Мистериозни GPS смущения за самолетите в Европа, Русия ли е замесена?

Най-често те са над Полша
26 мар 2024 21:10, Нели Христова
128
Мистериозни GPS смущения за самолетите в Европа, Русия ли е замесена?
Снимка: БГНЕС

Постоянните смущения в навигационните сигнали в Източна Европа са засегнали повече от 1600 самолета, включително граждански самолети, за по-малко от два дни, според анализ с отворен код. Заглушаването засяга въздушното пространство около Балтийско море.

Заглушаване, продължило малко под 48 часа, засегна 1614 самолета, много от които цивилни, летящи около Балтийския регион в Източна Европа, според анализа, който редовно проследява GPS смущенията.

Първоначална карта, публикувана от акаунта, показва заглушаване в небето над Полша и Южна Швеция рано в събота. По-късна карта изглежда показва смущенията, ограничени до части от Северна Полша.

Самолети, летящи близо до Балтийския регион и няколко държави от НАТО в Източна Европа, съобщиха за смущения в техните GPS сигнали. Намесата или подправянето на сигналите на Глобалната система за позициониране (GPS) и по-широките Глобални навигационни спътникови системи (GNSS) може да обърка пилотирани или безпилотни самолети или да накара навигационните им системи да повярват, че се намират на различно местоположение.

За увеличаването на GPS смущенията в Източна Европа през последните месеци са обвинени заглушителите в руската Калининградска област, ексклавът, притиснат между членовете на НАТО Полша и Литва, който служи като база за един от големите военноморски флотове на Русия.

Обществено достъпни GPS данни за заглушаване и проследяване на смущения, високи нива на смущения, концентрирани почти изключително в североизточна и северозападна Полша в понеделник.

Смята се, че Русия разполага със значителни ресурси за електронна война (EW) в Калининград.

"Руските въоръжени сили разполагат с широк спектър от военно оборудване, предназначено за смущения в GNSS, включително заглушаване и подправяне, на различни разстояния, продължителност и интензитет", каза представител на литовската отбрана пред Newsweek по-рано този месец.

Уменията на Русия да използва електронна война са "доста силни", каза генерал Мартин Херем, който оглавява отбранителните сили на Естония, пред Bloomberg в края на януари. Шведският подполковник Йоаким Паасикиви каза пред шведските медии същия месец, че смята GPS смущенията за резултат от "активности на руско влияние или така наречената хибридна война".

Неназовани пилоти казаха пред Forbes по-рано тази година, че са започнали да изключват GPS навигацията при преминаване близо до Балтийско море и околните страни в полза на други системи, като инерционна навигация.

Инциденти са регистрирани и в Близкия изток. OPS Group, група от пилоти и диспечери, заяви, че "самолети са атакувани с фалшиви GPS сигнали, което бързо води до пълна загуба на навигационни способности" в региона.

"Това не е традиционното GPS заглушаване", каза групата. "Тези скорошни доклади са фалшифициране на GPS – и дори тогава не приличат на нищо, което сме виждали преди."

Представител на полското министерство на отбраната каза по-рано пред Newsweek, че руското заглушаване и измама около Балтийско море има за цел да посее „атмосфера на заплаха и чувство за безпомощност в обществото“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
И как точно преди 4 седмици
Се определя "разходите на работодателите за един отработен час" и какво включват тези разходи някой дали ще обясни методологията на изчислението ? Много се съмнявам че цифрите за България са верни .....
116
1
 
1
 
! Отговори
натОвците преди 4 седмици
все руснаците са им виновни. ИМА СЛЪНЧЕВА БУРЯ БЕ!
115
0
 
1
 
! Отговори
Григорий Саратов преди 4 седмици
За кокошка никога прошка баце :)))
114
0
 
3
 
! Отговори
Магнитни бури преди 1 месец
Путин причини магнитните бури, да знаете!
113
0
 
3
 
! Отговори
ОТ GPS-a преди 1 месец
Да припомним какво се случи преди няколко години с модерния американски кораб "Доналд Кук" в Черно море!
112
0
 
6
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
Има ли други заподозрени освен мене
111
8
 
8
 
! Отговори
haha преди 1 месец
Това, което знам че от около седмица има магнитни бури който са от най-висока 9та степен и каквито отдавна не е имало, толкова силни че предупредиха, че са възможни смущения в комуникациите. Възможно ли е, за пореден път просто да се търси сензация и провокация вместо да се мисли трезво над нещата?
110
1
 
15
 
! Отговори
Ъг преди 1 месец
То и един Северен поток мистериозно гръмна насред езерото на НАТО, кво да прайш - мистериЙ
109
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я, ето защо ракетата която окрите изстреляха срещу Русия, падна в полша.. Ти да видиш.
108
1
 
6
 
! Отговори
До Дани преди 1 месец
Киркор отива на гости на Гаребед.Яли пили,тръгнал си Киркор .Не минало много време,и Гарабед му звъни:Бе тука изчезнаха едни пари,ти да не си ги взел?? Не ,никакви пари не съм крал.След 2 часа,пак звъни Гарабед:Намериха,намериха се парите,но едно съмнение остана....
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са руснаците, а таджиките
106
1
 
18
 
! Отговори
Дани преди 1 месец
Не знаят какво става, обаче руснаците са виновни.
105
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така и не публикувахте материал за срутения голям мост в САЩ. Защо? За да не се види каква кекаква конструкция е? За да не се види колко "сламено" е сроителството им, т.е. колко неннадеждна е американската техническа мисъл и нейното управление.
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хледам пак "кубински синдром" е прихванал американските агенти, включително и тук. 107 да те боли глава случайно?
103
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия - извора на злото. Как пък едно хубаво нещо не се пръкна от там! Само войни, терор, заплахи, включително и ядрени
102
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на руснаците.
101
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, че Русия е виновна за всичките ви мистериозни проблеми. Как може да е иначе? В случая се надявам те да са ви нашокали джи пи ес системите. А дано!
100
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията е в пълен притивовес на утвърждвнията на натовските робби, че в РУсия няма високиразвита техника. Вредното на тези религиозни вярвания е, че с тях растат новите поколения, което ги прави абсолютно неспособни за ориентация и вземане на решения в тяхна полза и в полза на България.
99
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглушаването на GPS сигналите е запазена марка на Иран. Затова масово се избягва въздушното им пространство от гражданската авиация. Кой ли беше другарче с Иран, хммм?
98
2
 
8
 
! Отговори
Големите Сиви преди 1 месец
Стягаме обръча около глобалистите.