Днес се дрогирахме

Медийната истерия по новия интернет-наркотик накара репортер на Dnes.bg да се надруса по всички правила. Ето какво усети...
9 юли 2008 17:40,
68
Днес се дрогирахме
Илюстрация: Dnes.bg

В последните дни медиите у нас гръмнаха с новината, че в интернет се продава съвсем нов вид дрога.

Става дума за I-Doser – програма с нискочестотни аудио-файлове - между 3 и 30 херца. Научно е доказано, че тези честоти могат да въздействат на мозъка, като го настройват на определени вълни.

Важно е,  че в основата на принципа на действие на новата дрога е, че тя се възприема бинаурално – различни звуци влизат в двете уши, което значи, че задължително трябва да се приема със стереофонични слушалки.

Специалистите казват, че е напълно възможно звуците да ни въздействат, като довеждат организма до психо-физическо състояние, близко до това след прием на химическите наркотици.

Откритието се описва малко хиперболизирано като “новата дрога”, макар ефектът на бинаурланото въздействие върху мозъка да е открит още през 1839-та година от Heinrich Wilhelm Dove и отдавна да се използва за лечение и релаксация.

Ефектът на I-Doser варира както като интензитет при различните хора, така и като реакция на организма в зависимост от звуците.

Според официалния сайт на компанията-разпространител новата дрога дори може да замести химическите наркотици, но само при условие, че звуците ти влияят.

Защото се оказва, че има три групи хора – податливи към бинаурални тонове, неподатливи и такива с естествен имунитет срещу подобни въздействия.

Разбира се, с голям ентусиазъм пробвах безплатната доза. За целта се проснах с добри слушалки пред компютъра, инсталирах аудио-програмата, която се препоръчва за приемане на новия формат дрога (.drg), притворих очи, отворих уши и 35 минути се опитвах да се надрусам с екстази.

За половин час усетих следните неща:

-изтръпване на крайниците (което можеш да си обясниш и с неподвижното положение)

-лек световъртеж и желание да полегна някъде в офиса

-чести визуализации на звуците – по-точно представях си как звукът минава между двете ми уши (очи), заради специфичното преместване на тоновете – подобно на плъзване на ръка по пиано – нагоре и надолу.

-чувах основни звуци и други – на втори план, които слухът ми разпознаваше по-скоро като шумове, почуквания и удари по инструменти, подобни на перкусии, но с богат обертон.

След последния звук (35-тата минута) тайно от Красита се зарадвах, че съм си починала, но последното, което исках е да ида на парти и да се сцепя от танци.

Май се оказа, че съм от хората с вроден имунитет към аудио-екстази.

От I-Doser обаче твърдят, че ако си от групата на много податливите на такива, е възможно интернет-наркотиците дори да заместят и излекуват зависимост към химическите субстанции.

Лошото е, че най-вероятно цената на това лечение ще е.. нова зависимост.

Да – оказва се, че новата дрога, въпреки че все още е легална, може да те зариби, също като "добрите стари спринцовки". Затова, като опитни дилъри, създателите дават една-две дози безплатно и ако прецениш, че ти въздействат, ще трябва да си плащаш за всяка следваща - по 5 евро на звуков файл.

Създателите твърдят също, че звуците предизвикват различни ефекти, сравними с влиянията на различните наркотици – марихуана, екстази, пейот, кокаин, алкохол и т.н.

Въпреки това масовата истерия около последния измислен начин да се надрусаш ми се струва малко пресилена. Сигурно заради имунитета...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
14
 
! Отговори
Razcepen преди 15 години
Are ve hora daite da 4uq malko iskaaaama daite link za takiva zvuci plssssssssssssssssssss ic089***abv.bg mi e po6tata mnogo 6te s1m blagodaren ako mi pratite link pone s 1 sound :) 4akam :)
26
0
 
14
 
! Отговори
Gabrovec преди 15 години
Iskam o6te Famous Grouse,tova mi deistva nai-dobre.Bar 4ernata dupka da trepim kota.Ima li fa6isti???
25
0
 
14
 
! Отговори
Flo преди 15 години
Една приятелка ми прати линк да чуя един такъв звук в youtube. Като го пуснах, чух някакви досадни звуци и ми стана толкова смешно... Ама ТОЛКОВА смешно! И като го спрях, ми мина.
24
0
 
15
 
! Отговори
преди 15 години
Верно че е фалшива сензация. Музика с такива ефекти върху човека съществува много отдавна. Известно е например стихотворението: Я страдаю от запоровжопа срать не хочетно когда поет Киркоровпомагает очень
23
0
 
14
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
До 20 ... Не си сам и на мен ми подействаха... просто трябва да се отпуснеш на вълната...но за 80% от хората това е не възможно..Аз си се кефя и си ми харесва :) ..ЕВАЛАДО 22.. Радвам се че обясни на всезнайковците нещата.. шом аз чувах тези звуци, значи проблема не е в моя лаптоп.. а в другите хора :) Търсех информация относно звуците.. но твоето пояснение ми е напълно достатъчно :) БЛАГОДАРЯ :)Be Positive!
22
0
 
