Световните продажби на лекарства с ръст от 7% за 2004 г.

Най-голям е растежът в Китай- с 28% до 9,5 млрд. долара, благодарение на подобрения стандарт на живот в страната
9 мар 2005 12:23,
Световните продажби на лекарства с ръст от 7% за 2004 г.

Световните продажби на лекарства по рецепта са нараснали със 7% през 2004 г. до 550 млрд. долара, което е най-слабото покачване от 1998 г. досега. Причината за това са правителствените политики на намаление на цените, предприетите мерки за сигурността на продуктите, както и конкуренцията от страна на генеричните медикаменти, според данните на изследователския кабинет IMS Health.

За сравнение през 2003 г. увеличението бе от 10%.

Най-голям е растежът в Китай - с 28% до 9,5 млрд. долара, благодарение на подобрения стандарт на живот в страната, съчетан с високия икономически растеж. Според кабинета фармацевтичните компании, които нямат развит стратегически план за следващите десет години, ще търпят загуби. От IMS допълват още, че растежът на продажбите на медикаменти в Китай ще продължава поне до 2008 г. с годишен ръст от 13% до 16%.

В същото време продажбите в света ще нарастват с между 6% и 9%. Увеличеното търсене поради застаряване на населението ще бъде компенсирано от понижението на цените и поради по-големия период на одобрение на медикаментите, особено след случая с артритното и болкоуспокояващо лекарството Vioxx, произведено от Merck, което беше изтеглено от пазара поради доказване на вторични ефекти.

През миналата година най-продавани са били медикаментите против холестерол, с продажби в размер на 30,2 млрд. долара, или ръст от 12% спрямо 2003 г. Най-продаваният продукт от тази група е лекарството Lipitor на американската компания Pfizer с оборот от 12 млрд. долара, следван от Zocor на Merck с оборот от 5,9 млрд. долара.

Сред групата на нарастващите продажби на лекарства са и антираковите медикаменти с ръст от 17% до 23,8 млрд. долара.

Категорията на лекарствата за високо кръвно налягане бележи нарастване със 17,7% до 11,3 млрд. долара. Медикаментите за лечение на психиатричните заболявания са увеличили продажбите си с 12% до 14,1 млрд. долара.

Лекарството за разреждане на кръвта Plavix, предпазващо от сърдечен удар, е третото най-продавано лекарство в света, с приходи от 5 млрд. долара.

Лекарствата от групата "blockbuster", т.е. тези чиито годишни продажби надхвърлят един милиард долара, са 82, или със 17 повече спрямо 2003 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание