Хирурзи преглеждат децата в градините и училищата в Пловдив

Кампанията за профилактика ще продължи до края на учебната година
15 апр 2008 10:52,
Хирурзи преглеждат децата в градините и училищата в Пловдив
Д-р Зисов. Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"

Безплатни профилактични прегледи за възпитаниците на детските градини и учениците от прогимназиален курс извършват в Пловдив хирурзи от УМБАЛ „Свети Георги”, съобщи зам.-изпълнителният директор на болницата д-р Константин Зисов.

„Профилактиката е по наша инициатива, но нямаше да я реализираме без пълното съдействие на сектор Здравеопазване към Община Пловдив“, допълни д-р Зисов.

Общинската администрация е разработила график, според който до края на учебната година лекарите да прегледат всички деца в тези учебни заведения.

„Предложихме на кметството тази кампания заради тревожната статистика при нас – в Детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги” постъпват голям брой пациенти със заболявания в доста напреднал стадий“, обясни д-р Зисов.

След първите посещения в градини и училища на 7 април, от 70 прегледани деца 10 са насочени за оперативно лечение – открити са им вродени хернии, хемангиоми (доброка­чествени тумори, които се разрастват от кръвоносни съдове) и „задържани” тестиси (крипторхизъм) при момчетата .

Тъй като заболявания са трудни за откриване при обикновен преглед, в екипа са включени специалисти от Клиниката по детска хирургия към Университетска болница, уточни д-р Зисов.

Клиниката е единственият център в Южна България за хирургия на вродени аномалии, задържан тестис, операции на предната коремна стена и коремни органи, детска гръдна хирургия и травматология, пластична и лицево-челюстна хирургия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание