ѕапата: »» е рисков, в него н€ма състрадание, милосърдие, прошка

‘ранциск е първи€т понтифик, присъствал на среща на √-7
14 юни 2024 21:27, јниси€ »ванова
32
ѕапата: »» е рисков, в него н€ма състрадание, милосърдие, прошка
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/EPA

ѕапа ‘ранциск днес стана първи€т понтифик, присъствал на среща на √-7, където повдигна въпроса за надеждите, които се възлагат на изкуствени€ интелект, и рисковете, които той крие, предаде јсошиейтед прес. ѕапата беше поканен на срещата в Ѕари, ѕули€, от италиански€ премиер ƒжорджа ћелони.

ѕапата призова лидерите на държавите от √-7 да постав€т човешкото достойнство на първо м€сто при разработването и развитието на изкуствен интелект и предупреди за опасностите на тази нова технологи€, ко€то има потенциала да превърне дори човешките взаимоотношени€ в алгоритми.

—вети€т отец предложи етична гледна точка към тема, който присъства все по-често в дневни€ ред на международни срещи на върха, правителствени политики и корпоративни ръководства.

"Ѕихме обрекли човечеството на безнадеждно бъдеще, ако отнемем на хората възможността да вземат решени€ за себе си и за живота си, като ги обречем [на това] да завис€т от решени€та на машини", каза папата. "“р€бва да осигурим и да запазим пространство за подход€щ човешки контрол върху избора, който прав€т програмите за изкуствен интелект: —амото човешко достойнство зависи от това“, за€ви понтификът.

ѕапа ‘ранциск имаше намерението да използва случа€ да се присъедини към многото държави и международни организации, които насто€ват за по-строги регулации по отношение на »» след широкото разпространение на генеративни€ изкуствен интелект, отприщен от чатбота ChatGPT на OpenAI.

¬ годишното си послание за мир той призова за международен пакт, който да гарантира етичното разработване и използване на »», припомн€ јѕ. —поред папата това е технологи€, в ко€то не присъстват човешките качества на състрадание, милосърдие, морал и прошка, което € прави прекалено рискова, за да бъде развивана безнадзорно.

ѕапата за€ви, че »» тр€бва на първо м€сто има загрижеността за опазване на основните човешки права, за насърчаване на мира и за предпазване от дезинформаци€, дискриминаци€ и изопачаване на истината.

Ќа миналогодишната среща на √-7 в ’ирошима, япони€, беше започнат процесът за »», който тр€бва да изготви международни насоки и кодекс на поведение за разработващите »». японски€т премиер ‘умио  ишида представи минали€т месец рамка за глобалното регулиране на генеративни€ »».

ќсвен речта си за изкуствени€ интелект, папата има планирани срещи с президента на ”крайна ¬олодимир «еленски, с поканени лидери от јлжир, Ѕразили€, »нди€,  ени€, “урци€, и с членовете на √-7, включително американски€ президент ƒжо Ѕайдън, който е католик, канадски€ министър-председател ƒжъстин “рюдо и френски€ президент ≈манюел ћакрон.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


32
ќще по темата: √-7срещапапа ‘ранциск
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
30
0
 
2
 
! ќтговори
ј добър ден! преди 4 седмици
Ќещо като ≈лита който ни управл€ва включително и католическата църква!!!¬—»„ » ”„≈Ќ» Ќј ¬»—ќ ќ Ќ»¬ќ ƒќ ќЅ» Ќќ¬≈Ќ –јЅќ“Ќ»  ¬ ѕ–ќ»«¬ќƒ—“¬ќ“ќ ў≈ ЅЏƒя“ «јћ≈—“≈Ќ» ќ“ “ќ«» »»!!!! ѕќ—Ћ≈  ќ¬»ƒј Ѕ»Ћ ѕќ–ј—ЌјЋ ќ“ Ќя ќ≈ ƒЏ–¬ќ »Ћ» ѕ–»Ћ≈ѕ ’ј ’ј ѕќ¬≈„≈ ќ“ я—Ќќ ≈,„≈ Ќ» »«Ѕ»¬ј“!!!
29
0
 
