Орбан: Готови сме да смекчим позицията си за помощите за Украйна

Каза го преди извънредната среща на върха на ЕС
30 яну 2024 20:45, Стела Стоянова
62
Орбан: Готови сме да смекчим позицията си за помощите за Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Унгарският министър-председател Виктор Орбан потвърди в интервю за френското седмично списание "Поан", че е готов да смекчи позицията си за използването на бюджета на Европейския съюз за пакет от помощи за Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че изявлението е направено в навечерието на извънредната среща на върха на ЕС по този въпрос в четвъртък.

Вчера главният политически съветник на премиера на Унгария - Балаж Орбан, заяви, че Унгария е отворена за предложението 50 милиарда евро за Украйна да бъдат взети от бюджета на Европейския съюз. Планът е тази помощ да бъде отпусната за срок от четири години.

"Унгария е готова да участва във взимането на общото решение от страна на 27-те (страни членки на ЕС), ако бъде гарантирано, че занапред ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това ежегодно решение трябва да има същото правово основание, както и сега: то трябва да бъде единодушно" гласят думите на Орбан, цитирани от "Поан".

Виктор Орбан бе отявлен критик на финансовата и военна помощ, оказвана от ЕС на Киев, като поддържаше близки връзки с Москва от началото на руската инвазия в Украйна преди близо две години. Унгария бе единствената държава от Европейския съюз, която на срещата на върха през декември не одобри въпросния пакет от финансова помощ за Украйна.

В интервюто за "Поан" унгарският министър-председател изразява и убеденост, че би могло да се вярва на публикация, в британския в. "Файненшъл таймс". В материала се казва, че Европейският съюз ще подложи на натиск унгарската икономика, в случай че Будапеща продължи да блокира новата помощ за Киев, предаде БТА.

"След като "Файненшъл таймс" публикува документ, който разяснява в подробности сценарий за финансова блокада и шантаж на Унгария, може да бъдем сигурни, че такъв вариант съществува", казва Виктор Орбан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: УкрайнаВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 23 къде си бил добре 45 години бе клоун? 45 години комуунистическа окупация на царство България. 45 години глад , лишения, мъка, работа без пари, 3 пъти фалит на държавата, технологично изоставане, избиране на интелигенцията, зимни гладове, лятно безвремие, заводи на ишлиме, почти никакъв туризъм и хотели, никакво земеделие... едно голямо НИЩО 45г. И за капак си бърсаа г1заа с вестника на партията! Какво унижение.
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Унгария е хубава Европейска държава- ако ЕС я извади от ЕС- унгарците ще изритат незабавно Орбан- там са влезли много евросредства, които са помогнали да се ремотират пътища и сгради и много пакети социална защита.
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересен е бай Виктор. ЕС му е гаден, но може свободно да излезе от него, но той се инати и не го прави. Не знам защо така.
28
13
 
13
 
! Отговори
Грешка е това преди 3 месеца
Да се остави орбан на мира....трябва да се лиши Унгария от глас...защото това е всъщност гласът на диктатора путин.
27
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 20 "... Значи според теб ,26 държави били стадо ,само" - що, к'чина ли са? Аман от про'с'таци!
26
6
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
До Абе ,мак ...Абе, остави комунизъм. Мислиш ли, че всичките 26 с песен на уста искат да наливат пари в тази война, че нямат свои нужди и проблеми? Не е ли по-вероятно да не искат да изпъкват с различно от началниците мнение, не искат да ги упрекват, че поддържат агресора и не на последно място - че се страхуват от санкции? Повод винаги ще се намери, да речем нямате върховенство на закона, не искат укр. зърно, на ви глоби и глобички.
25
11
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Злобни същества са деменциите в Брюксел.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно защото имат собствена валута омекна, ако не беше омекнал щяха да спрат финансирането и форинта щеше да е свободно падащ следващите няколко месеца.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само че по десет на година при консенсус. Унгария има собствена валута. Затова може да има собствено мнение за. Ако беше в Еврозоната, мажеше да ги принудят да се съгласят за пет минути, като блокират банковите транзакции.
22
10
 
13
 
! Отговори
До Абе мак преди 3 месеца
Не лъжи хората. 45 години си бяхме супер. Чети внимателно пън! Нямаше: безработица, бездомни, клошари, молби за събиране на средства за лечение на деца; нямаше х.л.е.б.а.р.к.и; дървеници, червеи в храните, нямаше престъпност, педофили, прайдове и ненаказан полицейски произвол. Има още много, ама няма място за писане
21
3
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 3 месеца
Като са толкова обидени защо не напускат ЕС ?И сега Орбан обърна палачинката , пусна ли Швеция в НАТО, пусна?! Свали ли ветото за помощта за Украйна в размер на 50млрд. ,свали? Популист ли е Орбан, популист?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И това нема да мине, от ЕС казаха, че не може всяка година да преразглеждат отпуснатиятза 4 години пакет от 50млрда. Според тях това е начин след 1 година Орбан отново да блокира отпуснатите средства, но след като вече субсидийте за Будапеща се усвояват.
19
13
 
7
 
! Отговори
Абе ,мак ... преди 3 месеца
Извинявай ,за кое стадо става дума ,ти изобщо знаеш ли 45 те години комунизъм ,Ние ,българите къде бяхме ..? Не само в стадо от *** ,на последното ниво ,ами абсолютно безгласно ,мижаво ..дъно ,тинята .Ето един селски бек ,като орбан може да разиграва целия Европейски съюз ,ние ,опълчихме ли се заради сев. македония ..Е,това е демокрацията...Да, не е идеално ,но е стотици пъти за предпочитане от смешния режим който Ни правеше половин век ,безлични .Значи според теб ,26 държави били стадо ,само
18
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бас ловя, че е заплашван. Ние чухме как оня гелосания заплашваше една никому неизвестна жена от Плевен, какво остава за голяма фигура като Орбан. Така действа мафията. Бас ловя, ле са го принудили!
17
0
 
0
 
! Отговори
1952 преди 3 месеца
Поправка: до Анонимен 6.
16
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що така на Орбана омекна и органа и краката. Нали уж го дървеше срещу ЕК, а сега мек, мек като на 80 годишен пензионер. Без парите на ЕС, Маджарско се връща 100години назад.
15
0
 
2
 
! Отговори
1952 преди 3 месеца
До Анонимен 7. От военния потенциал, военния капацитет и разгърнатите войски само последните са от значение.
14
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всяка година помощи за Украйна. Хахаааааа. Колко години? Военната операция на Русия е на финала. Орбан ги мята на черешата. краварите, ама те не се усещат. Пич!
13
3
 
6
 
! Отговори
Tpъмn преди 3 месеца
Ckopo щe имa и мacoвo cмekчaвaнe нa 3agници в Бpюkceл...
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Току що се върнахме от Будапеща. В момента инфлацията в Ункария е двуцифрена и вероятно една от най-високите в Европа. Цените са по-високи от българските, а редица заплати, например учителските по-ниски. Не бях ходил от 2020 в Унгария и със сигурност животът им се е влошил.