Световните продажби на лекарства с ръст от 7% за 2004 г.

Най-голям е растежът в Китай- с 28% до 9,5 млрд. долара, благодарение на подобрения стандарт на живот в страната
9 мар 2005 12:23,
Световните продажби на лекарства с ръст от 7% за 2004 г.

Световните продажби на лекарства по рецепта са нараснали със 7% през 2004 г. до 550 млрд. долара, което е най-слабото покачване от 1998 г. досега. Причината за това са правителствените политики на намаление на цените, предприетите мерки за сигурността на продуктите, както и конкуренцията от страна на генеричните медикаменти, според данните на изследователския кабинет IMS Health.

За сравнение през 2003 г. увеличението бе от 10%.

Най-голям е растежът в Китай - с 28% до 9,5 млрд. долара, благодарение на подобрения стандарт на живот в страната, съчетан с високия икономически растеж. Според кабинета фармацевтичните компании, които нямат развит стратегически план за следващите десет години, ще търпят загуби. От IMS допълват още, че растежът на продажбите на медикаменти в Китай ще продължава поне до 2008 г. с годишен ръст от 13% до 16%.

В същото време продажбите в света ще нарастват с между 6% и 9%. Увеличеното търсене поради застаряване на населението ще бъде компенсирано от понижението на цените и поради по-големия период на одобрение на медикаментите, особено след случая с артритното и болкоуспокояващо лекарството Vioxx, произведено от Merck, което беше изтеглено от пазара поради доказване на вторични ефекти.

През миналата година най-продавани са били медикаментите против холестерол, с продажби в размер на 30,2 млрд. долара, или ръст от 12% спрямо 2003 г. Най-продаваният продукт от тази група е лекарството Lipitor на американската компания Pfizer с оборот от 12 млрд. долара, следван от Zocor на Merck с оборот от 5,9 млрд. долара.

Сред групата на нарастващите продажби на лекарства са и антираковите медикаменти с ръст от 17% до 23,8 млрд. долара.

Категорията на лекарствата за високо кръвно налягане бележи нарастване със 17,7% до 11,3 млрд. долара. Медикаментите за лечение на психиатричните заболявания са увеличили продажбите си с 12% до 14,1 млрд. долара.

Лекарството за разреждане на кръвта Plavix, предпазващо от сърдечен удар, е третото най-продавано лекарство в света, с приходи от 5 млрд. долара.

Лекарствата от групата "blockbuster", т.е. тези чиито годишни продажби надхвърлят един милиард долара, са 82, или със 17 повече спрямо 2003 г.


Спонсорирано съдържание