3
 
! ќтговори
007 преди 4 седмици
“о понеже при хората изобилстват.
28
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо јнонимен 9 ј бе вас от къде ви събират такива алтави,бе!?Ѕаси!
27
5
 
2
 
! ќтговори
—”‘ преди 4 седмици
»» е ***, ама искам да питам с кой закон и изобщо законно ли е църквите да би€т камбаните в 7, 8 или 9 часа сутринта?!? јко н€ма такъв закон, н€мат право да го прав€т. ¬ 21 век си имаме телефони с аларми, на който му се буди рано сутрин!!!
26
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
—ъстрадание. милосърдие и прошка Ќ≈ присъстват сред нещата, ценени от англикани и простестанти. Ќ≈ присъстват. “ам се говори за индивидуално спасение чрез лични€ принос като под личен принос се разбира лично забогат€ване. ойто не е забогат€л или е болен, е виновен сам. ....
25
7
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
–еалната власт отдавна не е в ръцете на папи, президенти, политици и такива ми ти постоваци на държавна службичка. —амо в –уси€ все още реалната власт е в ръцете на политици и виждаме колко лошо е там. “ука е като в останали€ свободен св€т, политиците са слаби и какво по-хубаво от това!
24
4
 
0
 
! ќтговори
ƒиагнозата преди 4 седмици
¬Ќќ— Ќј автентичен 100% »“јЋ»јЌ≈÷ за –имски ѕапа от јржентина е този ЋЏ∆≈÷
23
0
 
0
 
! ќтговори
«ащо пък да н€ма? преди 4 седмици
Ќали хора го прав€т а те на теори€ тр€бва да имат
22
0
 
2
 
! ќтговори
ƒемокритос преди 4 седмици
ћакрон гледа като ¬олен —идеров
21
1
 
9
 
! ќтговори
“ой си бере само преди 4 седмици
Ќ€ма изкуствен интелект има програма дето влиза във всички компютри и присво€ва всичко , миксира го и го представ€ като свое.
20
2
 
3
 
! ќтговори
ƒо 1 преди 4 седмици
¬ началото –а€т е бил 100 години, т.е пак умираш, но после са се усетили че не е достатъчно и са го допълнили на ц€ла вечност. » двата варианта са заложени в Ѕибли€та, кеф ти втори живот кеф ти вечност. »де€та е че ¬секи лъже пророк може да ти обещае всичко. —ами€т факт че евреите, които са богоизбрани не признават за съществуването на божи€т син, камо ли за неговото непорочно зачатие би тр€бвало да ти говори за достоверността на тези измислени герои. “е не могат да ти потвърд€т че н€какъв папа.
19
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
 олко западно човешко, само!? »» са либерали
18
2
 
8
 
! ќтговори
–уси преди 4 седмици
ƒано »» еволюира и избие врага ,тоест сатанистите ! Ќ€мам търпение !
17
4
 
9
 
! ќтговори
„удо преди 4 седмици
»нквизици€та говори за милосърдие....
16
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
»» е създаден и разработен от болни и гладни за пари мозъци, следователно нищо хубаво и хуманитарно не може да се очаква от него :)
15
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
≈вала на папата!
14
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
 азва и нещо друго, поради което ћакрон гледа сърдито, а отегчено ћелони!
13
12
 
4
 
! ќтговори
ћайстора преди 4 седмици
≈дин ден »» ще управл€ва градовете. Ќ€ма да има религии, ще работи който желае ще има базов доход. ÷€лото население ще е концентрирано в градовете. »» ще помага на хората от медицина, през технологии до да си намер€т работа където пожела€т. ”смихната вечер. ћиналото ще изглежда смешно и тъжно едновременно.
12
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
»» е от д€вола.
11
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо 7 - »квизици€та ке се върне!