ЦСКА срази Байер и вкара клубния ни футбол в Европа

За първи път български отбор влиза в груповата фаза на турнира за Купата на УЕФА; Армейците го заслужиха след победа над Байер Леверкузен с 1:0
29 сеп 2005 19:28,
ЦСКА срази Байер и вкара клубния ни футбол в Европа
Защитникът на ЦСКА Радослав Забавник в битка с бразилеца от Байер Атирсон. Снимка: АП

За втори път ЦСКА победи Байер Леверкузен с 1:0, този път на стадион "Българска армия" в София, и с общ резултат 2:0 отстрани "аспирините".

Важния гол за армейците вкара Мурад Хидиуед в 67-та минута. Така български отбор за първи път ще участва в групите на турнира за Купата на УЕФА.

Повече от 22 хиляди зрители станаха свидетели на паметния успех на ЦСКА, а след последния сигнал на норвежкия съдия Еспен Бернтсен избухнаха в заслужена бурна радост.

И двата отбора излязоха с резервните си екипи - Леверкузен бяха в светлосиньо, а армейците играха с черните си фланелки, с които записаха две незабравими победи - срещу европейския шампион Ливърпул и в първия мач с Байер.

Мачът започна равностойно, като нямаше изразителен домакински натиск, а двата отбора си разменяха безобидни атаки. Регистрирани бяха и няколко удара по посока на двете врати, но не се случи нищо вълнуващо.

До първата сериозна опасност пред вратата на Бут се стигна, след като в 11-та минута Велизар Димитров беше фаулиран на границата на наказателното поле от капитана на Байер Рамело. Зад топката застана Христо Янев, който неведнъж е успявал да реализира от подобни положения. Явно обаче контузията в задната част на бедрото и принудителната почивка заради нея се е отразила на формата на Джуджето и ударът му срещна стената.

Отговорът на Байер не закъсня - Хидиуед спря самопожертвователно немска атака в 18-та минута, а малко по-късно защитникът Роке Жуниор не успя да стреля добре от фаул в опасна близост до Максич.

След грешка на Якирович в 24- минута Бербатов се откъсна и беше фаулиран от Тиаго Силва на 18 метра от вратата на ЦСКА. Бразилецът Атирсон изпълни прекия свободен удар и, за ужас на червените фенове, топката се устреми към вратата на червените, но не влезе в нея, а разтресе горната греда.

Тази опасност "стресна" армейците и в последвалите няколко атаки ЦСКА беше в почти глуха защита. Само добрите изяви на вратаря Деян Максич, Тиаго Силва и Ибрахима Гай запазиха резултата.

Второто полувреме започна със смяна в отбора на Байер - Гонзало Кастро отстъпи мястото си на Яцек Кжиновек. Полякът взе участие в няколко атаки още в първите минути на второто полувреме и отправи един лек удар към вратата на Максич.

В 52-та минута Гай отне топката от Бербатов, премина целия терен и след двойно подаване с Янев стигна до наказателното поле на Байер. За съжаление до сериозен удар не се стигна, а сенегалецът се сблъска със защитник на Байер и получи травма, която обаче не му попречи да завърши мача.

Малко по-късно - в 63-та минута, ЦСКА успя да организира отлична атака - Йордан Тодоров центрира от дясно, а Янев отклони с пета към Велизар Димитров. Нападателят обаче не успя да вкара, а уцели гредата, като добра работа за това свърши вратарят на Байер Бут.

Следващите две опасни положения бяха пред вратата на ЦСКА - първо Максич спаси удар на Бербатов, а после защитник на армейците изби удар малко пред голлинията.

Когато всички очакваха сериозен натиск на немския отбор, се случи това, за което всички си мечтаеха - българският отбор вкара може би най-важния си гол за този сезон - Христо Янев центрира от фаул и в последвалото разбъркване най-съобразителен беше Мурад Хидиуед.

Мароканският халф се извиси близо до задната греда, успя да отклони топката във вратата на Бут и накара цялата "Българска армия" да избухне.

След гола на ЦСКА играчите на Байер се опитваха всячески да стигнат до изравняване, но това не се случи. Напротив - няколко опасни положения имаше пред Ханс-Йорг Бут.

Първо влезлият в 86-та мин. на мястото на Велизар Димитров Сакалиев отклони с глава, но Бут спаси с отличен рефлекс, а в 88-та минута, след грешка на Карстен Рамело, Янев се озова в най-чистото положение в мача, но не запази самообладание и дори не уцели вратата. В края на мача отново Сакалиев не успя да удвои преднината на ЦСКА, но това вече нямаше значение.

Последната възможност за Байер пък бе един свободен удар от далечно разстояние, който обаче завърши в ръцете на Максич.

Съставите на двата отбора :

ЦСКА: Деян Максич, Радослав Забавник, Ибрахима Гай, Тиаго Силва, Валентин Илиев, Мурад Хидуед, Сергей Якирович, Христо Янев(94'-Гийом), Йордан Тодоров(78'-Йордан Юруков), Емил Гъргоров и Велизар Димитров(86'-Стойко Сакалиев).

Байер Леверкузен: Ханс Йорг Бут, Роке Жуниор, Симон Ралфс(76'-Марко Бабич), Атирсон, Транкило Барнета(66'-Паул Фрайер), Димитър Бербатов, Андрей Воронин, Клеменс Фриц, Бернд Шнайдер, Гонзало Кастро(46'-Яцек Кжиновек) и Карстен Рамело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание