Огромен прилив на капитали в съседите, а България е като пуст остров

Определени сектори могат да генерират страхотен приход, каза Преслав Райков
23 мар 2024 20:20, Анисия Иванова
429
Огромен прилив на капитали в съседите, а България е като пуст остров
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има експортна икономика, отворена на над 100% и работата по това да сме ефективно в Шенген трябва да бъде много, много ускорена, както и за еврозоната. В момент, в който имаме огромен прилив на капитали в една съседна Сърбия, в една съседна Румъния, дори в Македония, в страни като Косово и Албания, ние оставаме остров, който се лута хаотично и не може да вземе решение накъде да върви. От това страдаме всички ние. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Икономическите рискове пред България на фона на рецесионните процеси в Европа и политическата недстабилност у нас са доста големи, категоричен бе Райков. По думите му България не се възползва от създалите се икономически ситуации, защото и Covid и войната в Украйна освен препятствия представляват и „страхотни възможности за редица сектори“. „Ние оперираме една икономика, която не е с максимален капацитет и това за всички, които наблюдават отстрани и участват в нея, е доста неприятно“.

В подобна ситуация държавата трябва „първо, да не се намесва в процеси, които се оперират от бизнеса и от частната инициатива, защото видяхме какво се случи с такава намеса - тя доведе само до тотален хаос“.

„Искам да видя малко по-свободна и по-дългосрочна визия. Определени сектори могат да генерират страхотен приход в икономиката“.

Трябва да се преобърнат и някои очевидни процеси, които работят против интересите на българската икономика - нежеланието да си свършим дипломатическата работа по това да сме ефективно в Шенген и в еврозоната. Става дума за дипломатическа работа и натискът там трябва да бъде доста голям, защото ние сме експортна икономика, отворена на над 100%. Тоест, ние сме зависими от това да изнасяме стоки и услуги и работата по това да сме ефективно в Шенген трябва да бъде много, много ускорена. Също - за еврозоната, каза гостът.

"Всички тези процеси и отлагането във времето се следят много внимателно от международните инвеститори. В момент, в който имаме огромен прилив на капитали в една съседна Сърбия, в една съседна Румъния, дори в Македония, в страни като Косово и Албания, ние оставаме остров, който се лута хаотично и не може да вземе решение накъде да върви. От това страдаме всички ние".

Дискусията за руските активи, които могат да се използват за подпомагане на Украйна, която стана толкова актуална точно сега, е тема, която се преекспонира и се афишира твърде много, каза Райков. „Да. Ще ги вземем тези 2 милиарда, но те са крайно недостатъчни. Големият разговор трябва да бъде върху големия пакет от помощи, който трябва да се отпусне на Украйна. Големият разговор трябва да бъде насочен там - към дипломатическото решение“.

"Тези 2 млрд. са наистина трохи и се преекспонират. За мен най-логичната стъпка, за да нямаме и реакция от централната банка на Русия, ще бъде тези активи, генерирани като доходност, да бъдат използвани като обезпечение по заеми от големи финансови институции, основно в Европа“.

Относно новите решения на Европейския съюз за стоките от Украйна гостът коментира, че като цяло е решено режимът да продължи да функционира, както до сега. „Основният генерален режим остава непроменен. Нямаме връщане на митнически квоти за голяма част от зърното и хранителните продукти“.

"Потокът на зърно и храни от Украйна към Европа ще продължава. Той няма да спре и Европа трябва много бързо да осъзнае това и да го използва максимално добре. Ако някой има концепцията и имагинерното желание, че всички интеграционни процеси на украинския пазар ще престанат и украинската агропродукция няма да бъде в Европа след 10 години, според мен жестоко се лъже“.

Сега е моментът да се приспособим, да се адаптираме, подчерта събеседникът. „Сега е моментът за евтини суровини, които можем да вземем от Украйна, които да „качим“ стъпка нагоре в преработка, в производство, да си подсигурим местни пазари, да свалим някои цени“.

“Трябва да знаем, че протекцията от държавата няма да помогне и в дългосрочен мащаб тя няма да се случи. Украйна и украинските стоки ще бъдат на европейския пазар и не мисля, че някой друг се заблуждава с друга реалност“.

Изявлението на Фед Преслав Райков коментира като каза, че Пауъл и администрацията на Фед през следващите шест до осем месеца могат да управляват пазара само с думи. „Това е ход, който е доста добър инструмент. Очакваше се понижение на лихвите именно при тази среща през март. Аз продължавам да твърдя, че през първата половина на годината няма да видим понижения, ако въобще видим тази година“.

