Банките у нас са готови за еврото

Обмяната на кешови наличности ще става безплатно в банките до 6 месеца
30 май 2024 14:45, Анисия Иванова
53
Банките у нас са готови за еврото
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очаква се конвергетният доклад да покаже, че България не е готова да се присъедини в еврозоната на 1 януари 2025 г., но независимо от това банките се готвят именно за тази дата. След приемане на еврото всички левови депозитни, кредитни, спестовни, разплащателни сметки на гражданите и бизнесите ще бъдат превалутирани автоматично по зададения курс. Работи се и по въпроса с банкоматите, тъй като в Хърватия те са причините за дискомфорт след приемането на еврото, това коментира доц. д-р Джеймс Йоловски, главен секретар на Асоциацията на банките в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Хърватия е добър пример за България по отношение членство и прием в еврозоната, като може да видим, че след приемане на еврото в страната инфлацията е била изключително ниска в първите месеци, каза Йоловски. У нас условията са още по-благоприятни, тъй като от 27 години левът е фиксиран за еврото и голяма част от цените в дадени сектори се обявяват в евро у нас. Той допълни, че не бива да очакваме инфлация, породена от присъединяването на страната в еврозоната.

"За съжаление има дезинформация и един субективизъм. Хубаво е да гледаме официалната статистика и да виждаме в макроплан какво се случва. Важно е да отбележим, че само по себе си влизане в еврозоната не води до повишаване на цените, за това има и много механизми, които да гарантират, включително и различни държавни институции, които ще отговарят за това. Разбира се, има други икономически фактори, които биха могли да повлияят. Влизането в ерозоната не води до повишаване на цените, но не означава категорично замръзване, ако се случи нещо друго, което води до повишаване на цените, то ще се отрази.“

Абсолютно всички левови банкови сметки на гражданите и бизнесите (депозитни, кредитни, спестовни, разплащателни) ще бъдат превалутирани автоматично по зададения курс. Това улеснява бизнеса и хората, като няма да има нужда да се извършват действия от тяхна страна. При всякакъв вид карти дебитни и кредитни няма да има промяна или необходимост от издаване на нови.

Законът за приемане на еврото, който се очаква да бъде приет, забранява да има влошаване на условията по кредитите на потребителите. Гостът обясни, че след приемането на еврото начинът на формиране на лихвите може да се промени, но не и стойността на самата вноска.

Обмяната на кешови наличности ще се случи напълно безплатно в банките в рамките на шест месеца, след влизането в еврозоната, след което ще има определена такса за конвертиране. Това е предвидено да продължи 12 месеца, след което ще е възможно само в БНБ. Български пощи също ще предоставят подобни услуги. Гостът сподели, че ако потребител възнамерява да обмени сума над 30 000 лева, то трябва да изпрати заявка в срок от поне 3 дни предварително.

В първите седмици в Хърватия след приемането на еврото е имало недобра организация с банкоматите. За целта гостът обясни, че у нас може да се въведат двойни банкомати, които ще приемат лев до последния ден, а след официалното членство в еврозоната ще работят с евро.

Очаква се да излезе конвергентният доклад, който най-вероятно ще покаже, че присъединяване на 1 януари 2025 г. не би било възможно. Въпреки това, банките в страната се готвят именно за тази дата, дори и тя да бъде отложена те ще знаят, че имат готовност и ще предприемат нужните действия, след като има финална дата.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от ЕС
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Готови са да крадът от хората яко.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След провала на консервите Abrams,някой се опитва да внуши,че виждаш ли Himars била"страшилище",очакваме как ще се представят F-ките,ако и там има провал,ударът върху имиджа за качественото щатско оръжие ще голям!
34
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Само не е ясно на какъв курс ще стане тази обмяна, щото според Европейската Банка левът е много надценен, а обмяната зависи от нея. Сигурно ще е 3 лева за евро, така че обменяйте сега.
33
1
 
10
 
! Отговори
НЕ НА преди 3 седмици
ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКИ И ЕВРОТО ИМ!!!
32
0
 
14
 
! Отговори
еврото преди 3 седмици
е проект на западните масони..............с еврото ще станем по-бедни!!!
31
0
 
17
 
! Отговори
референдум преди 3 седмици
Искаме референдум за еврото????Или ви е страх да чуете мнението на хората?Отказването от българския лев е отказ от суверенитет и национална идентичност!!!
30
1
 
20
 
! Отговори
Банкер преди 3 седмици
Хе,хе! Доста лековерен е българина ! Та знаете ли , че когато мародерите от властта толкова екстрено бързат да въвеждат еврото, абсолютно сигурно е , че ще посегнат на 80 милиарда спестявания на българите ! Цялата суетня е да се махне валутния борд и да се освободят банките от ограничения. Веднага след това ще последва поредното велико ограбване на простия българин ! Надайте се на благоденствие, овце булгаростански!
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 30. Левът не е въведен от комунистите, а от царство България и няма нищо общо с рублата.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като му дойде времето и еврото ще дойде, а левът е служи дълго време на Бг и не бива да се хули, той е въведен веднага след Освобождението и е на възрастта на свободна България.:))
27
21
 
5
 
! Отговори
Просто е... преди 3 седмици
Който ви обяснява , че еврото е вредно за България ---значи има купища пари в левове и се финансира от "черна каса" и няма как да ги изпере в евро...!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не. Не са готови за еврото. Много са назад технологично дори за обикновени неща.
25
0
 
6
 
! Отговори
Друг преди 3 седмици
До 25Заради хора с това мислене сме до тук! Важното е аз да съм добре. Всичко извън входната ми врата не ме интересува!
24
4
 
5
 
! Отговори
Жеков преди 3 седмици
Левовете в марки сменям аз, вино за да пия в този час! Доларите стават, левовете не ....... Култова песен на Сашка!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До БРИКС - БРИКС е организация на държави. Ти какъв си в БРИКС, може би гражданин-държава или селянин-държава. В такъв случай може сам да се питаш и сам да си отговаряш.
22
5
 
5
 
! Отговори
ЗА ЕВРО И ДОЛАРИ... преди 3 седмици
.....ВИНАГИ ГОТОВ!!!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Банките готови, само инфлацията не е готова
20
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Паунд или долар, най добрите валути.
19
10
 
7
 
! Отговори
Име преди 3 седмици
Лустрация! Освобождаване от валутния борд и въвеждаме плаващ курс на лева. Това е решението, но не с тези политици, банкери и т.н. Също е необходима ревизия на големите бизнеси.
18
0
 
4
 
! Отговори
доктор радева преди 3 седмици
До АнонименВие да не сте приели еврото,че акъла сте загубили?
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ФИРМИТЕ ВЕЧЕ САМО ГУБЯТ ОТ ЛЕВА---- ДЪРЖАВАТА СЪЩО...