» √ърци€ срещу прекомерни€ туризъм: ќграничава круизите до най-известните си острови

ћ€рката ще бъде приложена през 2025 година
14 юни 2024 19:00, јниси€ »ванова
7
» √ърци€ срещу прекомерни€ туризъм: ќграничава круизите до най-известните си острови
—нимка: Pixabay

ѕремиерът  ириакос ћицотакис за€ви, че е дошло времето да се наложат ограничени€ на круизните кораби, посещаващи най-попул€рните гръцки острови - първата стъпка на правителството за справ€не с последиците от "прекомерни€ туризъм" в периода след пандеми€та.

"ћисл€, че ще го направим през следващата година", каза ћицотакис за решението да се ограничат посещени€та на круизни кораби. —поред него новите правила могат да доведат до ограничаване на общи€ брой на местата за акостиране на островите или до въвеждане на тръжна процедура за слотовете.

«а √ърци€ залогът е гол€м. “уризмът представл€ва около една четвърт от икономическото производство на страната, а в епохата след Covid страната счупи рекордите по туристически посещени€ и разходи.

ѕрез 2023 г. √ърци€ е посрещнала 32,7 млн. туристи, което е с 18% повече от предходната година, а през първото тримесечие на 2024 г. се наблюдава близо 25% ръст на посетителите. ћиналата година круизите са генерирали приходи в размер на 847,4 млн. евро, което е повече от два пъти повече от 2022 г.

ћакар че решението на премиера може да предизвика тревога в индустри€та, новите ограничени€ едва ли ще нанесат сериозен удар върху огромни€ туристически сектор, тъй като корабите продължават да посещават повечето острови, а много круизни кораби са базирани в ѕире€, близо до јтина.

¬место това коментарите на ћицотакис повдигат въпроса дали икономическите ползи от най-големите круизни кораби надвишават въздействието им върху околната среда.

¬ разговор с Bloomberg ћицотакис обърна внимание на натоварването на най-попул€рните места в страната, включително остров —анторини.

"—анторини сам по себе си е проблем", за€ви премиерът на 12 юни в офиса си в јтина, като отбел€за, че може да има разминаване между огромни€ брой кораби, акостиращи на острова, и техни€ принос за туристическата икономика. “ой каза, че трафикът на круизни кораби може да отблъсне други посетители на —анторини.

"»ма хора, които харчат много пари, за да бъдат на —анторини, и те не искат островът да бъде зал€т", каза ћицотакис. "ќсвен това островът не може да си го позволи, дори и по отношение на сигурността."

ћиналата година —анторини, известен с поразителни€ си вулканичен пейзаж и красиви залези, беше най-попул€рната островна дестинаци€ за круизни кораби в √ърци€ - 800 кораба, които са пристигнали, са доставили почти 1,3 милиона посетители, според √ръцката асоциаци€ на пристанищата. “ова е почти 17% скок в сравнение с 2022 г. ѕосто€нните жители на острова са около 15 000 души.

√ърци€ не е първата средиземноморска държава, принудена да предприеме действи€, за да се справи с последиците от попул€рността си сред туристите. ѕрез 2021 г. »тали€ забрани на големите круизни кораби да влизат в канала, водещ към исторически€ център на ¬енеци€, след като б€ха нанесени щети вследствие на прекомерни€ туризъм, а от дневните туристи сега се събира такса за влизане в центъра в пиковите периоди.

ƒругите гръцки острови също усещат напрежението. ѕрез 2023 г. в парти-центъра ћиконос са регистрирани 749 посещени€ на круизни кораби, което е втори€т по големина остров след —анторини и представл€ва увеличение с над 23% спр€мо 2022 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"—анторини е най-чувствителни€т, ћиконос ще бъде втори", каза премиерът. ¬ъпреки че много гръцки острови изнемогват под тежестта на сво€та попул€рност, тези са тези, "които очевидно страдат".

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


7
ќще от ≈—
Ћидерите на √-7 пе€т Happy Birthday на ќлаф Ўолц
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
7
4
 
9
 
! ќтговори
Turizm преди 3 седмици
√ърци€ тр€бва да въведе поне 250 ≈вро входна туристическа такса за веки тъпогав булгур, пристигащ в √ърци€ с дисагите от Lidl
6
3
 
5
 
! ќтговори
ƒј —≈ ¬Џ¬≈ƒ≈ преди 3 седмици
≈ ќЋќ√»„≈Ќ ƒјЌЏ  «ј “”–»—“»„≈— »“≈ ќЅ≈ “»
5
2
 
9
 
! ќтговори
ќ—Ќќ¬Ќќ“ќ  ќ≈“ќ преди 3 седмици
ѕ–ќ»«¬≈∆ƒј“ ’ќ“≈Ћ»“≈, —ј ћ–Џ—Ќ» ќ“’ќƒЌ» ¬ќƒ» ѕЏЋЌ» — ¬»–”—»
4
1
 
9
 
! ќтговори
ƒј—≈ «јЅ–јЌ» преди 3 седмици
—“–ќ»“≈Ћ—“¬ќ“ќ Ќј Ќќ¬» ’ќ“≈Ћ»ўј » ‘ќ“ќ-¬ќЋ“ј»÷» ¬ Ѕ√
3
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
≈динствени€ остров където круизите са без проблем е остров "Ћезбос"!
2
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ќћ√ то там е по оживено от китайската стена на север от пекин. Ќе знам колко заблуден тр€бва д€ си да се ръгаш там. ќтиваш на островчето и хоп, малък китайски град се изипва от круиза :))
1
4
 
7
 
! ќтговори
ћуахаха преди 3 седмици
“ака е, това Ќ≈ е «елено, това Ќ≈ е “ренди, това Ќ≈ е Ћиберално, това Ќ≈ е ≈вропейско, това Ќ≈ е ≈вројтлантическо, това Ќ≈ е ƒухът на ¬ремето! Ќикакъв “уризъм с √ол€м ¬ъглероден ќтпечатък - 15минутни √радове и  ѕѕ-та, за  ќ¬»ƒ-ЌеЅустерираните!!