Правителството на САЩ одобри продажба на изтребители на Гърция и Турция

Конгресът вероятно също ще даде съгласие
27 яну 2024 10:31, Елка Василева
136
   Правителството на САЩ одобри продажба на изтребители на Гърция и Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Американското правителство даде зелена светлина за продажбата на изтребители Ф-16 на Турция и Ф-35 на Гърция, след като по-рано през седмицата Анкара ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.

Както се изисква по закон в САЩ, Държавният департамент уведоми официално Конгреса, че разрешава двете сделки. Законодателният орган, който има определен срок да се запознае с тях и при съмнение да ги блокира, вероятно също ще ги одобри.

Още по темата
Държавният департамент изпрати уведомлението, че дава зелена светлина за продажбата ден след като Анкара приключи процеса по ратификация на приемането на Швеция в НАТО, ход, който беше пряко свързан с продажбата на самолетите.

Така с направената важна стъпка към окончателното финализиране на сделката и ратификацията на членството на Стокхолм се слага край на дълъг процес, който постави на изпитание отношенията между Вашингтон и Анкара.

Турция подаде заявка за самолетите още през октомври 2021 г., но забавилото се одобрение от турска страна за присъединяването на Швеция към НАТО се превърна в сериозна пречка за получаването на благословията на Конгреса.

Сделката с Турция е на обща стойност 23 милиарда долара и предвижда Анкара да получи 40 нови Ф-16 на компанията "Локхийд Мартин", а близо 80 други самолета от този тип, които вече са в състава на турските военновъздушни сили, да бъдат модернизирани.

Успоредно с одобрената доставка на самолети за Турция правителството "Байдън" даде зелена светлина и за продажбата на 20 стелт изтребителя Ф-35 на друг съюзник от НАТО - Гърция, на стойност 8,6 млрд. долара. Тези самолети също се произвеждат от компанията "Локхийд Мартин". Вашингтон се опитва да постигне баланс в отношенията с Атина и Анкара, които членуват в Алианса, но които в исторически план имат сложни отношения помежду си, отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент даде одобрението си за сделката с Турция едва след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа турската ратификация на членството на Швеция в НАТО и само часове след като във Вашингтон постъпи официалният документ от Анкара, че това вече е факт.

"Одобрението ми за закупуването от Турция на самолетите Ф-16 беше обвързано с ратифицирането от Турция на шведското членство в НАТО. Но никой да не се заблуждава - това не беше решение, което взех лесно", каза американският сенатор демократ Бен Кардин, който председателства комисията по външни работи на Сената, една от четирите ключови комисии, които трябва да дадат съгласие за предоставянето на въоръжението.

Турция трябва спешно да подобри състоянието на човешките права и да сътрудничи в по-голяма степен в търсенето на отговорност на Русия за инвазията в Украйна, а също и да помогне за намаляване на градуса на напрежението в Близкия изток, посочи Кардин.

Председателите на комисиите по външни работи на Сената и Камарата на представителите на Когреса проверяват всяка голяма продажба на оръжие. Те редовно поставят въпроси или изказват съображения за човешки права и по дипломатически теми, които могат да забавят или спрат подобни сделки.

След подаването на официалното уведомление от Държавния департамент Конгресът има 15 дни да възрази срещу продажбата, а ако не го направи, тя се смята за финализирана.

Не се очаква Конгресът да блокира нито една от двете сделки въпреки критиките към Турция от страна на някои конгресмени, отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент одобри и възможна продажба на военна техника и на друга балканска страна - Хърватия.

Става дума за хеликоптери "Блек Хоук" и свързаното с тях оборудване, а цялата сделка се оценява на 500 милиона долара.