"Работата на Фед ще бъде свършена до края. Инфлацията ще отиде на 2%, за да може Фед да си възвърне доверието на цялата финансова система, което бе подринато през последните 7 години. По-скоро можем да видим едно повишение през есента около изборите в САЩ“.

Най-големият проблем в световен мащаб, и финансов и икономически, представлява еврозоната, предупреди Преслав Райков.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 4 седмици
Кой би инвестирал в страна дето бивш мафиот и в списъка на Магнитски фигурират като вождове на държавата.Капитала не инвестира там където всичко е лъжа и измама.Забравихте колко инвеститори се изнесоха при първия мандат на Борисов защото или плащаш или се изнасяш.От какви пари пари Свинчо стана милиардер. ние не знаем истината но на запад знаят много и затова сега са им слуги за да не станат доживотни служители в килиите на затворите ни
335
0
 
1
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
Интересно, че виждате само, че Сърбия, Македония и Косово не са в ЕС. Пропускате удобно за вас, че много от инвеститорите отиват в Румъния. Да, същата онази Румъния от която искахме да сме отделени при кандидатсването за ЕС. Онази Румъния която разтури Секуритатя, разстреля семейство Чаушеско като кучета. А сега направете паралел със Задунайская губерния и вижте кои ни управляват!
334
1
 
1
 
! Отговори
Рада Асенова преди 1 месец
Инвестициите в Сърбия, Северна Македония, Албания са защото НЕ СА членки на ЕС. Няма един тон директиви, с които трябва да се съобразяват чуждестранните фирми.
333
1
 
1
 
! Отговори
Това е заради преди 1 месец
високия ни стандарт и затова инвеститорите не искат да плащат високи заплати у нас. Изхода от тази ситуация е да понижи стандарта. Веднага да се въведе еврото и да се либерализира пазара на ел. енергия! Да видиш тогава как ще завалят инвестициите тука! За едно място ще се бият по 50 човека!
332
1
 
8
 
! Отговори
пееевски преди 1 месец
пуст остров защото обичам КОРУПЦИЯТААААААА
331
0
 
3
 
! Отговори
до 344 от славянин преди 1 месец
Бай Иване 2, ''не знам защо'' ама въобще не съм сигурен, че Косово, Албания и Македония се управляват от по-честни, по-некорумпирани и по-демократични политици от нашите, и че там си нямат техните Бойковци, Деляновци, Кирчовци и Кокорчовци, като на това отгоре както написах тези държави не са и в ес, ама към тях текат потоци от инвестиции, а към нас пълна суша!
330
0
 
4
 
! Отговори
до 344 от славянин преди 1 месец
И защо при това положение ни пуснаха в ес и ни държат там вече 17 години ''честните, благородни и демократични'' европейци, как им покриваме критериите за членство, Бай Иване 2!?
329
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 месец
До славян Щото в Бг съдебната система е часна ,щото Боко и Пеевски ,могат да ти вземат бизнеса или да те изнудват по всяко време!
328
0
 
8
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Огромен прилив на капитали в Сърбия, Македония, Косово, Албания, а в евроатлантическа България тежка суша! Защо така бе местни евродж.ндери!?
327
0
 
3
 
! Отговори
ПРАВОВА ДЪРЖАВА преди 1 месец
Върховенствата на съдиите води до това !
326
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хем калпави ,хем прости сме
325
3
 
5
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 1 месец
Известни политици преди време признаха, че България се управлява и контролира от вън. Нямаме на този етап шанс за независима политика. Държавата ще се срине до 1%живот и тогава народа ще се събуди и извоюва това което му принадлежи.
324
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато ГЕРБ боядисват читалища за 5 милиона лева така ще е!
323
1
 
11
 
! Отговори
Ombre преди 1 месец
Нашите политици нали им искат големи комисионни и те бягат. А незабавни арести мач виновните лица КОГА?
322
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ясно никой не иска да се разправя с нагли гнусни българи племето говнярско връзкари некадърни смрад гнусна българска
321
3
 
29
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Защо чакате на чужденците да ви донесат пари?Създайте български капитали.Защо изнасяте само за Европейския съюз и ревете за шенген? Изнасяйте за целия свят,за,Китай,Индия...
320
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ничия земя,или бъдеща изгорена,а може и вече да е разпродадена...
319
5
 
14
 
! Отговори
Шанел преди 1 месец
Е как пуст остров бе ,Я колко много мигранти имаме и ще продължават да идват, Паре като нямаме поне си имаме мигранти на тях поне сме богати....
318
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съседите крадът по малко, никой не си е намрази парите да ги инвестира в блато пълно с пирани.
317
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупцията е голема работа...