От България до Люксембург: Къде в Европа хората харчат най-много?

Задълбочава се неравенството в приходите
5 фев 2024 10:58, Нели Христова
29
От България до Люксембург: Къде в Европа хората харчат най-много?
Снимка: БГНЕС

В Европа има голямо неравенство в доходите. Западните и скандинавските държави имат средно по-висок разполагаем доход в сравнение с много южни и източни държави, се казва в анализ на "Евронюз".

Две трети от най-заможните държави в света се намират в Европа, според индекса за просперитет на Legatum за 2023 г., но въпреки това неравенството в доходите е широко разпространено на стария континент.

Средните доходи на домакинствата, отделяни за разходи и спестявания, варират значително не само между държавите-членки на ЕС, но и в други европейски държави.

Изглежда, че има ясно географско разделение: най-високите нива на средния разполагаем доход са отчетени в западните и скандинавските страни, докато в повечето южни и източни държави те са по-ниски.

Достъпът до стоки и услуги в дадена страна зависи до голяма степен от разпределението на доходите, което варира в широки граници, което води до неравенства.

Трудно е да се направи точно сравнение на нивата на разполагаемия доход в държавите поради различните данъчни режими и ценови равнища.

Един от начините за измерване и сравняване на разликите обаче е да се разгледа медианният еквивалентен разполагаем доход на жител по стандарт на покупателната способност (СПС) във всяка страна, който дава представа за стандарта на живот.

Според определението на "Евростат", статистическата служба на ЕС, разполагаемият доход на домакинствата е този, с който те разполагат за разходи и спестявания след данъци и трансфери. Този доход се "приравнява"- коригира се според размера и състава на домакинството - за да бъде сравним с всички домакинства.

Същевременно СПС спомага за съпоставимостта на цените в различните държави. Това е един вид изкуствена валута, която премахва разликите в ценовите равнища, като с един СПС може да се купи една и съща стока или услуга във всяка страна.

Като имате предвид това, в кои страни разполагате с най-висок и най-нисък разполагаем доход в Европа? И колко разпространено е неравенството в доходите?

През 2022 г. медианният разполагаем доход на жител в ЕС варира от 9 671 евро СПС в България до 33 214 евро СПС в Люксембург. Средната стойност за ЕС е 18 706 евро СПС на жител.

Когато се включат страните от Европейската зона за свободна търговия (ЕАСТ) и страните кандидатки за членство в ЕС, Люксембург е следван от Норвегия (27 090 СПС) и Швейцария (26 389 СПС). Тази цифра е малко над 25 000 СПС и в Нидерландия и Австрия.

Скандинавските страни са над средното за ЕС, но не успяват да се класират на челно място

В пет скандинавски страни средният разполагаем доход на жител е над средния за ЕС.

Докато Норвегия се класира на второ място, нито една от останалите страни не попадна в челната петица.

Финландия (20 941 СПС) се класира на 10-то място, а Швеция (20 573 СПС) зае 13-та позиция от 35-те държави в списъка.

Исландия и Дания се класираха съответно на 7-мо и 8-мо място.

Разпределение сред "голямата четворка"

Разглеждайки четирите най-големи по население държави в ЕС, медианният разполагаем доход е бил над средния за ЕС в Германия (23 197 СПС) и Франция (20 575 СПС), докато в Италия (18 472 СПС) и Испания (17 254 СПС) той е бил по-нисък.

В Хърватия, последната страна, която се присъедини към ЕС, медианният разполагаем доход е по-висок от този в шест държави от ЕС.

Както се вижда от картата по-горе, западните и скандинавските европейски държави отчитат най-високи нива на медианния разполагаем доход, докато повечето южни и източни държави имат по-ниски нива.

Страните-кандидатки са с най-ниски доходи

Страните-кандидатки за членство в ЕС имат най-ниските средни разполагаеми доходи в списъка.

Албания (4385 СПС) е на дъното на класацията, следвана от Северна Македония (5988 СПС) и Турция (6210 СПС).

Неравенството в доходите се задълбочава

Когато се разглеждат доходите в евро, а не в СПС, нивата на неравенство на доходите в Европа изглеждат особено сериозни.

През 2022 г. в ЕС диапазонът на медианния разполагаем доход на жител варира от 5 378 евро в България до 45 310 евро в Люксембург. Медианата на разполагаемия доход за ЕС като цяло е 19 083 евро.

Освен в Люксембург тази стойност е по-висока от 35 000 евро в пет държави, а именно Швейцария (44 753 евро), Исландия (39 918 евро), Норвегия (39 206 евро) и Обединеното кралство (37 934 евро).

В Германия тя възлиза на 25 000 евро, а във Франция - на 23 053 евро.

Може би не е изненадващо, че медианният разполагаем доход в евро е значително по-нисък в страните кандидатки за членство в ЕС: 3000 евро в Албания, Турция и Северна Македония.

Как се е променил разполагаемият доход през последните пет години?

Няколко държави са увеличили значително медианния си разполагаем доход на жител в евро през последните пет години, ако се гледа процентното увеличение.

Той е нараснал с повече от 40% в девет държави - членки на ЕС, и две държави кандидатки между 2017 и 2022 г., или по последните налични данни през последните пет години. За ЕС като цяло промяната е 17%.

Най-голямо увеличение е регистрирано в Румъния - 101 %, следвана от Сърбия (68 %) и Литва (66 %).

Процентното изменение в държавите, в които медианният разполагаем доход е по-висок от средния за ЕС, е много слабо, като например 1% в Швейцария, 2% в Норвегия и 5% във Франция и Швеция.

Медианата на разполагаемия доход е намаляла само в Турция

Турция е единствената страна, в която медианният разполагаем доход е намалял - по-конкретно с 27%, или с 1000 евро.