Пентагонът заяви, че и тук основният доставчик е "Локхийд Мартин".
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
има си хас да не го одобри бизнес и печалби това е девизът на янките думата мирим е непонятна убии-ци по генезис
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук още няколко повтарят като папагали за уж "фалирана* Гърция! Доста сено ви бумкат в ***
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
$
100
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
На хартия ще са ... Убряяяяяяяя копейкииии :))))))))))))) Айде отиде сега чакане 10 години, нали??? Виж руските ги държат готови в склада и веднага ги дават, а??? :))))))
99
2
 
5
 
! Отговори
Истина преди 3 месеца
Смешно, ако не беше трагично.Само детайл в това къде сме като страна, като народ.Фалиралите гърци купуват 40 Ф35, ние 4 Ф16( от Виетнамска война).Браво Бойче, браво Борисов,Костов, Доган ,Петков, Царю!
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонименлеле колко си зле, Ф ки са най велики на света и други не стават,
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо цяла Европа налита на Ф-ки, Спомнете си какво стана с турците като поръчаха С 400. Заплахи санкции и тн. И всички предпочитан американско. Малко мутренско нали центаджии
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 109 Е аз виждам само жълтипитеци дето не могат да разберат,че са кухи като шнорхели
95
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тука нашите червенопитеците обясняваха с голяма гърло , как САЩ ни набутал стари самолети видиш ли... :) Турция само доказва , че нас червенопитеците никой не трябва да вярва и да им дава са говорят. Никоя държава не е стигнала нивото дори на Ф16 Блок 70. Да не говорим за Ф22 и Ф35. Които са друго измерение.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 104 Абе украинска копейко ти кога ще си признае пред себе си ,че и т-ъп като газа на слона,а и не престанеш да се набутваш с просешките си истерии щото видиш ли не можел да приемеш ,че на хората не им пука за кирливата ти урколандия
93
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Америка ке падне ! Колоса с глинени крака ще падне, а с него ще се сгофняса и цялата световна икономика ! Ще плачат всички ! А ако дотогава са ни пратили самолети, а не хартийки, това ще са безполезни тенекии, с които да се лети е ОПАСНО ! Ако бяхме взели Грипени щяхме да сме малка слаба, но достойна европейска държава ! А така сме жалко васалче с корумпирани политици хванати за топките от суверена, който си реди схемите както си иска !
92
5
 
8
 
! Отговори
БГ преди 3 месеца
Представям си когато падне САЩ как продажниците изведнъж ще се уплашът, после затаят, после тихо ще започнат да сепребоядисват и да разправят басни за "любофта" си към братския руски народ !Хубаво е тея хора да се записват и да се знаят, за да не може повече да се доберат до власт и да тровят България в бъдещето !
91
5
 
7
 
! Отговори
Кепейков преди 3 месеца
Квииииииииииииик
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 101 Айде като дойдат украинска копейко щото и те западните танкове щяха да оправят нещата пък нещо контрата пропадна и що пък не американците не ги дават тия ефки,а били разрешили на другите дето имат стари да ги дадат на Украйна е,щото нямат излишни пък и трудно ги произвеждат пък ти си живей в твоя измислен свят
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 95 Е не разбра ли,че на никой не му пука за тоя паметик бе украински ке-леш,просто хората не ти искат украинските простотии.А кво стана с многохилядния протест дето щеше да се проведе срещу Путин и Русия или се събраха 8 човека
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сащисаните търсят начин как да закърпят бюджета си.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сащисоните търсят начин да закрепят бюджета си. Кой както реш да внася пари в хазната им. Дългът расте главоломно.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 95 Разчленил си украинската тиква само Дядо Мраз дари резачка на анонимния ке-леш за играча и сега деца кажете где са му ръцете.А пък той и за беда с виличка се заигра,радват му днеска всички его без очички.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо да ги платят, пък кога ще ги получат не се знае.
84
2
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 3 месеца
Стига сте ползвали тази дума копейка, за да обидите някой про руски настроен. Монетите на украинската гривна също се нарича копейка. Поне уточнявайте кой каква копейка е:)