в бг. Така и никой не можа да даде смислен отговор защо това е така.по празниците народа препълваше количките а в чужбина като решат че нещо е скъпо не купува
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия от лидъл големи тарикати ,гледам хора възрастни взели по 10 кутии домат консерва ,питам един старец той вида евтиния 84 Ст една кутия утиеам аз до домата и гледам пълна измама ,етиката написано 84 Ст но има уловка ,трябва да купиш определени бр.на 1.68 и след това определени кутии на 84;Ст пълна измама ако не гледаш или като е взел стареца 10 кутии че плати не 8.40 а двойно ,има и други продукти по същия начин поставени етикети ,мошеници ,къде са КЗП и НАП много възрастни хора се заблуждав
6
2
 
17
 
! Отговори
Шегобиец преди 3 месеца
Значи е време да емигрират от Гърция и да започнат тука да ни работят на половин заплата. Когато това го видя, тогава ще повЕрвам колко са зле ;)
5
5
 
5
 
! Отговори
това не плаши преди 3 месеца
бг които ходят с пълни багажници от тук
4
1
 
14
 
! Отговори
гъркофил преди 3 месеца
Аз затова си купувам паста за зъби от там ...
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не берете кахър за гърците, те ще се оправят. Помислете за собствения си батак.
2
2
 
26
 
! Отговори
Мда бе преди 3 месеца
Пълна измислица! Що не видите брошурите за тази седмица, такива цени бяха в БГ преди ковид, къде е по-скъпо?!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е Сталинка нали днес каза, че кризата отмина, а лихвите трябв да намалеят?На кой да вярваме?