ЕС обяви помощ от 7,4 млрд. евро за Египет

Целта е да се продотврати нарастването на мигранти
17 мар 2024 20:20, Стела Стоянова
25
ЕС обяви помощ от 7,4 млрд. евро за Египет
Снимка БГНЕС, архив

Европейският съюз обяви днес пакет помощ в размер на 7,4 милиарда евро за Египет на фона на нарастващо безпокойство, че вътрешният икономическият натиск и конфликтите в съседните страни може да доведат до още по-голям наплив на мигранти към Европа, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Според египетски правителствени източници се очаква споразумението да бъде подписано днес по време на посещението в страната на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидерите на Австрия, Белгия, Гърция, Италия и Кипър. Преди церемонията по подписването този следобед президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси вече проведе отделна среща с Фон дер Лайен и с белгийския премиер Александер де Кро, чиято държава е ротационен председател на ЕС.

Според представителството на ЕС в Кайро пакетът включва, както грантове, така и заеми за следващите три години за най-населената арабска държава.
Според документ на представителството двете страни ще засилят сътрудничеството си до равнище „стратегическо и всеобхватно партньорство“, прокарвайки път към разширяването на сътрудничеството между ЕС и Египет в различни икономически и неикономически сфери.

Египетското президентство обяви, че споразумението цели постигането на „значителен скок в сътрудничеството и координацията между двете страни и при постигането на общите интереси“.

ЕС ще предостави помощ на Египет специално, за да укрепи той границите си с Либия – важна транзитна държава за мигрантите, бягащи от бедност и конфликти в Африка и Близкия изток, а също ще подпомогне правителството в Кайро при приемането на суданци, бягащи от продължаващия вече близо година вътрешен конфликт в страната им.

Египет от десетилетия е убежище за мигранти от Субсахарска Африка, опитващи се да избягат от война и бедност. За някои Египет е крайна дестинация, докато за други е транзитна страна преди да се опитат да предприемат опасното пътуване към Европа през Средиземно море.

Въпреки че египетското крайбрежие не е основна отправна точка за трафикантите на хора към Европа, Египет е изправен пред миграционен натиск от региона, с допълнителната заплаха, че войната между Израел и палестинската групировка „Хамас“ ще се прехвърли през неговите граници.

Сделката ще предостави необходими средства на египетската икономика, която беше силно засегната от годините на правителствени икономии, пандемията от коронавируса, последиците от нахлуването на Русия в Украйна и войната в ивицата Газа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ЕгипетЕСпомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕ ДАДОХА 7 И 4 МИЛИАРДА ЕВРО НА ЕРДОГАН И ТО ПОМОЩ НЕ ЗАЕМ, КВО ДА ГОВОРИМ. И ДИКТАТОРЪТ С МУСТАКА СЕ ПОМИСЛИ ЗА ГОЛЯМ, ПЪК ОБИКНОВЕНИЯ ТУРЧИН 2 ПЪТИ ПО-ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ- В ТУРЦИЯ 70 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА РАБОТЕЩИ БЕДНИ, В БГ ДАЖЕ ВЕЧЕ СМЕ В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ, АЗ ЛИЧНО ИМАМ ДРЕБЕН БИЗНЕС В СЛИВЕН - ЕДИН ОТ ХУБАВИТЕ ГРАДОВЕ В БГ И КАТО ИНФРАСТРУКТУРА И ЗА БИЗНЕС И ВАДЯ ПО 7-8 БОНА ЧИСТО НА МЕСЕЦ С ЕДНО ЗАВЕДЕНИЕ - 10 рботника имам и на по 1 000 лв ги осигурявам. Кво ревете само, бачкайте
20
0
 
1
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Европа пак си хвърля парите на вятъра. Гаси трескаво резултатите, вместо да се справи с причините - Иран. Военни конфликти, световен терор и рекет, Хамас, Хизбалла, Хути, Катар, морски пътища, петрол, оръжие, наркотици, Евро-Халифат... Стара Европа е в дълбока кома, дори 50 милиона ислямисти по-късно.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eвpona nлaщa gaнъk нa xaлифaтa?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7,4 мрда, от които не малка част кредити които ще се връщат е нищо за 100 милионен Египет и поне 3 - 4млн. бежанци
17
4
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
ЕС вече е фалирал!
16
2
 
