€200 млн. загуби за бизнеса заради сухопътния Шенген

Превозвачи: Да се облекчи контролът между България и Румъния
10 яну 2024 10:24, Анисия Иванова
23

Превозвачи искат среща с финансовия министър Асен Василев заради проблема с проверките по границите и образувалите се огромни опашки от ТИР-ове, които понякога чакат по цяло денонощие.

"Чака се на границата между България и Румъния. Опашките не са, защото затягаме контрола на австрийските стоки, мярката е неефективна по отношение на австрийците. Тази проверка е от порядъка на 4-5 часа", коментира Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в студиото на "България сутрин".

По думите на предприемача Таня Скринска проблемът е наистина сериозен и не датира от дните преди Коледа и Нова година.

"Не се мисли в посока на това да се облекчи режимът и ние да сме конкурентни. Оскъпяват се доставките, отразява се на цените и на шофьорите - има все по-голям отлив на желаещи да упражняват тази професия. Трябва да работим заедно с Румъния, трябва да се увеличат хората, които работят на гишетата", каза Скринска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Димитров посочи, че се отчитат 200 млн. евро загуби за превозвачите и се създават предпоставки за опасни пътища в тези райони. Всеки ден забавяне на стоката е загуба и за българската икономика.

"Трябва да помислим да намалим и облекчим граничния контрол между България и Румъния. Настояваме за конкретна дата за присъединяването ни със сухопътните граници в Шенген", заяви Димитров.

Според Скринска сухопътният Шенген най-много касае българския превозвач.

"Турската граница е втората най-натоварена в света след Мексико-САЩ. Голяма част от доставките ще преминават през държави, които не са в Шенген. Управляващите трябва да предприемат по-категорична позиция и добри взаимоотношения със съседните държави", смята тя.

По думите ѝ и Министерството на финансите, и Министерството на транспорта трябва да работят в синхрон, за да се чуе гласът на българските превозвачи.

Димитров обясни, че на срещата с министъра на финансите Асен Василев ще искат да знаят дали българските превозвачи ще имат право на шенгенски визи, дали мерките по отношение на австрийските стоки ще продължат, като те ще настояват да се прецизират, така че да не вредят на бизнеса.

"Бихме настоявали влизането ни в Шенген, макар по въздух и вода, все пак да е полезно и за българските превозвачи. Конкретно такива мерки са премахването на кантарите на границите", заяви Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
ДА превозват "по въздух" наще превозвачи. там нали постигнахме Оспех.... Вместо 30 мин сега само за 25 ще се минава през граничен контрол. НаправУ , грандиозен оспех аз балгарските политици . Да им издигнем паметник . Там където беше МОЧЧА е свободно, а и можем да ползваме каквото остана нарязано от стария паметник. Замо да го струпаме на едно място ... и паметника ще е готов. От признателните българи, че имаме такива способни харвардски политици.
22
1
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
ПОБЕДАТА НА ДЕНКО И МАГАРЕНКО !!!
21
1
 
2
 
! Отговори
заради русофилите преди 3 месеца
Граф Николай Игнатиев, който пише с азбуката, която му подарихме, ни нарича племе, което трябва да е послушно оръдие на руската политика. Той повлиява за обесването, а не за затвор за Васил Левски, който иска българите сами да се освободим както гърците, румънците и сърбите. Левски предупреждава, че мнимите освободители ще ни заробят. Раковски: мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия. Ботев: Русия с радикални средства се стреми да изтрие от лицето на земята българите.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв бизнес, какъв Шенген, вчера дава за завода за отпадъци как хората получават 1000 лв., а шефа 12000 лв, това нормално ли е., а това е навсякъде.
19
1
 
3
 
! Отговори
Васил Левски преди 3 месеца
Бойкот на Била!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До мис Бюст ходи тегли кредит за липсата или...
17
2
 
2
 
! Отговори
НевЕрващ : преди 3 месеца
Нали беше "пълна победа" влизането в Шенген,а според МС всичко извън мейнстрийма било руска пропаганда?!?!? Сега днеса да не се окаже проруска пропагандна медия?!?!? УжасТ! Чувствувам се измамен от лошата руска пропаганда!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сметката да се представи на Австрия, да я плати!
15
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
гърция и турция защо не скандират в наша полза техни са тировете с плодове изеленчуци за зап европа турция ги гони съвсем съзнателно към нас и гледа сеира прибира парите от ес за издръжката на лагерите
14
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Стига плакахте, бизнеса да си шпраща стпките по въздух в куфари. Да прочетата малко и после да мрънкат - ще спестяваме по 5 минути на пътник на варненското летище. Слава Денков, Слава Кирчо и кокорчо, скава разБойко!!!!!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя Шенген е пълна гавра с България! И втората гавра е, че се опитват да ни го пробутат като невиждан успех! Не че им се получава.
12
0
 
7
 
! Отговори
Благодарение на преди 3 месеца
Българските превозвачи,България е с най-ниските тол такси,но с най-високите цени на стоките.
11
0
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 3 месеца
А,ха.При Борисов 12 години бяхме в Шенген?
10
1
 
3
 
! Отговори
Денковщина преди 3 месеца
Загуби? Значи Денков не е могъл да защити интересите на българския бизнес. Как да ги защити, след като той, Варваринът, дори не се е сетил, че неговото правителство следва в полза на българската икономика, а не в нейна вреда. Да, ама ако Варваринът беше способен на такава досетливост, Посланикът нямаше да го тури за министър-председател.
9
0
 
8
 
! Отговори
Стига,бе преди 3 месеца
Бизнесът не губи нищо.Вдига цените на стоките и даже е на печалба.
8
1
 
7
 
! Отговори
Бах мама му. преди 3 месеца
Нали бяха 2 милиарда . Кога станаха 200 милиона ?
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може да се пресмятат така загуби! Га че е имало някога такива приходи, а сега ги няма и са назагува! Това са пропуснати ползи, виртуални хем ))
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шенген е правно пространство. Превозите са само мъничка част!
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тир-овете по въздух, там нали нема шенген-менген. Денкуф е доволен, всички от сглобката си писаха актив за този невиждан мега успех.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето за това не ни пускат в сухпътния Шенген! Заради такива като този Димитров... "Да махнем кантарите на границата", вика.... С подтекст: да си лъжем колкото си искаме, значи! Е, как ще стане така, бре байно