Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро

Съществува риск служебно правителство да надуе харчовете
27 мар 2024 22:49, Анисия Иванова
87
Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След несъстоялата се ротация, съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната. Новият проектозакон на Министерството на финансите е сигнал за стартираща информационна кампания около приема на еврото. Оценката на въздействие в него показва, че над 500 милиона евро годишно биват дадени за превалутиране от лев в евро, като това са средства, които ще бъдат спестени след приема на еврото, това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България,  в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото в България. Целта е приемането на еврото да стане безпроблемно и прозрачно у нас.

Информираността за приемане на еврото у нас е на много начален етап, тъй като информационната кампания все още не е започнала, но публикуваният проектозакон дава заявка за старта ѝ, каза Василев. Той допълни, че е възможно да има корекции по проектозаконът, но той в момента е написан изключително добре. Оценката на въздействие в него показва, че над 500 милиона евро годишно биват дадени за превалутиране от лев в евро, като това са средства, които ще бъдат спестени след приема на еврото.

След несъстоялата се ротация, съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната. Гостът смята, че трябва да се опитваме да влезнем в най-скорошния възможен момент. Липсата на редовен кабинет възпрепятства и съдебната реформа, която е нужна за подобряване на бизнес средата у нас, която гони част от инвеститорите.

Хърватия бе последната страна, която прие еврото, като там опасенията за инфлация не са станали реалност, а доходите в страната са се увеличили. Гостът допълни, че твърденията за това, че ще се внесе нестабилност след приема на валутата са доказано неверни.

"Тъй като сме във валутен борд от 1997 г. и сме евроизирана икономика, която плаща 1 милиард лева годишно разлика за лукса да има своя национална валута", каза гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: евролеваBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
10
 
! Отговори
До ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ преди 1 месец
Точно така е. А да не говорим че Ококорения онзи ден гпвореше за 500 милиарда лева. Но няма значение колко са. Това са един вид комисионни разходи и като спрем да превалутираме ще ги платим по друг начин, спокойно. Банките все ще ни ги вземат някак си под формата на някакъв данък. Обаче като дойде еврото и загубим напълно суверенитета си тогава ще видим кон боб яде ли. Ако изберем някой по-национално отговорен политик като ни измислят грях и ще ни ограничат в тегленията до 60 евро като в Гърция.
54
8
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
До Анонимен 42 По какво позна че е поръчкова статия ?Сигурно защото не си съгласен да приемем еврото.
53
6
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До лягайте си 58 Един милиард лева годишно за превалутиране, хич не ми се вижда смешна сума.А на теб ти е смешно.Браво ***.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След референдума еврото пада така или иначе
51
6
 
17
 
! Отговори
лягайте си преди 1 месец
Смешна и прозрачна евро пропаганда. При ид_иотите сигурно ще имате успех
50
1
 
10
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Еха, Генерала още не е дал третия мандат и започнаха да ни страхуват как сме нямало да влезем в еврозоната заради провалената ротация на "некоалицията". Уви, за съжаление си беше ясно, че ще ни завлекат в еврозоната рано или късно още 2016-а, когато "Монетен двор АД" (печатницата на БНБ) получи лиценз за печатане на евра.
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бе, трилиони даваме за ревалутиране. Не знам коя калинка я е снесла тая цифра, но просто не се връзва - внос и износ от ЕС общо нямат и 50 милиарда евра годишно ама сме дали 500 милиона за превалутиране, това е 1% тарифа, тия на чйндж бюрото ли са обменяли? Реалната сума едва ли достига и 200 милиона, ама 500 звучи по-закръглено. Преди няколко месеца ококорения мошеник е говорил за 500 милиона лева, сега мисирките и калинките ги направили евро
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
500 млн. евро разделени на 5 млн. население идва средно по 100 евро на калпак на година. Средно! Ами не е вярно. А и да е - не е много на фона на всички останали "обири".
47
3
 
14
 
! Отговори
ала бала преди 1 месец
Ако БВП на България за 2023 г е 184 млрд лв, то 500 млн евро са около 0,5% и това е много завишена цифра. А срещу загубата на лева ни, стои перспективата да сме последна дупка на кавала за каквито и да е решения. Абсолютна глупост е зависимост от ЕС институциите. Народа ни затова си има поговорката - по-добре цар на село, отколкото никой в града.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, банките ти 500 млн пак ще ни ги вземат.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен превалутирането не ми пречи, има 500 000 евра кредит, а работя в лева. Да курса на банката е кожодерски, но ще го преживея. Минем ли към еврото няма път назад. А борда ако не знаете можем да го насочим към която си искаме валута и ако го махнем тази опция отпада. При срив на еврото се сриваме и ние иначе може да се вържем към долара или йената ваш избор
44
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърдението в заглавието е силно преувеличено. Пропаганда за гнусното евро.
43
1
 
20
 
! Отговори
Не на еврото преди 1 месец
Поредната пропагандна статия за еврото
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печеленето от такси при банкови операции е заклеймено оше преди 2000 години. И по принцип, нито християнството, нито исляма го позволяват. Както НЕ се знае обаче, ислямските банки и досега нямат печалба от лихви, а от други операции, от използване на средствата за други цели. ЕС се счита, прокламира себе си, за християнски регион, даже на доста знамена има кръст. Но няма абсолютно нищо общо с християнството.,
41
0
 
11
 
! Отговори
колко преди 1 месец
Колко е членският внос в европ. финанс. система???
40
2
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
А500млн. за превалутиране са нищо. Когато се махне превалутирането, таксите ще се увеличат не с 500 млн, а с 5 млрд., щото и тия дето не превалутират сега, ще се наложи да плащат новите такси на банките, заместващи превалутирането! Стига сте лъгали така нагло хората! Кой превалутира, да еа вашто м...
39
2
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Колко да надува харчовете новото правителство на ГЕРБ? Последните 2-3 седмици постоянно се вдигат цените в хранителните еериги. Защо? И как като се вдигнат цените, новото правителство да не надуе харчовете? Това, че оня неккадърник Асен направи бюджет на халваджийския си тефтер и искаше да излъже всички в Европа не означава, че следващото правителство трябва да следва същата крадлива и лъжлива схема!
38
0
 
9
 
! Отговори
евро преди 1 месец
"Хърватия бе последната страна, която прие еврото, като там опасенията за инфлация не са станали реалност, --------а доходите в страната са се увеличили.......... Гостът допълни, че твърденията за това, че ще се внесе нестабилност след приема на валутата са доказано неверни." ---------------- Три пъти Ура за този еКСПЕРТ!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Бързат да влезнем в евро, че изгарат парите на богатите, ако падне борда. Не е заради обмена.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ!!!