При разглеждане на промените в евро, а не в проценти, най-голямо увеличение е регистрирано в Люксембург (8 995 евро), следван от Ирландия (6 181 евро) и Нидерландия (5 976 евро).

Средното увеличение в ЕС е 2 802 евро, като в Германия то е нараснало с 3 080 евро, а във Франция - с 1 093 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Реалист 19 Много неща не знаеш. В навечерието на ВСВ по размер на заплатите на работническата класа България е на трето място в Европа, след Германия и Великобритания. По цени на храните - у нас е било най-евтино. По стабилност на валутата пак сме на трето място. Това са статистически данни, може да се провери.
22
0
 
0
 
! Отговори
Лято преди 2 месеца
Цивилизацията винаги се е движила и текла от Севера към Юга от Севера Изтока от Севера идва цивилизация и се просветява пълната аборигено-бепросветнот с цел утилизация на природни ресурси с цел създаване благосъстояние с блага ,а и за да култивира маймуняците отЮга и Изтока докъм хора. За съжаленние процеса е прескочил републиката на нищетата Булгристан.Процеса е еднопоочен.Инфантилите се използват и утилизират като рб сила и стойностана трудът им изкристаализира под формата на пари на Север
21
1
 
0
 
! Отговори
дубайка преди 2 месеца
Ние в дубай не знаем вече къде да си харчим парите.
20
2
 
3
 
! Отговори
България преди 2 месеца
Е изпратила най много пари помощ на Украйна спрямо брутния си вътрешен продукт, като надминава САЩ и всичките други страни от ЕС.
19
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До Втората световна война този разполагаем доход е бил 10-20 пъти по-голям в Западна Европа в сравнение с Източна Европа, вкл. и България. Сега разликата е намаляла в пъти, но все още я има България изостава 2-3 пъти от държавите в Западна Европа. по СПС и 4-8 пъти по номинал в Евро. Разликата намаля главно през периода 1944-1989 години.
18
5
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Едва ли е критерий, но е факт, а именно, че като цяло страните от бившия соцблок са доста по-назад от западните държави, особено тези от Европа. Това навярно се дължи на това, че страните от съветския блог + ссср, поради несъгласие на сталин, не приемат плана Маршал.
17
1
 
7
 
! Отговори
Неграмотност преди 2 месеца
Цитат: Тази цифра е малко над 25 000 СПС и в Нидерландия и Австрия. >>> Това не е цифра, а число. Не е добре да се изпада до нивото на неграмотните ни депутати, които всяко число наричат цифра.
16
0
 
0
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 2 месеца
Много актуална и добронамерена статия, която показва чистата и НЕприкрита РЕАЛНА ситуация при доходите,респ. стандарта на хората в отделните ЕU-държави. И тук сравнението на БГ с ЕС-страни е най-точно и определено отговаря на действителността. ЦИТАТ: В ЕС диапазонът на медианния разполагаем доход на жител варира от 5 378 евро в България до 45 310 в Люксембург. И конкретно медианата на разполагаемия доход за ЕС като цяло е 19 083, т.е. 37'323,- ЛВ., като пенционерин като мен покрива едва 1/2.
15
1
 
7
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 месеца
В България!При 1000 лева заплата/примерно/, харчиш 1300 за месеца, оти нЕма да оцелееш иначе......
14
2
 
10
 
! Отговори
ВИС 2 преди 2 месеца
Навсякъде има хора с много кинти. Така че - Харчат тези , които ИМАТ! Тези , които нямат... Цепят стотинката на две и се чудят как да си платят сметките и какво да ядат! В Княжество Монако са най - големите кинтаджии... Това е повече от ясно. В България също има много хора с много пари - И това са Политици , Мутро - "Бизнесмени" , Чалга пеперудки , Футболисти ....... Но те не си харчат заграбеното , от Народа , в България... А ходят по Монте Карло , Дубай , Малдивите , Карибите .......
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-много харчат за Украйна Европа, докато щатите се скатават в ъгъла :)))
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичкото Сорос умни и красиви , шпионите на ЦРУ да бега направо там и да забрави за България..
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От България до Люксембург разликата е от земята до небето.Няма какво да коментираме.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е парадокс - копейка, която обяснява колко са богати и колко добре се живее в Расиа, обаче все отива да работи в "гнилия Запад"
9
0
 
12
 
! Отговори
Ти ми кажи, како, преди 2 месеца
Какъв процент от месечния си доход дават гражданите на всяка една от тези държави, за да си платят 1) Храната, 2) Наема, 3) Режийните. После ми кажи кой какво доплаща за учение и здравеопазване, макар да е здравно осигурен и държавата да гарантира безплатно образование, ама само донякъ. Едва след това ще видим какъв процент от месечния доход им остава за всички други харчове. Това е важното, а не каква е покупателната му способност по отношение на автомобили, курорти и лъскави финтифлюшки.
8
4
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Да, по пиене със сигурност сме първи, дори пред поляците, които пък са пред нас с водката. Ние пък с ракията и бирата. Особено на бира не могат да ни бият, дори немците. Българина озреднено бира, ракия, вино, е номер едно.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разкарайте Еврокомисията. От евроселото-комплекс в Брюксел направете европейски университет, болници и галерии.
6
1
 
5
 
! Отговори
Не къде преди 2 месеца
А кои! Рептилите.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По ядене и пиене българите са първи.
4
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Гллупости. В София живеят малко над милион, които вземат два пъти по-големи заплати втората по БВП област в страната. И ако в София да кажем са милион и половина с пришълците, какво правим с останалите 5 млн. българи? Трция била след нас, а ще строи космодрум в Сомалия за милиард. Айнстига бе.