Обмислят общ фонд за помощи по морски коридор от Кипър до Газа

Вторият кораб с храни се подготвя в пристанището на Ларнака
4
Обмислят общ фонд за помощи по морски коридор от Кипър до Газа
Снимка: БГНЕС

Създаването на общ фонд за предоставяне на хуманитарна помощ чрез морския хуманитарен коридор от Кипър до Газа и укрепване на неговата устойчивост обмислят страните, участващи в неговата реализация. Това съобщи кипърският външен министър Константинос Комбос, който ръководи проведената късно тази вечер телеконференция на високо ниво за определяне на следващите стъпки за насърчаване на хуманитарния проект, предаде БНР.

В конферентния разговор са участвали външните министри на Кипър, САЩ, Обединените арабски емирства и Великобритания, заместник-външният министър на Катар, еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи, и координаторът на ООН за хуманитарна помощ и възстановяване в Газа.

Страните са потвърдили ангажимента си за продължаване на мисиите по коридора и увеличаване на доставките по него, заяви министър Константинос Комбос.

Следващия четвъртък, 21 март, в Кипър ще се проведе среща на ниво координатори от всички включили се в проекта държави и организации.

Морският мост Кипър-Газа се подкрепя вече от 10 участници, като последен днес се присъедини Катар.
Вторият кораб с допълнителна хуманитарна помощ, основно храни, който се подготвя в пристанището на Ларнака, се очаква да отплава за Газа в рамките на следващите няколко дни, вероятно през тази седмица, каза кипърският външен министър.

Първият кораб, който започна мисията си във вторник от Ларнака, се очаква да пристигне в Газа в четвъртък следобед, по данни на Кипърската информационна агенция.

От днес в Кипър са и петима експерти, изпратени от Европейската комисия в подкрепа на кипърските им колеги за оперативната подготовка и управление на морския коридор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ГазаКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стари снимки, "нови" проблеми, още пари в неизвестна посока. В Газа се бият вече 40-50 години, и току-що разрушена жилищна сграда ли има? Будалкат ни с измислици. Кой е папата от снимките напоследък?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че им се пръснат мозъците от мислене. За Укра ли първом, за Газа ли втором или обратното?
1
1
 
4
 
! Отговори
помощи преди 1 месец
На танцуващите мирни палестинци, пир вестта на кланета и убийства---ПОМОЩИ САМО В НАТУРА. ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА, КОНСУМАТИВИ, ИНВЕСТИЦИИ - ДА НЕ МИНА ПРЕЗ ТЕХНИ СМЕТКИ, КАТО СЕ ПЛАЩА НА ИЗВЪРШЕНО И ПРЕГЛЕД НА ИЗВЪРШЕНОТО. иначе ще бъда пак същото, пари за училища и болница, а получаваш бункери и ракети и закърпени стари училища. като в България--. пари за магистрали, а се оказва и за къщи в Барселона, Доминиката и Дубай.