Йончева ще бори корупцията, Габриел ще пази границите

Двете се скараха дали Борисов нарушава закона
14 май 2019 10:10,
100
Йончева ще бори корупцията, Габриел ще пази границите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Водачите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева участваха в телевизионен дебат в ефира на Нова.

В самото начало двете започнаха спор дали премиерът Бойко Борисов нарушава закона като едновременно е министър-председател и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Миналата седмица от левицата входираха сигнал срещу Борисов по темата в ЦИК, но изборната комисия не намери нарушение.

Още по темата

"Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат обяснения. всъщност започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града. Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив", заяви Елена Йончева.

Мария Габриел не се съгласи и беше категорична, че Борисов не си е позволил да отиде на нито едно предизборно събитие.

"Държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейски избори. Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен", обясни тя.

В същинския дебат за бъдещето на Европа двете изразиха различни позиции по отношение на една от най-важните теми за бъдещия Европейски парламент - единната минимална европейска заплата.

Мария Габриел твърди, че за момента тази мярка е невъзможна на паневропейско ниво, но може да стане на национално.

От своя страна Йончева не се съгласи и каза, че предложението на БСП е минималната европейска заплата да е поне 60% от средната европейска заплата.

"В Румъния минималната заплата е 446 евро, средната е над 1000 евро, а тръгнахме заедно", напомни Йончева и поиска да бъде направена оценка на стандарта на живота, за да отговаря заплатата именно на него.

На въпрос какви ще бъдат техните приоритети, ако бъдат избрани да представляват България в ЕП, Мария Габриел потвърди ангажимента си за "силна, сигурна и суверенна Европа." Тя подчерта и че ще продължи да държи на охраната на границите и мигрантската криза - с още 10 000 души персонал във Frontex(европейската агенция за гранична и брегова охрана).

"Ясно сме дефинирали позицията си: нулева толерантност към нелегалната миграция и опростени административни процедури по отношщение на трудовата миграция. Трябва да има висококвалифицирани работници там, където бизнесът казва, че те носят добавена стойност", заяви лидерът на листата на ГЕРБ.

"Моята битка вече повече от две години е срещу корупцията и липсата на справедливост. Време е тази битка да се изнесе и в Брюксел. Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС. В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че 2/3 от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват", пък беше отговорът на Елена Йончева.

Относно скандалите от последния месец, свързани със злоупотреби с европейски пари, Мария Габриел заяви, че "злоупотреби има навсякъде" и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни.

"У нас не се случва това държавата да се опитва да ги замаже. Затова има ясна процедура - финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани" - убедена е Габриел.

Елена Йончева пък беше категорична, че с парите, които до момента са наляти в България, тя "трябваше да стане едно по-добро място за живеене".

"Но 70% от парите за земеделие са изразходвани от под 100 фирми. Вместо да се дават средства на млади фермери, те облагодетелстват определен кръг" - обясни тя и допълни, че това е част работата на евродепутатите - да се пренасочат пари към по-млади производители, "за да се върнат и българите от чужбина".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 4 години
Йончева против корупцията,все едно Пеевски шеф на ДАНС.Те го предложиха за шеф,сега и това корумпе за евродепутат-те са си такива от БСП-нахални, безпардонни, алчни.
86
2
 
8
 
! Отговори
321 преди 4 години
Това само в България може да се случи. Този ***, точил пари от КТБ с неизвестно количество офшорни сметки ще "Бори корупцията"!!
85
4
 
3
 
! Отговори
sorry преди 4 години
Лиляна Павлова на входа на халите!Лиляна Павлова: На възрастните им остават 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме грешни пари в тях!
84
10
 
8
 
! Отговори
$$$ преди 4 години
Ее каква е тази снимка, сега?! Айде дайте снимка от дебата, да видим, коя е вълк в лице...Габриел, орпеделено, има по-остри черти и наистина говоренето й е едно въздухарско, като на рецитал....За Йончева, респект, като журналист, само като си спомня на какви места ходеше тази мацка....евала, а Габриел наистина си е една читанка, аз не знам да има 1 работен ден! И да, съгласен, това са Евроизбори, но нали БГ е част от ЕС, така че нашата кочинка, е в дворчето им.
83
8
 
