"Фронтекс" отчита огромен скок на миграцията

Нивото е най-високото от 2016 година насам
17 яну 2024 16:45, Нели Христова
21
"Фронтекс" отчита огромен скок на миграцията
Снимка: БГНЕС

Според предварителните изчисления на "Фронтекс" броят на незаконните преминавания на външната граница на ЕС през 2023 г. ще достигне общо около 380 000, което ще се дължи на увеличението на броя на пристигащите през Средиземноморския регион. Това е най-високото ниво от 2016 г. насам и представлява 17% увеличение спрямо данните за 2022 г., което показва последователна възходяща тенденция през последните три години.

Централното Средиземноморие е най-активният миграционен маршрут към ЕС, по който през 2023 г. са осъществени две от всеки пет незаконни преминавания (41%), следван от Западните Балкани (26%) и Източното Средиземноморие (16%).

Миналата година над 100 000 незаконни преминавания са били дело на сирийци - най-големият брой сред всички националности. Те са следвани от гвинейците и афганистанците. На тези три водещи националности се падат над една трета от всички открити случаи.

Статистическите данни показват, че жените са съставлявали 10% от общия брой на всички незаконни преминавания през миналата година, а децата - други 10%.

"Представените днес цифри показват нарастващите предизвикателства, пред които сме изправени при управлението на външните граници на ЕС", заяви изпълнителният директор на "Фронтекс" Ханс Лейтенс. "Оставаме ангажирани с гарантирането на сигурността и целостта на границите на ЕС. Също толкова важно е да се обърне внимание на хуманитарните аспекти на миграцията. Тези цифри не представляват само статистически данни, а реални хора."

Ето някои от основните заключения за 2023 г.:

Най-голямо е увеличението по западноафриканските, източносредиземноморските и централносредиземноморските маршрути.

Маршрутът през Централното Средиземноморие е с 50% увеличение на незаконните преминавания на границата в сравнение с 2022 г. (общо около 158 хил).

Източносредиземноморският маршрут продължи възходящата си тенденция след пандемията (около 60 хил спрени опита).

Западноафриканският маршрут отбеляза най-високия си годишен резултат до момента с над 40 хил. инцидента.
Забележимо увеличение на африканските мигранти (особено от Западна Африка), които сега представляват почти половината (47%) от всички спрени.

Броят на непридружените непълнолетни се е увеличил с 28% спрямо предходната година, достигайки общо над 20 хил. през 2023 г.

Маршрутът през Ламанша отбеляза над 62 хил. опита и успешни преминавания (спад от 12% спрямо предходната година).

Понастоящем "Фронтекс" разполага с 2 500 служители на граничната охрана на ЕС и друг персонал, които участват в съвместните ѝ операции по европейските граници, като подпомагат държавите - членки на ЕС, и трети държави в управлението на миграционните потоци и допринасят за предотвратяването и разкриването на трансгранични престъпления, като контрабанда на мигранти, трафик на хора и тероризъм, пише Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
23 преди 3 месеца
да идват вертолетите и да започват доставки на органи от доброволните донори.
16
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 12 "Никой не е длъжен да издържа мързеливи и неправещи си сметка неграмотни индивиди." - каза неграмотният и мързелив некадърник, който гласува за ЕС да му даде "европейска МРЗ".
15
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Фронтекс са трафиканти, такси службата на имигрантите.
14
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Това за съжаление е само началото. Въоръжавайте се!!!
13
0
 
14
 
! Отговори
Бивш граничар преди 3 месеца
Всичко това е дело на Сорос и неговата банда, която цели унищожаването на бяла Европа! Не можело да се опази границата, айде де! Може, та пушек се вдига, пазили сме я!
12
1
 
11
 
! Отговори
Dodo преди 3 месеца
Да се връщат кой от където е дошъл. Да си прави всеки сметка на раждаемостта. Никой не е длъжен да издържа мързеливи и неправещи си сметка неграмотни индивиди. Не може някой да ти се дотътри в къщата и да изисква да го храни и обгрижваш, те само проблеми да създават и да лежат наготово.
11
0
 
8
 
! Отговори
Ееее преди 3 месеца
Как през Средиземно море ве, през България преминават, питайте у Австрия да ви кажат
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 8 Или си много тъ... или платен. Това с бананите и тоалетната хартия се изтри като плоча на Лили Иванова. Сега сме ако не знаеш 2024 ГОДИНА не сме преди 1989-та.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пък при нас било намалело....Да земат да си пратят специалистите нашите експерти да им покажат как се правят работите.
8
1
 
6
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 3 месеца
Споделете бананчетата и тоалетната хартия със горките бежанци. Да разберат какви блага имате вече.
7
0
 
15
 
! Отговори
Нострадамуса преди 3 месеца
И по-лошо ще става. Все още нищо не сте видели. Африка е единствения континент където има БУМ на раждаемоста. Огромен БУМ.... В репортажа на ООН който четох бяха дали един пример на бежански лагер в Африка където на палатки живеят крайно бедни и без жилище хора . На около 40 хил обитатели б тоя лагер ЗА миналата ГОДИНА са имали ДЕСЕТ ХИЛЯДИ РАЖДАНИЯ..... Може ли някой да си го представи ? Хората нямат какво да ядат , ама правят деца . Дошли 380 хил тази година... Догодина ЩЕ СЕ УТРОЯТ ....
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малка Европа, всеки индианец иска там, не знам как ще станат работите, ЕС вече требва да действат като нацитата, че много афро и арабопитеци се навъдиха на социалки :)))
5
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Как да няма скок. Ор.дите помнят поканата на меркел, прием в германия и други страни членки, корабите плават и търсят лодки, за да ги докарат в Европа, охраната на границите изнемогва, всеки има исконно право да иска убежище, та нищо чудно, че идват на талази.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тия от фронтекс май само умеят да позират, никаква не я вършат. Нашите граничари ги влачат като личен багаж със себе си, колкото да се каже имат подкрепление.
3
0
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Къде е онази бабушкера-меркелицата,тази изкукала бабичка!"Елате,ще се справим".Да гори в ада,но преди това в затвора.Проклета да е!
2
0
 
5
 
! Отговори
е знае се преди 3 месеца
за миграцията и гстарбайтерите . 16-24 г да се видят конфликти , финансови кризи , кой е бил граничар . минават легално повечето . Като преселението от село в града е .
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Решението е стрелба на месо това е,като цъкнат 5-10 човека те сами ще се откажат,страх ме да си помисля колко бус и камиони днес например въртят с мигранти из България.