Криза в ЕС: Шарл Мишел се кандидатира на изборите през 2024 г., кой ще попълни поста му?

Лидерите бързо ще трябва да му намерят заместник
7 яну 2024 09:15, Нели Христова
55
Криза в ЕС: Шарл Мишел се кандидатира на изборите през 2024 г., кой ще попълни поста му?
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за европейските избори през 2024 г., което може да доведе до криза при попълването на висшия дипломатически пост, съобщиха белгийските медии.

"Реших да се кандидатирам на европейските избори през 2024 г.", заяви Мишел.

Той ще заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли. След това лидерите на ЕС ще трябва бързо да назначат негов наследник на освободения пост в Съвета. Поради факта, че Унгария поема ротационното председателство на Съвета през юли, унгарският министър-председател Виктор Орбан би могъл да изпълнява ролята на председател на Съвета, ако членовете на ЕС не постигнат бързо съгласие за кандидат.

През последната година напрежението между ЕС и Унгария във връзка с подкрепата за Украйна стана все по-интензивно. Орбан като резервен наследник на Мишел вероятно ще предизвика допълнителни конфликти между членовете на Комисията.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Унгария многократно възпрепятства подкрепата на ЕС за Киев, противопоставя се на санкциите срещу Русия, а сега заплашва да осуети стремежа на Украйна към ЕС.

След като на 14 декември Европейският съвет се съгласи да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, Орбан на практика се въздържа при гласуването за започване на преговорите, заявявайки, че "членството на Украйна в ЕС е лошо решение". На следващия ден той блокира пакет от мерки на блока за Украйна в размер на 50 млрд. евро.

Въпреки противопоставянето на Орбан, Европейският съвет остана силен поддръжник на Украйна по време на пълномащабната инвазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
То тя тази "криза" беше осезаема от повече от 2 години мисля аз Лично! Някой под мен написа,че това е "съюз" на Марионетки! И е Прав! ЕС се оказва в последствие,Че Не е Наш Европейски! Така го бяха "замислили" само Пред нас! И то държави като Белгия,Франция> Холандия и Германия най вече! Държави които страняха от Общественият живот в Световен мащаб до 1989 г! И изведнъж се "развихриха" след 1989 г! Доказателство че в ЕС има раздор,е Приемането ни в "Шенген"! Ще спираме ние "тирове" за да ниЧуят?
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съюз от марионетки.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Той ще заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли, " --- Яено някой е купил изборите щом отсега "демократичните медии" знаят резултата. Това е демокрация нали.... хаххахахаахаххаха
43
0
 
6
 
! Отговори
Добър сигнал преди 3 месеца
Кризата с Украйна и общото дередже на ЕС като резултат, ще се оправи, когато днешните политици, набутали ни тия ла ***, се отлръпнат от сцената. В този смисъл, браво, Мишел! Чакаме и другите мишки като Борел, Шолц и най-вече Урсула, да последват сигнала.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 29 НИЕ НЕ!!! Поставените от посолството управници тук, с всичка сила ни набутват там като кокошките в курника. Така им е наредено.
41
0
 
13
 
! Отговори
преоблякъл се Илия преди 3 месеца
Той пък е един дипломат!!!! Европейските институции отдавна вече не са това, което бяха! Няма ги лидерите с визия и ум в главите! Напълниха се с бездарни "функционери", които послушно изпълняват заповедите отвъд океана и съсипаха континента! Лошото е, че същите персони са се насочили отново да се намърдат на предишните си места. Лесно не се изпускат такива тлъсти, синекурни длъжности! И това ще бъде краят на Европа. Нищо добро не ни чака, ако отново такива ще управляват ЕС.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Bepoятнo, мocьo Гилoтeн?
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урсула му открадна Властта на Дългуча. А той само веднъж успя да и отмъсти, като не протестира когато Султан Ердо(г)ан я сложи на диванчето. Хитрец е Дългучът, усеща, че е по-добре да напусне върховете при задаващата се буря преди изборите за нова Комисия. Безобразията на Урсула с ваксините няма да останат вечно скрити.
38
2
 
19
 
! Отговори
ЕС преди 3 месеца
Е геополитически инструмент на САЩ за разширяване на колониите в Европа!
37
3
 
19
 
! Отговори
Плъховете преди 3 месеца
Напускат потъващия кораб..
36
2
 
29
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Това ръководство е срам и позор за ЕС,докараха Европа до война и катастрофа и още искат?;
35
22
 
2
 
! Отговори
Аман преди 3 месеца
от кремълски статии...
34
10
 
4
 
! Отговори
Слава императоре Си! преди 3 месеца
Жълтата империя печели, много ясно.
33
3
 
27
 
! Отговори
А1 преди 3 месеца
Разширяваме ЕС с условието задължително членство в НАТО и после американски бази!Вече и домашните кучета и котки разбраха играта на САЩ!
32
6
 
5
 
! Отговори
Моля за отговор преди 3 месеца
Защо Бойко Методиев Борисов поръчва убийства срещу неудобни Българи и никой не му държи сметка, имаме ли институции въобще !? Казвам се Мирослав Германов!
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Липсата му само би била от полза, пък и сега със сигурност Урсула няма да остане без стол.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми то само кризи тоя съюз инфлация и рецесия колко ли ще издържи
29
20
 
3
 
! Отговори
чак пък преди 3 месеца
криза,просто нормална процедура,но на вас мед ви капе от устата да пишете колко е зле ЕС,русофилски ***
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи Европейския съюз в криза потъва в рецесия а ние вместо да вземем спасителната лодка и да бягаме от потъващия кораб твърдо стоим
27
2
 
15
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Нема нужда от тоя дедо