5
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Призовавам всички, които не им харесва положението да излязат и да гласуват. Да гласуват за партия, която не е част от ЕНП. ЕНП се превърна в най-вредната партия за целия ЕС и най-вреден за България. На тях им изнася да поддържат едно прогнило управление с цялата несправедливост, която всеки ден се вижда от всякъде.
82
5
 
7
 
! Отговори
A преди 4 години
До Гледна точка 78"Габриел работи в ЕП и говори от позицията на един от неговите ръководители" - за мъжа й ли говориш, щото Марийка е калинка, успяла добре да се омъжи. Да не влизам в подробности..
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно също, защо Цацаров не започна нареди разследване за хората които укриват от държавата обявените за национално издърване Бсп поискали оставката на Бенчу Бенчев и до там! Решено ами този Бенчу Бенчев възпрепяства държавата или?
80
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бсп е никаква партия предцедателът ви в Бургас Бенчо Бенчев го хванаха да окрива мафиот обявен в България за държавно издирване в Истанбул Митъо Очите, сот фирмите на кого очитат парите за охрана по морето? Защо като има полиция в България ще трябва да ми охранява магазина някаква частна фирма ? Едните плашат собстениците и търговците по морето, другите им събират парите за охрана чрез Охранителните ви фирми и най на края вашите председатели се опитват да окриват Престъпниците!
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде може де бърка една щерка на офицер от ДС, който е прекършил хиляди съдби?
78
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йончева им бърка в червата.Браво Елена ,продължавай така.Бърка само, че в джоба на всеки българин! Не мога да разбера що за мазохист трябва да сте..тя да ви краде, а вие да и се радвате..axмaци.
77
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йончева им бърка в червата.Браво Елена ,продължавай така.
76
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Габриел е типично еврогове.до.Лаютеж за пост и пачки без покритие като способностите.Назначена без конкурс с помощта на ЕНП за реверанс към слугите от Герб.Бездушен чиновник
75
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама дyдо изляза си на дебат за Евро парламент, кажи какво ще правиш там. С корупцията ще се бори Кьовеши. Стига с този апартаментгейт! Комунистите оставихте България по долни *** и сега искате да крадете още. Аман от наивници и заблудени хора.
74
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йончева от злоба е изчъклила очи като пациент на псиатрията, а това е нехуманно от страна на менторите и'... да използват психично болни като пушечно месо на амбразурата.
73
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йончева ще бори корупциятаШи бори, кола на баба Илийца....Кръвопийца на народна кръв.
72
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йончева ще бори корупцията, но корупцията в България ще я победи. Вижте какво направи корупцията с Иванчева, която се опита да я спре - прати я в затвора.
71
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Льоначка:"калинка калинка калинка мая, като червива ябълка в евро градинка, мая.."
70
13
 
20
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Мария Габриел е няколко класи над Елена ЙончеваТо въобще сравнение не може да става. Деаметрално позиционирани. Габриел работи в ЕП и говори от позицията на един от неговите ръководители, а Йончева, както каза Габриел се явила на дебат за вътрешно-национални избори.
69
6
 
17
 
! Отговори
Ако, преди 4 години
Йончева ще бори корупцията,да започне от себе си и червените олигарси.Когато приключи, тогава евентуално да се кандидатира за евродепутат.Сега това което говори е прах в очите на избирателите.
68
2
 
8
 
! Отговори
невалидна бюлетина преди 4 години
Само това ще ги излекува и двете стринки и всички останали кандидати - "режисьори", аматьори........Ламтят за мангизите и дори самите те не са на ясно - що ще чинят там!Гласувам с най-голямото "Х", което може да се побере на цялата бюлетина.Писна ни!