България губи много пари заради Шенген, има нужда от системна кампания

Проф. Димитров: Има опасност от огромен мигрантски поток към Европа
8 яну 2024 20:15, Анисия Иванова
77
България губи много пари заради Шенген, има нужда от системна кампания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има опасност от огромен мигрантски поток към Европа, ако войната в Близкия изток се разрасне, което е свързано с това България да бъде приета само по въздух и вода в Шенген. България трябва да води систематична кампания, за да убеди всички партньори в това, че страната ни е способна да се справи с опазването на границите и да може да разчита на европейска помощ за това. България губи много пари, защото не е част от Шенген чрез сухопътните си граници, като икономическият аспект може да бъде използван като силен аргумент, коментира проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Войната в Украйна и войната в Близкия изток са двете най-големи и видни предизвикателства пред глобалната сигурност за 2024 г., като има опасения и за намеса на регионални играчи в Червено море, каза Димитров. В Близкия изток се наблюдава известно затихване, като редица западни държави търсят решение и спиране на военните действия.

"Това, което се случва там (в Газа), не може да продължава до безкрайност, а и няма изход за хората, които са в сектора Газа. Те няма къде да отидат, нито една страна не ги приема; Израел се чувства под натиск от международната общност и не случайно посещенията на редица водещи дипломати от САЩ и Европа в региона, които търсят поне спиране на огъня в момента и търсене на решение в този случай, защото цивилните жертви са много. Това не може да продължи до безкрайност.“

Съществува опасност от мигрантски поток, който няма да може да бъде овладян, ако броят на мигрантите е няколкостотин хиляди, което се отразява и на членството на България в Шенген чрез сухопътните си граници. Честите избори в страната ни и постоянната смяна на правителства последните години създават усещане за нестабилност у партньорите ни от ЕС. Честата смята на външни министри и министър-председатели пречи да се води ефективна кампания, с която да убедим страните-членки. Укрепването на българските граници трябва да е на европейско ниво, а не само на вътрешно в страната, тъй като България е сухопътната врата от Азия и Близкия изток към ЕС, което прави нашата граница европейска отговорност.

"България трябва да води систематична кампания за убеждаване и то не само с Австрия или Нидерландия, както беше до скоро, а с всички партньори, за да бъдат те убедени в това, че ние можем да се справяме и в същото време и да разчитаме на европейска помощ за това нещо. Когато има систематичност в усилията, тогава хората разбират, че има сериозен партньор. Нашите аргументи биха могли да бъдат такива, че когато не сме влезли сухопътно в Шенген, ние губим от няколкоститин милиона до няколко милиарда лева.

Съществува риск България да остане член само на частичния Шенген, а изборите за европейски парламент, изборите в Австрия и избори в други държави, които предстоят тази година, са ключов елемент за приема ни в Шенген със сухопътни граници. България губи много пари, защото не е част от Шенген чрез сухопътните си граници, като икономическият аспект може да бъде използван като силен аргумент.

Критичната инфраструктура на България е добре защитена, но сигурността никога не е гарантирана, трябва да се направи систематичен преглед на евентуалните заплахи и реакции, които България ще предприеме. Трябва да се мисли за интеграция на мигрантите, а не само тяхното настаняване.

Дипломацията е част от решението на ситуацията в Червено море, но трудно ще бъде постигнато решение само чрез дипломация. Вече има военни кораби на Индия и САЩ в Червено море, като гостът очаква Европа и Китай също да изпратят кораби.

Новите технологии и изкуственият интелект вече навлизат в помощ на националната сигурност на България. Разполагаме с големи бази данни, които се проверяват лесно и софтуер, който преглежда хора по гари и летища. Гостът обясни, че развитието на технологиите са непрекъснат процес, като се развиват много бързо и биват използвани и от престъпниците.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уж можело коментари тук. Ами трият се, особено тези които назовават ректора на УНСС с прякора му, който започва с Т и завършва на о!
68
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
никакви кампании пускаме ги свободно да преминават българия и на запад те набалканите не искат какво има да му мислим всеки ден тази дъфка с шенгенще харчим хора и ресурси за няма нищо сащ да кажат защо от сирия и афганистанбягат на запад защо не ги интегрираха мълчат по тези важни въпроси защо сеслучва всичко това
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
К'ъв Шенген, к'ви 5 лв. ? Паднаха 5 сантиметра сняг и пак Държавата блокира... Гепи се яко , границата разграден двор, корабите и камионите Ни ги хващат с дрога и мигранти, кой ще ни пусне в Шенген ?
66
1
 
