Душата на Европа е застрашена: ЕС е изправен на кръстопът

Мелони, Льо Пен и Орбан искат да подкопаят съюза отвътре
6 мар 2024 07:00, Нели Христова
118
Душата на Европа е застрашена: ЕС е изправен на кръстопът
Снимка: БГНЕС

В цяла Европа се чува гърмежът на сигналните пистолети, докато кампанията за най-значимите избори за Европейски парламент от 1979 г. насам е в разгара си. През уикенда в Марсилия Марин льо Пен и председателят на нейната партия " Rassemblement" Жордан Бардела обещаха да отменят зелената сделка на Европейския съюз и да върнат множество правомощия на Брюксел - включително правото да налага драконовски закони срещу мигрантите. Настоящите социологически проучвания сочат, че тази програма ще събере рекордните 30 % от гласовете за Rassemblement и ще нанесе унизително поражение на президента Еманюел Макрон.

На други места общите резултати изглеждат също толкова мрачни от гледна точка на прогресивните партии. Според един от анализите евроскептичната националистическа десница вероятно ще заеме първите места в социологическите проучвания в девет държави от ЕС - включително в държавите основателки: Италия, Белгия и Нидерландия, както и във Франция - и ще бъде на второ или трето място в още девет, включително в Германия. В Рим, където левоцентристите в Европа се събраха, за да стартират собствената си кампания в събота, испанският президент Педро Санчес предупреди, че "душата на Европа е застрашена".

Би било грешка да се смята, че подобни изказвания са предизборна хипербола или че тези избори са просто странично явление в сравнение с националните проучвания. Г-н Санчес е прав по две причини. Първо, звездните резултати на партии като Rassemblement и Alternative für Deutschland в Германия биха имали драматичен отзвук в страната и биха определили политическия дневен ред в сърцето на ЕС. Втората причина е, че макар някога парламентът в Страсбург да е бил просто прочута говорилня, сега той има реална власт като противовес на Европейската комисия.

Традиционно тази сила е монополизирана от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и лявоцентристката Партия на европейските социалисти (ПЕС). Но присъствието на радикално дясно с подобна тежест - ако се приеме, че често разединените ѝ съставни части могат да се обединят - би могло да повлече ЕНП надясно и да застраши ключови екологични цели, права на мигрантите и бъдещи планове за разширяване. Председателят на Комисията и водещ кандидат на ЕНП Урсула фон дер Лайен, която се надява да бъде преизбрана за нов мандат от бъдещия парламент, вече е разтревожена. В отговор на протестите на фермерите и на тревогите, свързани с разходите за живот, г-жа фон дер Лайен наскоро се отказа от важни ангажименти по споразумението за опазване на околната среда. По отношение на имиграцията тя все повече се присъединява към твърдата позиция на италианския министър-председател Джорджия Мелони.

Тъй като консерваторите се стремят да се приспособят към програмите на по-крайните си съперници, прогресивните партии трябва да се застъпят за един по-толерантен и глобално отговорен ЕС. Но защитата на статуквото едва ли ще бъде достатъчна. Вместо това левоцентристите в Европа трябва енергично да настояват за инвестиции и подкрепа, съответстващи на мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени - ако е необходимо, чрез общи заемни инструменти на ЕС. В Брюксел е необходима нова икономическа ортодоксия, която да се справи с несигурността, породила мрачни политически настроения. За да не се разпадне "зелената" сделка например, ще трябва да се намерят пари, за да се уверят избирателите, че ще бъдат подкрепени по време на прехода.

