Ръст на износа на земеделски стоки от ЕС с 27% за година

Страните от общността внасят основно тютюн, захар, зехтин
6
Ръст на износа на земеделски стоки от ЕС с 27% за година
Снимка: Pixabay

Износът на земеделски стоки от ЕС расте, а вносът от трети страни намалява, сочат най-новите данни за ноември миналата година, представени днес от Европейската комисия, предаде БТА.

Според данните общият европейски земеделски износ достига 210,8 милиарда евро, а вносът - 13,1 милиарда евро.

В сравнение с данните от ноември 2022 г. увеличението на износа е 27 на сто, а спадът при вноса е с 16 на сто, уточнява комисията. Основно ЕС изнася зърнени храни, плодове и ядки, а внася тютюн, захар, зеленчуци, маслини и зехтин. Отчита се, че в последнитне месеци се наблюдава намаление с 14 на сто на стойността на зърнените стоки.

В Брюксел днес земеделците, пристигнали за втори масов протест срещу европейската селскостопанска политика, изразиха недоволство от действията на ЕК в отговор на техните искания. Според тях комисията е дала предложения за необработваемите площи - нещо, което те не са искали, и е предвидила отстъпки за административната тежест.

Според земеделците, цитирани от белгийски медии, основното настояване е за повишаване на доходите, за свободен пазар и прекратяване на европейските търговски споразумения с чужди държави.
В протестите в Брюксел по данни на полицията днес участват около 900 трактора.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: вносизносЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 2 месеца
Ти да не си с две завряни ръце в дупето? Като искаш класически български плодове и зеленчуци /каквото и да значи това/, хващай мотиката и започвай да произвеждаш.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кога ще започнат да си произвеждат класически български плодове и зеленчуци за българския пазар? Къде са доматите, чушките, боба, лещата, граха....? Писна ни от пшеница и слънчоглед за износ!
4
2
 
2
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
всички реално инат едно искане, скапания ес да се сери, че е икономически съюз по договор и замисъл, не политически Когато това се каже в прав текст, кривините ше почнат да се оправят.
3
2
 
7
 
! Отговори
Трифон преди 2 месеца
За пръв път чувам, че в България се произвежда и зехтин. Къде ги тез маслинови гори
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аве , важното е че в Бг имам ЦЕЛОГОДИШНО БА-НА-НИ !С една дума , голям бе зорът ни да станем бананова република , ...пардон , КОЛОНИЯ !
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Срамувам се от управляващите вече 34г. ВНОСЪТ НА СТОКИ В БЪЛГАРИЯ Е ''САМО'' ---93% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!