0
 
! Отговори
Страшно кефят преди 3 месеца
неграмотните евроджендъри! Посмейте се и вие! . . . . . . . . До 27. Искаме Евро и Шенген. Вън Руския Окупатор от Бъргария и неговите русофили- татарри!
65
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Няма какво да се вайкаме пълен бойкот на всички стоки и услуги от Австрия плюс вето за всичко срещу Австрия,и онези ще клекнат до дни,но нямаме политици с топки,дипломацията с тях не върши работа
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не, България, а такива като този охранения. Ако управниците нямаха далавера, а само народа, такъв зор и напъни нямаше да има. Като че ли за обикновените хора ще е манна небесна. А за тях явно ще бъде.
63
3
 
3
 
! Отговори
Яжте мумията преди 3 месеца
На Ленин,Татари!
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А 6алгараците населяващи тоя турски нужник, както Чеха правилно изобрази, населението масово са кокосови орехи изходени на рогозка, и пак добре ако не лаят че голями купоните в обора. И не го пускат да излиза от резервата чрез визи шенгени и др.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мигрантите не ги хващат на границата, а във вътрешността на България. Всичко се знае в ЕС. Пеленгатори има навсякъде.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Австрийци и цял ЕС пазят границата с Турция, е щом те я пазят, защо няма Шенген за Бг. Ако няма Шенген за Бг , какво правят на границата на Бг и защо не пазят границата с Гърция /пълна с емигранти/, или Гърция е в ЕС и емигрантите свободно се движат.
59
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Грешите в едно. Не опазването на границите ни е виновно за невлизането ни в Шенген, а опазането! Няма разбирателство, кой колко и къде да го праща! Това е проблема!
58
1
 
4
 
! Отговори
кокорчо преди 3 месеца
Всеки евроцент от Брюксел , мощна подкрепа на моята теза " да га дyxaт бедните "
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много хора се досещат кои измежду тях са трафиканти но си мълчат защото ще излязат виновни ако ги съобщят. Ами че те жените и дъщерите на трафикантите накичени като коледни елхи. Голяма загадка много трудна ...
56
3
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
Коя натовска държава ще изпрати войски да се бият във Финландия, след като Русия ще бомби както САЩ в Ирак, и Израел в Газа, и то с тактически нюкове, изобщо няма да и играе с артилерия. А петата статия просто казва, че всяка страна членка на НАТО сама определя как да окаже помощ. Каква помощ ще изпратят за един радиоактивен кратер.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тия ли ще ги наставят на морето?
54
1
 
6
 
! Отговори
мвр - убийци преди 3 месеца
И странното е, че един милю са напправили ректор на икономически "университет"... В тази държава работят основно милювци, пазачи и измислени ректори професори...
53
1
 
3
 
! Отговори
Уф преди 3 месеца
Демографски срив.
52
4
 
4
 
! Отговори
а бе, маймуни! преди 3 месеца
А бе! Българите защо не могат да пътуват свободно в ЕС, бе? Българите не могат да пътуват свободно в Гърция, България защо не може да търгува свободно с Гърция! Нали ЕС е съюз на свободно придвижване на хора и на стоки. Ама за българите не може - ха ха хааа - вижте се, бе, маимyни, как ви правят на маимyни, ха ха хаааа...
51
0
 
6
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Ние нямаме нужда от още работна ръка, а и мигрантите не искат нашите заплати. Не са тръгнали за нас. Това прилича на наказателна акция, а не на хуманна. България няма вина за цялото това пресение. Но, както винаги, ние ще оберем пешкира.
50
2
 
7
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 месеца
Вън наглите окраинци!