Евроизборите в цифри: Бюлетината ще ни струва 20 ст.

Секциите зад граница ще бъдат 190
20
Евроизборите в цифри: Бюлетината ще ни струва 20 ст.
Снимка: Булфото, архив

Малко над 7 милина бюлетини ще бъдат отпечатани за гласуващите у нас на предстоящите евроизбори на 26 май. Още 200 000 пък ще поемат към секциите в чужбина, като в тези бройки е включен и необходимия резерв.

Цената на една бюлетина ще бъде около 20 стотинки, показва документацията към обществената поръчка на ЦИК след преговорите между комисията и БНБ, която ще трябва да ги печата.

Сметките сочат, че в сравнение с парламентарния вот през пролетта на 2017 година бюлетините ще са с около 150 000 по-малко, съобщава "Монитор".

Самите бюлетини са 32 вида - 31 за избирателните района в страната и един зад граница. ЦИК ще отдели за отпечатването на хартиените бюлетини малко над 1,47 млн. лв., а БНБ по традиция ще има двама подизпълнители. Доставката до областните администрации в страната трябва да се осъществи до 21 май, а до външното министерство за секциите в чужбина до 12 май.

Извън България сънародниците ни ще гласуват в общо 190 секции, като вследствие на подадените заявления за откриване извън дипломатическите ни мисии допълнителните секции ще са 86.

В Германия за първи път ще гласува и извън посолства и консулства. Там ще има общо 24 секции, а допълнителните ще са 13. Такива ще има и във Великобритания – 20, а тези в мисиите ни в Обединеното кралство са 4. Именно от Германия и Великобритания бяха подадени най-много заявление за гласуване от нашенците. В Гърция например ще има допълнително 11 секции, в Испания 10, в Франция – 7, Холандия пък – 5. В Австрия, Италия и Кипър те са по 4.

Иначе на 11 май изтича крайният срок за подаване на заявление до общината за гласуване по настоящ адрес и за заявления от хората с увреждания за откриване на секция с подвижна урна.

Учениците и студентите с редовно обучение могат да гласуват там, където се обучават. Те сами могат да изберат в коя секция ще гласуват и не е нужно да подават заявления. В изборния ден трябва да представят на секцията валидна ученическа или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, дадена им от СИК в дена на вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Цената на една бюлетина е под 1 ст., а останалото отива при мафията на ГЕРБ, за наша сметка разбира се.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не мога да гласувам машинно?! Защо в моята секция няма, а в съседните има?Защо не разкрият 1 обща секция, в която да се гласува само машинно и който иска да отива там и подписва декларация, че няма да гласува на друго място. И да се отбелязва като гласувал в електронна система по ЕГН, за да може да се правят справки и да не се позволява да гласува на друго място, ако вече си е дал вота.
16
0
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Ако се прави в печатница няма да е повече от 0.001 стотинка. Ако се печата на профи принтери, от онези големите дето ги има в копирните центрове (навремето бачках за малко в Office 1 Superstore) та там на една огромна черно-бяла Konica разпечатка А4 двустранна излизаше 0,1 стотинка. Откъде дойдоха тези 20 стотинки не знам. Сигурно ще имат холограма, златна нишка и воден знак :))))
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Цената на една бюлетина ще бъде около 20 стотинки..."Защо трябва да плащат всички?Който иска да гласува, влиза и си плаща едно левче за декларация!Издават му касов чек с ДДС, а после си връща 20% за сметка на данъците;)"...Самите бюлетини са 32 вида..." "... ЦИК ще отдели за отпечатването на хартиените бюлетини малко над 1,47 млн. лв..."Как не Ви е срам дами и господа, за хартийки - почти 1,5 млн. български лева от джоба на народа???
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това на принтера да го печата ще излезе 3-4 пъти по евтино..
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази бюлетина е не повече от 10стотинки .. Най-луксозната хартия А4 формат е 4-5 стотинки Пионер или Навигатор , IQ premium.. И печата да е още 5 стотинки на борйка..
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде го Алеко Константинов да опише как демократите правят избори?
11
4
 
9
 
! Отговори
Числа преди 4 години
Евроизборите в ЧИСЛА.Няколко стотици хиляди бюлетини, необходими за победата на ГЕРБ, ще бъдат доставени от Костинброд.
10
0
 
1
 
! Отговори
Гербер преди 4 години
До някоиКоя дата са тия евроизбори бе тролпчета?
9
2
 
6
 
! Отговори
м преди 4 години
Комунистическите престъпници от ГЕРБ да кярът малко!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
СТРАННА РАБОТА преди 4 години
7-8 пъти в различни медии ми показаха как изглежда бюлетината, колко била дълга, как преференциите са с добавена 1-ца и т.н. Винаги можеше да се видят номерата на първите, или последните парти /1,2,3....,или след 17, 18/, но никога номер 11. Ако не ми вярвате, моля проверете/възможно е/. Защо е това необяснимо притеснение от номер 11. Зад този номер няма нито огромни финансови, нито партийни ресурси
7
4
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
20ст за лист хартия а4 дето на лист не струват и 5ст ГЕПБ АКО НЕ ОКРАДЕ НАРОДА НЯМА ДА СА ГЕПБ!
6
4
 
12
 
! Отговори
Цв преди 4 години
Мултипринт - Костинброд в играта ли е?Не за мен, а за един приятел питам.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да накажем ГЕРБ, ДПС и БСП!
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kолко се развила държавата, щом и 20-те стотинки за бюлетина са повод за дискусии!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И две кебапчета добавена стойност.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова трябва да бъде и билета в градския транспорт.
1
2
 
20
 
! Отговори
Драйвър преди 4 години
Цена на бюлетина от 0,20 лв. на брой ? :-) Да нямат холограма случайно ?