ЕС връща митата върху украинския износ на земеделска продукция

Изключение ще остане все пак вносът на пшеница
20 мар 2024 09:43, Елка Василева
15
ЕС връща митата върху украинския износ на земеделска продукция
Снимка: архив, БГНЕС

Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти, предаде ДПА.

Според ЕП това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда. В бъдеще трябва да има определена квота от тези стоки, които могат да се продават безмитно в ЕС. При достигане на това количество отново ще се въведат мита.

Засега суспендирането на митата ще продължи да се прилага за вноса на пшеница, въпреки че при определени условия ще бъде възможно да се предприемат мерки.

Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни 2025 г.

Преговарящите от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС, подложени на натиск от протестите на земеделските производители в целия Европейски съюз, постигнаха това решение след маратонски преговори в Брюксел, отбелязва ДПА.

ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика след началото на мащабното руско нашествие. Първоначално блокът планираше да удължи до 2025 г. срока на отмяната, която трябваше да изтече през юни 2024 г., въпреки големите спорове около износа на зърно и други стоки от Украйна за ЕС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
БГ Фермер, преди 1 месец
ЕС не ме притесняват толкова, съюзи винаги са се сключвали или разпаднали. Лошото е, че Европа е заплашена като културно понятие.
12
0
 
3
 
! Отговори
БГ ФЕРМЕР преди 1 месец
Брюксел лъже ПОСТОЯННО. Всички мита трябва да бъдат върнати, Украйна не е член на ЕС нито на НАТО и няма да бъде. Нагла държавица, американска колония. САЩ и Русия имат интерес да отслабят ЕС. Ако им го позволим, ЕС се разпада.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинските бандюги ще намерят вратички за заобикаляне и на това. Какво очаквате от Остап Бендеровците...
10
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
А защо връща митата? Да събере пари за помощтта ли?
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо изобщо в ЕС трябва да влиза продукция която не отговаря на стандартите и законите на тъщия този ЕС !!!?????С мито или без мито не искаме да ни тровят с ГМО и карцерогени от Украйна!
8
2
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Хлебарите сега вадят луди кинти. Купуват евтина украинска пшеница без мито, а ви продават хляба по 2 лв. И ДДС-то им е намален. РАЙ!!! :))) Пък вие тук си пишете, пишете...няма лошо. Едни пишат по цял ден, други паччки броят :)))
7
2
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Слава укройне Слава на най глупавия народ във историята на конфликтите хахаха и да им пратите некви стотинки на укропитеците и две кила за зеления
6
1
 
7
 
! Отговори
Не разбрах от текста преди 1 месец
"Украинския износ" от заглавието, какво трябваше да значи? В ЕС има проблем с украйнския внос.
5
2
 
22
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
раелно 85% от обработваемата земя в украйна е НА АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ. И това са основно ниви с пшеница , продадени на безценица от бившия президент Порошенко, който беше осъден за държавна измяна и корупция в особено високи размери. НИВИТЕ СА АМЕРИКАНСКИ. ПШЕНИЦАТА СЪЩО Е АМЕРИКАНСКА пълно с пестициди ГМО зърно, но е Американско. Точно за това е изключена от решението за връщане на митата. Въпреки че никой в Европя не я иска. Сал една Козяшка България все още я купува и яде.... ДА ни е сладко
4
14
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Явно руснаците няма да могат да си продават както до сега продукцията. Сглобката Путин-Зеленски-Орбан-Мицотакис-Ердоган- Вучич ще останат някак си разочаровани. А то да беше само зърното. Пусто опустяло,колко потайни са станали съветските колхозници. Красиво ще бъде да позволят безмитен внос в ЕС на технология от СССР. Просто няма да има какво да внесат. Инженерството там на на ниво развъртащи се кафеварки за котлон ,които съскат заплашително. Бау!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A ще върне ли и качествения контрол?
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика след началото на мащабното руско нашествие." ..... Да де но като подкрепяш едната страна, това унщожава другата. Нали ЕС подкрепя Украйна, за да унищожи Русия. Тоест подкрепата за Украинското селско стопанство се прави с цел унищожаването на Европейското селско стопанство.
1
1
 
12
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
Най-накрая малко разум!