Край на малките шампоани в хотелите и кетчупа в ресторантите

ЕС забранява и опаковките на плодове и зеленчуци в магазините
32
Край на малките шампоани в хотелите и кетчупа в ресторантите
Снимка: Pixabay

Страните от ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Мерките предвиждат забрана на опаковките от пластмаси и производни материали за плодове и зеленчуци в супермаркетите, малки опаковки за кетчуп и др. в ресторантите, както и на малките бутилки за шампоан и др. в хотелите.

Предвижда се забрана за използване на термосвиваеми опакови на куфари по летищата от 2030 г.

Преговарящите страни поставиха цел най-малко 10 на сто от опаковките на алкохолни и безалкохолни напитки да бъдат за многократна употреба. Т.нар вечни химикали (които се натрупват в почвата и водата и не могат да се разграждат допълнително - бел. ред.) не трябва да присъстват в смесите за производство на опаковките, е записано още в текстовете.

Споразумението също така определя цели за намаляване на опаковките с 5 на сто до 2030 г., както и с 15 на сто до 2040 г., допълва Ротйерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: опаковкиЕСпластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
После пак се чудете защо Марин Ло Пен и нейната партия, както и други такива партии набират поддръжници.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е па едно време всички напитки и течности се продаваха във стъклени бутилки! Плодовете и месата във хартия ги завиваха,нямаше и пласмасовите торбички !! Какво стана пак ли ще се връщат тези времена?А кога ще забраните и използването на пласмасата за изработка на дрехи ?
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не не е вярно че щели да забраняват презервативите. Щели само да забранят малките презервативи.
26
2
 
12
 
! Отговори
Интерсно КОГА преди 1 месец
Европейския Съюз ще се забрани сам като опасен за здравето?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В нашето смейство съм установил, че генерираме 5 пъти по-голям обем *** за жълтия контейнер (пластмаси, хартия и найлон), отколкото е битовия ни *** (предимно хранителни отпадъци). И даже почти не употребяваме PET бутилки и кенчета. За 3 години сме събрали само една малка торба с капачки от PET, зщото нямаме навика да купуваме често такива напитки в такива опаковки.
24
1
 
10
 
! Отговори
Екоактивистка преди 1 месец
Аз пък си мечтая за биоразградими презервативи.
23
0
 
13
 
! Отговори
Бай-Дрън преди 1 месец
И презервативите да се забранят...щото само рИвете за демографската криза, а тоя латекс кой че го преработва, а...?
22
1
 
1
 
! Отговори
Авто джамбаски преди 1 месец
До Блеки БлековА иначе всички се бият в гърдите колко са патриоти и обичат родината и природата. Отделно като цяло трябва да има и повече места за изхвърляне на *** и да се събира редовно, а не да се трупа.
21
1
 
10
 
! Отговори
Гробачов от АДА преди 1 месец
ЕССР ще се разпадне като СССР!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Забраняваме това или онова, но нямаме идея с какво да го заменим" - А защо непременно трябва да заменяме нещо? Спокойно можем да минем и без половината опаковки, в които са обвити храните. Просто трябва да имаме навик да си носим платнена торба при пазаруване и да връщаме амбалаж в магазина.
19
0
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Напомня ми 80-те... Само стъклен амбалаж и мрежени торби за пазар... Носталгия.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
11- забраните са патент на зелените. Те не търсяти предлагат решение, директно забрана. Така е най-лесно. Относ малките опаковки съм много скептичен. Когато пътувам за 2-3дена трябва ли да нося 1кг "козметика", като мога да мина и с няма и 100гр. Същото важи и за храните? Купи голямо, а после изхвърли, че се е развалило..
17
3
 
10
 
! Отговори
Блеки Блеков преди 1 месец
Правилно забраняват, ама у нас оправия няма. Всичко е заринато в мусор. Обикалям из цялата страна - навсякъде едно и също -българина си изхвърля мизерлъците където му падне - горички, полянки, долчинки - въобще по отрвратително племе няма. Вярно че това не го правят мнозинството, но все пак достатъчно много го правят.
16
2
 
12
 
! Отговори
Някой прочете ли преди 1 месец
Някой прочете ли патента за "хартиените" сламки. Дето се разлагат още докато пиете през тях?След като се разложат, съставките от които са направени не се разтварят в почвата и остават практически вечно. Т.е. за да вземеш едни пари, правиш "биоразградими " сламки които след като се разложат не могат да са реално разградими. Т.е. от желязо да бяха щяха да се разградят. Тези след разпад са по-твърди и здрави от пластмаса.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодаря ЕС, това ми беше най-големия проблем.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Семейство от 3ма човека, всяка седмица изхвърляме по една 50л торба с опаковки, главно пластмасови от храните. Направо е лудост, като се замисля, че сигурно 1/3 от обема, който купувам е амбалаж, който едва ли се рециклира добре.
13
3
 
19
 
! Отговори
Гадняр преди 1 месец
ЕС = СССР. Едно към едно във вземането на безумни решения. Като добавим хилядите лобисти обикалящи канцелариите в Брюксел става дори по-страшно. "Борбата" с Ковид и Зелената сделка са най-големите безумия сътворени от тези па.ра.зи.ти. Решават нещо, отпускат пари (тоест печатат) за крадене и накрая търсят оправдание за инфлацията някъде другаде.
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже прибери си верисиите.Колко безполезни твари работят в европейските институции
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кока кола нема ли да я забраняват - като вреден шербет :)))
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС става все по-добър в това да забранява неща, вместо да търси решения. Забраняваме това или онова, но нямаме идея с какво да го заменим, нищо, че е нужно.