Срещу такса от 5 евро посещаваме Венеция от 25 април

Билетите ще бъдат изтеглени от сайт "IQ кодове"
8 апр 2024 09:58, Анисия Иванова
16
Срещу такса от 5 евро посещаваме Венеция от 25 април
Снимка: Pixabay

Световната премиера на експеримента “Входен билет за Венеция” ще бъде на 25 април - съобщи пред журналисти в Рим кметът на града Луиджи Бруняро. Тогава всички гости на прочутата “туристическа Мека” ще трябва да платят 5 евро, ако искат да се разхождат по нейните прочути улички и площади.

Според Луиджи Бруняро целта на експеримента не е общината да събира пари, защото тя и сега била много богата. По скоро надеждата на кмета и на всички коренни жители на Венеция е, че входният билет ще изиграе ролята на разубеждаващ фактор и ще доведе до намаляване на посещенията.

Просто защото градът е един от най-посещаваните туристически обекти на света и прииждащите всекидневно на тълпи в него хора правят живота там изключително труден. Ами през усиления туристически сезон на миналата година от май до септември, в града средно на денонощие са пребивавали около 100 хиляди души, повечето от които са били “туристи-еднодневки”. Поради тази причина преброените преди две години към 50 000 постоянни жители, сега бягат в други населени места и броят им намалява в геометрична прогресия.

“Нашата цел е да направим Венеция по-удобна за живеене, място за душата, за вдъхновение и романтика, а не дестинация, която да бъде само отметната в нечие тефтерче след няколко часа препускане из нея!” - каза още кметът, цитиран от "Труд".

А що се отнася до старта на експеримента, то датата 25 април е национален празник в Италия и тогава обикновено се случва първото за годината голямо нашествие в града. Интересното е, че билетите ще бъдат продавани, тоест изтегляни срещу 5 евро като “QR код” от създадения за целта сайт на английски, италиански, испански, немски и френски (https://cda.ve.it/. Ще важат от 8:30 до 16:00 часа, а в останалата част от денонощието достъпът ще бъде свободен.

Но само някой да не си помисили, че ще може да влезе рано сутрин и да остане цял ден, тъй като контролът ще бъде як и повсеместен - ще го осъществяват по всяко време и из целия град нарочни екипи, като тарикатите без билет ще бъдат наказвани със солена глоба. Все пак е помислено за неуспелите да се сдобият с “QR код” - първоначално на подстъпите към града до изхода на ЖП-гарата и на последния достъпен с МПС площад “Рома” ще бъдат отворени множество каси, където всеки може да се сдобие с “платения пропуск”.

До края на юли входът с билети ще бъде задължителен само в края на седмицата, тоест в събота и неделя, като гратис ще могат да влизат ненавършилите 14 години момичета и момчета, студентите също. Петте евро ще си спестят освен това всички онези туристи, които преспиват в някой от хотелите на Венеция поне една нощ.

Както обясни на журналистите кметът Луиджи Бруняро, засега не се предвижда ограничаване на броя на гостите на Венеция в рамките на един ден, както многократно е ставало дума, защото градът не бивало да бъде превръщан в стопроцентов музей, въпреки че по същество бил точно такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: входВенеция
Още от ЕС
Шенген по въздух: Спестяваме между 20 и 40 минути при полет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Писнало му от лъжи преди 3 седмици
Това е страшно подвеждаща "новина" и особено заглавие. Венеция е много скъпо място. Изобщо Италия не е евтина, но във Венеция е ужасна скъпотия. Но факт е, че е бъкано с туристи, най-вече тъъппи американци, които нищо не разбират от история или изкуство, ама нали трябва да се похвалят, че са били там
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Венеция трябва да бъде бойкотирана от българите, навремето, когато Европа се обединява за да спре нашествието на турците при Варна, венецианците минават на страната на турците, дори превозват голяма част от турската войска с корабите си в тилът на войските на Владислав. Така кръстоносците губят а България е покорена от турците.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То без пари ве, аз до работа да отида плащам над 5 евро.
11
0
 
2
 
! Отговори
фейк такси преди 3 седмици
Такса за Исторически парк до Девня 35 лв на калпак , такса за Венеция 5 Евро. Има много да ни гонят Италианците
10
1
 
2
 
! Отговори
Аромати преди 3 седмици
Аки не знаете тия канали са мръсни канали само , че с морска вода за разредител.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не мисля, че някой който е стигнал до Венеция, ще се откаже да разгледа града заради таксата от 5 , още повече, че е различен и си заслужава да се види.
8
1
 
2
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 3 седмици
Да си плуват в тая канализация .....
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А беше само 1 евро за влакчето.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хи-хи! Експеримент ... Ами такова е - експериментират контрол на достъпа! Целта не е да съберат пари, както сами си казват, а най-обикновено проследяване, с опит за забрана! Т.е. опит да овържат всички, които посещават Венеция с QR. Вдъхновението и романтиката са гарантирани с QR код.
5
6
 
7
 
! Отговори
Кадъ Сейфуллах преди 3 седмици
За мухлясалите им канали и сгради няма да дам и една турска лира. С тези пари отивам в Истанбул - слънце, море, острови, отивам с картата за градския на принцовите, храна, джамии, култура, езана. Какво точно ще видя в тази Венеция? Едни стари лодки и *** италиански и гъмжи от японци и китайци с фотоапарати. Абе, бате. На 500 км ви е мегаполиса, столицата на света, мястото, където се срещат цивилизациите, вие ще им плащате такса за каналите?
4
7
 
8
 
! Отговори
Евролибераст преди 3 седмици
Тръгвай народе към Венеция.Едно кафе беше 8 евро преди 10 г ,една разходка с гондола за 10 Мин 100евра бягай бай *** към Венеция и чети тъпотиите на журналистите.Добре дошли в Европата и да са ни сладки бананите
3
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Нема им стъпим.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
пари немам, наливам у легено водо и ей ти венеция че по евтино :))))))
1
3
 
5
 
! Отговори
Претоплена манджа преди 3 седмици
донос.бг вече писа няколко пъти по тая тема, явно контранаступа зацикли и все още няма нови епизоди със зеления просяк или ексклузивни новини за понито на Урсулю Фродолайнен...