Антибиотици предпазват от неврологични увреждания

Ефектът би бил полезен в случаи на деменция, сърдечен удар и епилепсия
6 яну 2005 13:43,
Антибиотици предпазват от неврологични увреждания
Група антибиотици, сред които и пеницилинът, може да помогнат при предпазването на нервите от увреждания при редица неврологични заболявания, съобщи BBC, позовавайки се на научни изследвания.

При лабораторни изследвания, проведени върху мишки, екипът от Университета “Джон Хопкинс” в Балтимор открил, че лекарствата стимулират дейността на защитните гени. Това може да е полезен ефект за болести, като деменция, сърдечен удар и епилепсия, както и болестта на Лу Гериг. Все пак, учените подчертават, че е твърде рано са се препоръчва употреба на антибиотици с такава цел, тъй като съществува опасение, че широкоразпространената употреба на антибиотици води до повишаване на нивото на резистентност към тях.

В мозъка съществува химично вещество, наречено глутамат, който нормално възбужда нервите, така че електрическите сигнали могат да се предават един на друг. Прекалено голямо количество от това вещество, обаче, може да стимулира твърде силно нервите и да ги увреди.

Антибиотиците очевидно се справят с проблема, като възбуждат гени, контролиращи производството на протеин, наречен GLT1, който пречи на излишното количество глутамат да достигне до нервните окончания.

Професор Джефри Ротщайн, участник в изследователски екип, все пак предупреди: “Би било прекалено необмислено от страна на пациентите да искат да взимат антибиотици на своя глава. Само клинични тестове могат да потвърдят дали някой от тези антибиотици може да помогне и дали е безопасно да се продължително време”.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание