Еврокомисар: Не подценявайте влизането в Шенген по въздух и вода

Пълноправното членство може да е до края на 2024 г., каза Маргаритис Схинас
Обновена: 5 мар 2024 18:18 | 5 мар 2024 18:15, Анисия Иванова
51

„Мисля, че никой не трябва да подценява значението на случилото се през миналия декември за либерализацията на въздушния транспорт. Това е символeн ход, защото приближава българите и румънците много повече до сърцето на Европейския съюз. Втората и последна стъпка - сухопътните граници, са нещо, което ще се случи като част от миналогодишното споразумение, възможно най-скоро. Личната ми прогноза, а и предпочитание, е това да може да се случи до края на настоящата 2024 г.“ Това заяви в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова вицепрезидентът на ЕК Маргаритис Схинас.

На въпрос права ли е Австрия да свързва темата за Шенген с темата за миграцията, еврокомисарят отговори:

„Много пъти съм казвал, на австрийските ни приятели, на холандските ни приятели, че да приемем България и Румъния в Шенген, означава повишаване на контрола, а не понижаването му. Означава по-добър контрол на външните ни граници, означава ефективност, защото няма да влагаме ресурси по вътрешните ни граници, тъй като контролите ще се правят там, където е нужно. И мисля, че този аргумент се превърна в част от сделката през миналия декември и начерта последователността, която ще доведе до пълноправното членство в Шенген. Аргументът за миграцията според мен е малко не на място. България и Румъния са направили онова, което е трябвало да направят. Сега е ред на ЕС да изпълни своята част от сделката,“ заяви Схинас.

„Българското правителство трябва да продължи да върши нещата, както трябва, както прави от години. Казвал съм го много пъти публично тук, в Европейския парламент, че нашите български и румънски приятели са пример за изпълнението на онова, което поискахме от тях. Много често те дори надхвърлиха поисканото от нас. Този факт е проверен с мисии и с необявени мисии, така че няма друга алтернатива. София трябва да продължи добрата си работа, да бъде убедителна за другите членове на това семейство. И може да разчита, разбира се, на непоколебимата подкрепа на Европейската комисия, както и на моята лична подкрепа, за да продължи развитието на този разговор,“ каза Маргаритис Схинас.

Цялото интервю вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това "членство", което не трябва да подценяваме, ни донесе повече проверки по румънската граница. Която е най-използваната от българите.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако наистина въведат едноминутен стандарт за проверка по вътрешни граници много важно, че ще проверяват. Сега просто висенето се дължи на липса на организация и мързел на чиновниците. Два часа чаках на Дунав мост за проверка от 10 секунди. Пълно безобразие. Чист комунизъм
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въздух и сега си имаме, но с това некадърно, съставено от пенкелер министри правителство, отвсякъде в ЕС ни подритват и постоянно лапаме вода. Да се хващат ГЕРБ, ДПС, да се съюзяват с част от разсъхналото се Възраждане, ИТН, Патриотите, може да получат подкрепа и от бившите от електората на БСП покрай изкрейзилата Нинова и да вземат властта. Ако ББ го е страх, да пусне напред по-младите от своя антураж.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво стана след като влезнахме?? Някой усети ли нещо, аз да питам? Голям СМЯХ!
46
0
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 1 месец
До Доволен евроатлантик А под земя ,защо да не може ?
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига лицемерие! Рюте иска да оглави Нато и затова ни пусна, а немският пудел Австрия скоро ще се озъби без руска газ през Украина и ще не ще ще ни пусне след изборите им на есен!
44
3
 
8
 
! Отговори
Майорс преди 1 месец
Щом като сме изпълнили всички изисквания за Шенген с Румъния и незапнитр проверки не са установили пропуски , защо ЕС става заложник на политиката на една страна-Австрия! Това ли е единният ЕС щом една страна налага вето?
43
0
 
13
 
! Отговори
Dabe преди 1 месец
А вие не подценявайте location,location,location че ако се присъединим към БРИКС на вас в Европа ще ви се присере.
42
1
 
20
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Оказва се, че България не е нищо друго освен държава, която можеш да хокаш за чужди грешки като тази с мигранти и само да й поставяш услови, ту за шенген, ту за евро, такива ми ти работи. Никакви пари от ес няма да оправят нещата с нелегални, да не говорим, че цял ес ще започне да ги връща тук.
41
0
 
17
 
! Отговори
Еврокомсомол: преди 1 месец
"Кажете едно мерси за въздушно капков Шенген и сирийските инджИнерита и афганистанските микробиолози! Що за неблагодарни команчи населяват територията на НАТО?!?!?"
40
0
 
14
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Да не ни мислят за щъркели тез западняци, че ни разрешават само по въздух да влизаме? Има и хора живеят тук бе Анкооуглу с 120 000 евро заплата!
39
2
 
15
 
! Отговори
Ама моля Ви се преди 1 месец
Ние ще се радваме и на под-вода и на въздушно течение от Шенген. Също на писма от Шенген доставени по кабел със светлина . Голяма радост ти казвам. Очакваме под камък да влезем в Шенген и като щъркел също. Само не и като нормалните - бигатите държави!
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А по космоса мое ли?
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да де, по суша няма да има, нали върнатите емигранти на Бг ще хукнат обратно към тях:))
36
1
 
16
 
! Отговори
Дрън дрън ярина преди 1 месец
Кавал свири на поляна . Млада хубава Стояна крака вири до тавана .
35
1
 
15
 
! Отговори
Господ преди 1 месец
За богатите - има, за бедните - няма. Сефте!
34
3
 
15
 
! Отговори
Ще ти еба майката преди 1 месец
Шебек, бегай от тука!
33
1
 
20
 
! Отговори
Про зрение преди 1 месец
Бавят влизането ни в Шенген с надеждата да не останат българи . Още девет години и няма да има нужда от никакъв смисъл
32
3
 
9
 
! Отговори
Екзалтиран в несвяст преди 1 месец
Всяка сутрин заставам пред огледалото за да изпея възторжено с плам в очите химна на Европа одата на радостта в надеждата да ме чуе някои влиятелен евроориентиран атлантик и да ме спонсорира с някое евро. И тъй отивам на работа . Защото вярвам в справедливостта на не корумпираните европейските и евроатлантически ценности .
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо синия буркан охраняваше сс клуба над 10 години и сега играем театър сълза и смях "разследване"