15
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Тъъъъпи са отвсякъде Тея *** и др. Вместо да сложат охрана на границата за 1 милиард и да помогнат на Бг и Румъния. Те ще хранят пак арабели. Че те така ще се подхранват и размножават и после какво стана? Дано десните партии да спечелят вече, че Тея урусули ще ни довършат. Аз колкото и да МРАЗЯ възраждане сериозно се замислям да гласувам за тях. Дано на някой му светне че се самозабравят от ппдбгербдпсбсп итн.
15
2
 
1
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 8. Какви държавни предприятия в Египет, бе л***хман.Сиси до вчера беше с ***, но се осъзна, че не винаги слънцето изгрява от изток.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте да дадем, а българите мизерстват!! Затова ли се натискаме към еврозоната? ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС и НАТО НЕЗАБАВНО!
13
2
 
7
 
! Отговори
О, нее преди 1 месец
Сиси пoстрои джамия в пустинята и си беше поръчал стотици метри червен килим, по който да минава с колата. Забележете, килим за колата, не за него. Сега ще му дават пари, не ясно за какво. Той взима и кредити от Саудитска и Катар, които не е ясно как ще връща. Същият е и Ердоан. Пари за диктатори.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За снаряди дали са питали?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Египет военните ще гушнат всичко.
10
4
 
5
 
! Отговори
Евреин преди 1 месец
ЕС няма да фалира никога защото сами си печатат парите. Колкото им трябват. Когато си поискат. Отдаааавна не са обезпечени дори и с бирени капачки.
9
13
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НА ПУТИНИСТИТЕ МНОГО ИМ СЕ ИСКА ЕС ДА ФАЛИРА АМА ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ! А ЗА РАЗПАД И АЗ ИСКАМ ЧАСТИЧЕН РАЗПАД НА ЕС ДА СЕ ОЧИСТИМ И ОТ ГЪРЦИЯ И ОТ УНГАРИЯ ЩЕ Е ДОБРО НАЧАЛО, ПИЯВИЦИ ВЪН:D
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом на заем казват помощ добре. Накрая ще си ги вземат заедно с лихвите. А ако нямат пари да връщат "помощите" ще вземат нови и накрая ще ги принудят да си разпродадат държавните предприятия. Да ви е познато?
7
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЕС ОКРАДЕ ДЪРЖАВИТЕ КОИТО СА НА ЕВРО И Е ПЪЛНО С ПАРИ ОБЩО 20 ТРИЛИОНА ЕВРО. И НИЕ СКОРО ЩЕ ПЛАТИМЕ ЕДНО 20 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА ДА МИНЕМ НА ЕВРО ПАРИТЕ ГИ ИМА ЗАМРАЗЕНИ СА ОТ МВФ И СА ДАЖЕ ДВОЙНО ГОЛЕМО КРАДЕНЕ ЩЕ НАСТАНЕ ЩОМ МИНЕМ НА ЕВРО! ПОЛОВИНАТА ПАРИ ЗА ЕС А ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЩЕ СИ ГИ ДЕЛНАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ЗАМРАЗЕНИТЕ АКТИВИ НА БГ ОТ МВФ ДАВАЩИ СТАБИЛНОСТ НА СТРАНАТА. ИЗВОДА Е, ЧЕ ЕС Е ПЪЛНО С ПАРИ ТОВА НЕ Е ШЕГА И ТО САМОТО ЕС БЕЗ ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2 Толкова пари сме взели от ЕС,че ако не беше Боко вече заплатите трябваше да са минимум по 1500 евро на месец. Всмесро рова Боко и Пеевски имат по 5-10 милиарда по сметките си и още поне толкова в недвижимо имущество на чужди имена
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите с 450 евро заплати и 60 %данъци ще помагат на Европа
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
EC e npeg paзnag зapagи нaлoжeнaтa oт Copoc нeoлибepaлнa иgeoлorия и noлитиka...
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За толкова години не видях ЕС да се загрижи за бг дето сме на последно място по всичко
2
3
 
13
 
! Отговори
пепи преди 1 месец
Поредната комисионна която ще потъне в нечий джоб .Египет ще усвои парите и нищо няма да направят . Тия 7.5 милиард са безброй детски градини и училища в България.