Целта на г-жа Мелони, г-жа Льо Пен, Виктор Орбан и все повече десни политици е да използват успеха на изборите през юни като платформа, от която да подкопаят Съюза отвътре. Във време на остра геополитическа несигурност, с евентуално президентство на Тръмп на хоризонта, това би било пагубно и дълбоко дестабилизиращо развитие на събитията. Европа се намира на кръстопът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
17
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 2 месеца
Не е ли най-демократично , да оставите хората да изберат , кой да управлява Европа , вместо да плашите избирателите с подобни поръчкови статии.
66
0
 
0
 
! Отговори
Териториален преди 2 месеца
Аз съм коза !
65
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Няма съюз в който Булгария да е влязла и той да е оцелял :). Това сочат статистичеките данни :)
64
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Душата на Европа е погубена отдавна , още когато задокеанските "братя" пуснаха пипала и тук. На Русия не и дреме , а важното е да си продава петрола и газта. Наглите кърлежи на Азия и Африка напъплиха без никой да ги спира и това е гибелно за европейците.
63
3
 
23
 
! Отговори
закривай преди 2 месеца
по добре без тая Европа, която крепи Шиши, Бочко и Про100то. Европа на емигранти и русофобство. Унижение за източноевропейските държави. Да я закриват по-добре. Хампарцумянчета и асенчета ще спрат да блажат на наш гръб. Дъгичките няма да ни определят пола на децата. Закривайййй.
62
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Траен военен и политически съюз с Русия и спасението за България!
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Душата на Европа...", абе казал е народа, че дупе душа няма.
60
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България винаги е била унижавана и мачкана Европа, винаги европейските са били срещу нас.
59
1
 
32
 
! Отговори
тома неверни преди 2 месеца
Само се сетете,че по едно време имаше директива,кривите краставици да се изхвърлят...Който го е измислил,е ясен,но това решение имаше силна подкрепа на управляващи органи,за тая ли Европа говорим??Ми да я няма бе
58
20
 
1
 
! Отговори
Ле ле, преди 2 месеца
...Копейката се згрижила за "бедността" в Европа ? Колкото до ваксините, Путин ваксинира първо дъщеря си !
57
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Застрашено е само некадърното управление на ЕС, което е крайно време да се смени. С политиката, която водят, направиха Европа американски протекторат и безгласна буква. Обикновеният европеец плаща все по-големи данъци, които изчезват за измислени и обречени каузи, без някой да се допита до него. Нормално е на изборите след няколко месеца, да има сериозни промени, иначе Европа е обречена!
56
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа е засташена,защото я управляват някакви,които са в мозъчна мъгла и дават оръжия за мир.Унищожават собственото си земеделие,производство и докарват до бедност собственото си население.Възможно е от ваксините да са получили микро инсулти и на това да се дължи странното им поведение.По принцип мозъка има свойството да се възтановява,но ако взимат опиати някакви е невъзможно и се задълбочава деградацията.
55
7
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 2 месеца
...че той психото Тръмп си е плашеща личност! Но това кара ЕС да си заеме подобаваща си роля в световната политика! Крайно време е да се съвземат! И не виждам какво страшно, десните политици да превземат Европа! Мелони е една от тях, и какво от това! Ще се справят миграцията! И не миграцията е спряла Зелената сделка ,а войната на Путин в Украйна!
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Май че по-големия страх е от Тръмп-президент
53
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смърт за ЕС и НАТО само тогава хората ще живеят в мир
52
2
 
22
 
! Отговори
преди 2 месеца
На съд и затвор!
51
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европидалският клоптор е дяволско изчадие . Няма душа !!
50
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най - големият проблем на ЕС са именно левите неомарксисти, либерали и зелени ислямисти.Това е т нар ДПС у нас или ПАНОРАМА на Бойко Василев.Това трябва да сд унищожи в Европа, за да я има на картата изобщо.Другото е ислямизъм, лигавене и провал.Не на антихристите.
49
1
 
31
 
! Отговори
долу ес преди 2 месеца
много искам халифат в ЕС, което ще се случи до 50 г. Белия човек не разбира какво се случва и кой му го причинява. Нека гласува за още ценности докато стане малцинство. Бъдещите премиери в европа ще са все братовчеди на Сунак и Мехмед. Точно тогава ес и нато ще станат безмислени. Белия човек на този континент ще стане малцинство, като уйгури в Китай....
48
1
 
14
 
! Отговори
Кукунела=100 гривни преди 2 месеца
Мейнстрийма лееекинко се е променил,но грантовете остават! Бай дъ уей,Кукунелченценценце що тЪй рЕзко спря да дращиш ежедневна стъкмистика за КовиТ пЛандемията?!? НЕма пари,нЕма драсканици,а? :) :) :)