За година: Наемите в Гърция и България скочиха с 20%

Евростат: Гърците харчат най-много за жилища в Европа
24 яну 2024 17:30, Анисия Иванова
20

Пазарът на недвижимите имоти в Гърция и България е сходен. Хората плащат един и същ наем в двете страни, но с различни доходи.

Данните на Евростат показват, че гърците харчат най-много за жилища в Европа. През последните седем години цените на жилищата в Гърция са се увеличили с 50%. В центъра на Атина средната цена за наем на кв.м е 9,52 евро, а в скъпите южни райони на града е 11,30 евро за кв.м. В Гърция около 30% от хората живеят под наем. А наемите в големите градове Атина и Солун достигат 70% от доходите  на населението.

Коефициентът на прекомерни жилищни разходи в дадена държава се отнася за население, което харчи над 40% от разполагаемите си доходи за жилище. Според данни на Евростат Гърция има най-висок коефициент сред страните от ЕС.

През 2023 г. в Гърция 27% от хората дават над 40% от доходите си за жилището, а в България - 14,4%.

Наемите в големите градове в България също са се увеличили. В столицата София наемът на един двустаен апартамент е в порядъка от 300 до 600 евро, в зависимост от района. Увеличението е 20% за една година - точно толкова, колкото е и в Гърция.

Наемът на двустаен апартамент в Пловдив достига средно 383 евро на месец и е поскъпнал с 13% за една година. С тази разлика, че минималната работна заплата в Гърция днес е 780 евро, а в България тя е 933 лева или приблизително 478 евро.

Досега пазарът на недвижими имоти показва силна съпротива срещу повишението на лихвите. Икономистите смятат, че влиянието на скъпите кредити и поскъпването на живота скоро ще се отрази негативно. Очаква се цените на имотите да паднат през тази година.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: наемигърцияBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Шишо преди 3 месеца
Нормалния наем не трябва да надвишава повече от 20-25 процента от чистия доход на даден наемател/семейство. Всичко над тази стойност показва глупост от страна на наемателя или надценен пазар на наемите. В българския случай има по много и от двете.
18
0
 
6
 
! Отговори
европеец преди 3 месеца
До само питам: Щом гърците са най зле в Европа при цитираните цени смятай как са истинските европейци намиращи се на запад от Белград! Българите не ги смятаме въобще за европейци, а балъци които са яко хванати за гушата от имотната мафия!
17
0
 
1
 
! Отговори
само питам преди 3 месеца
инфо към втората оферта: Площта 60м2 е чиста и е без включени идеални части и балконите. Много добре поддържана сграда. Месечна такса за входа е 10 евро. Годишен данък около 200 евро. След ремонт. Продава се с цялото обзавеждане.
16
0
 
5
 
! Отговори
само питам преди 3 месеца
А такава оферта в София има ли? 3-СТАЕН 70 000 EUR(1166.67 EUR/m2) Гърция, Солун, Ампелокипи. Етаж: 3-ти от 4. Продава се напълно обзаведен и готов за нанасяне апартамент, находящ се в квартал Амбелокипи. Спокойно място със свободно паркиране. В близост има магазини, ресторанти, кафенета, супермаркети. Метрото е готово и ще бъде открито тази година 2024г. Перфектна инвестиция за живеене или отдаване под наем. Състои се от: хол с трапезария и кухненски бокс; две спални; баня с тоалетна и две тера
15
0
 
6
 
! Отговори
само питам преди 3 месеца
Има ли в София такава оферта:3-СТАЕН 80 000 EUR (842.11 EUR/m2) Гърция, Солун, Площ: 95 m2 Етаж: 2-ри от 4 ТОП ИМОТ - НА 30 МЕТРА ОТ МОРЕТО . Предлагаме на вашето внимание 3 стаен обзаведен апартамент след основен ремонт в центъра на Аспровалта. Състои се от коридор, 2 спални, кухня с трапезария, баня с тоалетна, голяма тераса. Жилището е климатизирано, кухнята е с вградени уреди.
14
0
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 3 месеца
Ще скочат !? И на фронта ще скочите .Мобилизация
13
0
 
5
 
! Отговори
Серия преди 3 месеца
Хей, днес, явно сте закъсали - днес две "статии" за "повишения на цените" при недвижимите имоти. Обикновено е по една на няколко дни (което също е много, при положение, че и малките деца знаят, че вие и "imoti.net" сте с едни и същи собственици и за това пишете за повишения - за да хване декиш като ВАШИТЕ или други брокери лъжат хората за повишения, тъй като са на процент). И Bulgaria on air са в кюпа по същия начин. Нагли сте и отвратителни. Това, което правите, е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и зло!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мечти да го намаля,вдигам го с % на инфлация от статист.институт,ако не щеш излизаш,ще го заключа.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поръчкова статия. На мен хазяина ми намали наема
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аааа ...!!! Да не са свършиха имотите ве ? Като тоалетната хартия ? Въййй ... !!! Нема имоти . Нема кадри . Нема хора . Ко става тука ? Членството най сетне на опрай :))) Честито на членовете .
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
14% е много малко. Трябва поне 25% от доходите да е наемът. Особено за тези от IT бранша с големите заплати.
8
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
За Лято 24` наемите на ресторант/магазин скочиха с 20%. Само най-големите професионалисти ще са на прилична печалба. За следващия Сезон очаквайте пак скок. Има обекти, които стоят затворени 2 години вече. Туристите си казват едни на други, кои са изгодните места. Алчните печалбари...супата !
7
7
 
4
 
! Отговори
Таня преди 3 месеца
Е вече няма как наема на жилище с цена 200 000 евро да бъде 1000лв. Поне двойно ще се увеличат наемите до края на годината. Не става да идвате в София под наем и да ви остават пари да спестявате. Сега са добре тези, които имат собствено жилище и нямат кредити.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цената на зелено в краен квартал на София гони 3000 евро, което съпоставено с доходите на Гърците е равносилно на поне 7000 евро в Атина, което не е имот от краен квартал а лукс!!!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Евростат: Гърците харчат най-много за жилища в Европа" - и каква е тази лъжа? Гърците взимат по-високи доходи, жилищата им са колкото в България, а в някои ситуации по-евтини (може да се докаже лесно), пък плащали най-много в Европа... Абсолютни глупости!
4
0
 
13
 
! Отговори
Инженер-милионер преди 3 месеца
Чудно ми е едно - защо все програмистите са ви в устата ? Те са заработили парите си.Защо не се прицелите в тези, които са придобили милионите си с престъпна дейност?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наемите конкретно има много къде да растат, за ново строителство са определно доста ниски, колко е вноската за апартамент 200к евро имате ли идея умнокрасиви?
2
1
 
11
 
! Отговори
Аз Кочо преди 3 месеца
Наемите през 2008 бяха 400 до 800 лв за София сега са 600 до 1000, говоря за реалните наеми а не за обявите ИСКА. Цените на имотите скочих 300 пр. , затова се говори за имотен балон и той е факт
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм под наем в кв Дружба, София, за двустаен плащам 390 лв, но защото се познавам със собственичката. И апартаментът си е супер