14
 
! Отговори
Константин преди 15 години
Виждам, че много разбирате от аудио техника и така нататък, но без да се заяждам ще ви кажа, че хич не сте на прав път :)До номер 8: Първо, звуци под 10 херца не са проблем за които и да е читави слушалки. Второ Бас боксовете в дискотеката са с такива размери, за да създават голямо звуково налягане, за да може музиката не само да се чува, а и да се усеща. Факт е, че надали възпроизвеждат звук под 30 херца, 20-25 Хц продължително водят до дискомфорт.А до всички които казват какви слушалки и какви карти да се ползват, сигурно ще ви е интересно да разберете, че за целта на мероприятието :) не се възпроизвеждат звуци с такива ниски честоти, а binaural beats, това са 2 тона с близка честота, пуснати по 1 във всяко ухо и мозъкът възприема пулсация равна на разликата на честотите. Така че за 5 хц е достатъчно в едното ухо да се пусне синусоида с честота 300 хц, а в другото - 305 хц.Явно ви сърбат пръстите да пишете, щом като дори не сте усетили, че статията е некоректно написана (там пише, че се слушат инфразвуци :), то не че пречи, но ако човек има камъни в бъбреците примерно :)Поздрави и да не се сърдите
21
0
 
14
 
! Отговори
PrInChiPesSa преди 15 години
neizdrurjali narkomani.........
20
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
На мен лично една доза ми подейства и то доста... явно си е до човека и не виждам, защо сте се впрегнали толкова много при положение, че е научно доказано, че звуковете влияят на мозъка; едва ли някой ще спори по този въпрос. Истината е, че колкото по-песимистично си настроен, толкова по-малка е вероятността да действа; ако се оставиш на вълната може и да ти подейства. Ама нали тука всички сте песимисти,разбирачи и мразещи всико и всички, така че няма как да се съгласите. По-скоро ще изкарате човек луд, *** или нещо подобно ноооо истината е, че на мен ми е кеф, а вие си злобейте не пречите на никой ;) :) :)
19
0
 
14
 
! Отговори
current affairs преди 15 години
Не ми стана ясно кой велик хай-тек журналист го е изровил това, че и по телевизията в новините имаше репортаж за "новата дрога".Но този сайт (i-doser.com) и подобен сорт щуротии има от поне 5-6 години и аз имам смътни спомени да съм го пробвал около 2000ната някъде.И изведнъж стана пак сензацията...
18
0
 
14
 
! Отговори
Na Elena преди 15 години
Guzeca!
17
0
 
14
 
! Отговори
блейко преди 15 години
Абе тая уфсъ няма ли най-после да я уволните(или там каквото се прави с некадърните "драскачи" в разните интернет новинарски портали)?
16
0
 
14
 
! Отговори
бат любчо преди 15 години
Аве що се занимавате с глупости
15
0
 
14
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 15 години
че повечето колони, както и слушалки, не могат да възпроизведат звук под 20 херца.Но тя, Елена, ги разбира тези неща и се друса.Успех.А сега изтрийте и този коментар, понеже е вулгарен и няма нищо общо с истината.
14
0
 
14
 
! Отговори
Въпрос към авторката преди 15 години
Неподатливи и такива с имунитет ........ абе мацо, ти май си преджасала с тоя Ай-Дозър, а :)нали тези с имунитет са именно неподатливи :)
13
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Муцка, да беше доизчекала да ти поразмине ефекта от биналното слухово и ча тогаз да се бе насилила да наформяш статийта. Пък туй тарикатене с линка към чуждо име е достойно за всеки средностатистически обор, от какъвто си и родом, галиба. Издишаш, муции, издишаааш...
12
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ne deistwa! Slushah 20 minuti heroin i oswen buchene nishto drugo. Dobre che bqh napushen (ne audio, a istinski koz) inache shteshe da mi e tupo da sedq 30 minuti sus slushalki ida slusham bezsmislen shum.Oswen towa slushalkite mi sa ot 20 do 20 000 herza. Ne fashta taq posta s .drg file-ovete.
11
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ей сия отивам на сайтчето да си "махна главата"
10
0
 
14
 
! Отговори
mda преди 15 години
Колежката сигурно не е наясно, че на тези слушалки от 5лв им е далеч от възможностите да възпроизвеждат звук с подобна честота. Да не споменаваме и вградената звукова карта, която по default си вкарва достатъчно смущения в синхрон с тракащия вентилатор на процесора и захранването;)
9
0
 
14
 
! Отговори
DJ... преди 15 години
То не че в дискотеките пада до 30Хз или е изключително рядко...но това няма никакво значение...Идеята е ако това наистина работи трябва да си купиш най-малкото скъпи слушалки аиде за звуковата карта може да се мине с нещо от типа на УСБ Даковете който по сносния вариант излиза към 100Лв и мачка всичко до нивото на М-аудио, че и с него се конкурира
8
0
 
14
 
! Отговори
LaSombra преди 15 години
Диджейските HiFi слушалки възпроизвеждат от 30 до 25к. А както е отбелязаб човекът, писал се като DJ, ако си с вградена звукова карта и скайп-съвместими слушалки няма да чуеш 30 херца та какво ще да става. Само погледнете в първата дискотека бас-бокса с какви размери е и го сравнете с тези на компютърните слушалки.