Сменяме личния лекар от 1 декември

Гражданите имат право да изберат общопрактикуващ лекар (ОПЛ) на територията на цялата страна
28 ное 2008 11:16,
Сменяме личния лекар от 1 декември
Снимка:Булфото

От 1 до 31 декември 2008 г. здравноосигурените граждани отново могат да сменят личния си (общопрактикуващ) лекар, като се регистрират при нов, припомнят от здравната каса.

Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно – през месеците юни и декември.

Гражданите имат право да изберат общопрактикуващ лекар (ОПЛ) на територията на цялата страна.

Тези, които искат да сменят общопрактикуващия си лекар, трябва да закупят от медицинска книжарница регистрационна форма за постоянен избор.

С попълнения формуляр трябва да се отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като се представи здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.

Ако пациентът все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.

За пререгистрацията не е нужно гражданинът сам да се отписва от листата на досегашния си личен лекар.

Това, както и включването в пациентската листа на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път от районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

В РЗОК са изложени списъци с имената, адресите, телефонните номера и специалностите на лекарите, сключили договор със здравната каса.

Когато гражданинът иска да избере личен (общопрактикуващ) лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време извън законово установените срокове (1–30 юни и 1–31 декември). 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание