Кафето е полезно, но само за жените

Американски медици стигнаха до извода, че кафето не води до преждевременна смърт, а напротив
20 юни 2008 12:12,
24
Кафето е полезно, но само за жените
Снимка: Булфото

Американски медици стигнаха до извода, че редовното пиене на кафе не предизвиква преждевременна смърт, даже напротив. За жените ободряващата напитка е два пъти по-полезна.

Лекарите са открили, че жените, пиещи по 2 или 3 чаши кафе на ден, са изложени с 25% по-малко на риск от заболявания на сърцето от тези, които не го правят, пише вестник The Daily Mail.

По отношение на други заболявания също се наблюдава положителен и оздравителен ефект.

Всъщност, единствената смъртоносна болест, на която употребата на кафе не оказва никакъв ефект, е ракът.

При мъжете обаче тази закономерност не се забелязва, за което учените не могат да дадат обяснение.

Но и за силния пол медиците дават утешение: всеки човек може да пие до 6 чаши кафе на ден, без да се притеснява за здравето си.

Редовната употреба на кафе не ви приближава и на йота до смъртта, смята ръководителят на проведеното изследване, доктор Естер Лопес-Гарсия.

Кафето съдържа антиокислители и танини, а тези вещества подобряват работата на сърцето. Освен това, както показват предишни изследвания, те помагат на функционирането на черния дроб и понижават риска от възникването на астматични пристъпи.

Направеният извод опровергава общоприетата представа, че пристрастяването към кафето повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и може да доведе до преждевременна смърт.

Аналогичен оздравителен ефект има и употребата на кафе без кофеин.

В изследването на американските учени, резултатите от което са публикувани в списание Annals of International Medicine, са взели участие 84 хиляди жени и 42 хиляди мъже. Наблюденията си учените са провели в продължение на 25 години: диагностиката на жените е започнала през 1980 година.

Участниците в експеримента са попълвали анкети на всеки 2-4 години, в които са отбелязвали здравословното си състояние и навиците си за пиене на кафе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
iso преди 15 години
ураааааааааааааааааааааа ще живея поне 75% повече защото пия по 7-8 кафета на ден
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това са пълни глупости, аз като не пия кафе та какво все едно, че е необходимо да имам сърдечни заболявания, напротив на мен кафето ми пречи. Всичко е до въпрос на организъм, кафето няма нищо общо. И как така 6 чаши, това е убийствена доза, ама то американското кафе е пълма помия, там може и 10 чаши да пият и нищо да не им се случва .
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не само това, японски учени отдавна установиха, че поне 2 кафета на ден премахват излишния холестерол! 20 положителни признака за здравето има кафето, между които: ободрява, разширява кръвоносните съдове /предпазва от инфаркт/, оросява мозъка,като значително повишава паметта,подобрява самочувствието, подобрява кръвообращението и т.н.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аха супер. Женки нападайте.