Как ще се лекуваме в болница през 2010?

Всяка болница, която сключва договор с НЗОК, трябва да осигурява 24-часов прием
21 яну 2010 19:55,
68
Как ще се лекуваме в болница през 2010?
Снимка: Булфото

През 2010 г. всяка болница, която иска да сключи договор с НЗОК, трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием при спешни състояния.

За сключване на договор ще се изисква наличието на лекари по съответните специалности на основен трудов договор в болницата.

Лечебните заведения за болнична помощ трябва да разполагат и с необходимата апаратура, както и да имат клинична лаборатория.

Болниците, които не отговарят на тези изисквания, няма да могат да сключат договор със здравната каса за съответните медицински дейности.

Това обаче няма да затрудни достъпа на пациентите до нужната медицинска помощ и до болница. Навсякъде ще продължат да съществуват центровете за извънболнична помощ, каквито са ДКЦ-тата, медицинските центрове, както и филиалите на Спешна помощ.

Всеки пациент, който почувства неразположение, трябва да посети личния си лекар, а ако смята, че проблемът е сериозен, може да потърси директно Спешна помощ.

В първия случай лекарят ще го прегледа и ще прецени дали има нужда от лечение в болница. Ако смята, че е така, той ще му даде съответното направление, което важи 30 дни.

Ако пациентът има нужда от незабавна помощ, а най-близката болница няма капацитета да осигури нужните медицински грижи, Спешният център ще го откара до най-близката клиника, в която може да се извърши лечението.

Ако състоянието на пациента не е спешно, той сам ще трябва да се придвижи до болницата, в която иска да се лекува. За спешни състояния се смятат всички, които застрашават живота на човек или могат да доведат до съществено увреждане. Такива са инфаркти, инсулти, отравяния, травми, изгаряния.

Ако човек директно е потърсил Спешната помощ и се окаже, че има нужда от незабавна помощ, тя ще е длъжна да му окаже медицински грижи и при нужда да го закара до най-близката болница, където може да получи нужното лечение.

Освен от личните си лекари пациентите ще могат да получават информация кои болници по какви специалности работят със здравната каса от районните здравни каси, от регионалните центрове по здравеопазване, болниците, както и на горещия телефон на НЗОК – 080014800.

През тази година всеки здравноосигурен пациент ще е длъжен да плаща потребителската такса от 2% върху минималната работна заплата от 240 лв. Това прави по 4,80 лв. на ден.

Тази такса се дължи само през първите десет дни от престоя в болница, след това тя е 0 лв. От таксата са освободени деца до 18 години, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социалнослаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, хора с увреждания и други.

Тази информация заедно със списък с консумативите и дейностите, които не покрива НЗОК, трябва да бъде обявена на достъпно място във всяка болница.

Целта на този списък е всеки човек да знае точно за какво може да му се искат пари при лечението и така да се ограничат нерегламентираните плащания в системата.

При постъпване и изписване от лечебното заведение всеки пациент ще може да получи информация за вида и обхвата на оказаното лечение, както и финансова информация за вида и размера на заплатените при престоя му в болницата медицински дейности (извън обхвата на задължителното здравно осигуряване).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
И моля Ви, недейте да твърдите, че при ОПЛ всичко е ОК, защото това просто не е вярно. За краткото време, в което съм бил такъв (о,изненада!!!- замествал съм ОПЛ в две различни практики за общо 6 месеца), съм видял нещата такива, каквито са, без маска и без заучени фрази. Нищо лично!
67
1
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
И последно - аз водя спор с Вас, излагам позицията си без злоба и без лични нападки. Ако ме питате какви са недостатъците на болничната или на спешната помощ, също бих могъл да ги дискутирам, тук или в някой друг форум. Никога не съм твърдял, че в българските болници всичко е наред, при все че работя в такава, и твърдя, че наистина. Никога не съм твърдял, че българската Бърза помощ е това,което трябва да бъде, а съм работил там.
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Непознаването на честа патология и неумението да се извършат общолекарски манипулации не могат да бъдат оправдани. ОПЛ не е само администратор, нито е само психолог на болния, при все че НЗОК положи много усилия точно в това да Ви превърне, и това е много жалко. ОПЛ е преди всичко лекар, и чак тогава всичко останало. Ако не може да мисли и да действа като лекар, полза от него няма. Писането на програма на НЗОК на безмислени бланки не Ви прави лекари.
65
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Не Ви цитирах запуснати случаи, цитирах Ви случаи на върховна некомпетентност. Оправданието "трябва да знаем най- важното от всичко" в този случай не върви, не върви и "стрес ,бедност,НЕСИГУРНОСТ,НЕДОИМЪЧНО ХРАНЕНЕ ,пушене , битов алкохолизъм", защото това няма да обясни парадоксите от пост 57, не искам да се повтарям. Да, това са пациентите в България, каквито са за ОПЛ, такива са и в специализираната помощ, в спешната помощ, в болниците.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Странно защо мислите, че само Вие имате поглед върху всичко и само Вие имате право да напътствате пациента. Доверието на един пациент се печели трудно, с много усилия, със способности и с добро отношение. Доверието е изключително важно за отношенията лекар-пациент.Ако пациентът не ви вярва, погледнете първо към себе си. Никаква работа не можете да свършите на такъв човек, колкото и да Ви се иска.
63
0
 
0
 
! Отговори
отговорност преди 14 години
Gendorff ,ние можем да носим за запуснат случай само и единствено тогава когато пациента е изпълнил нашите препоръки точно т.е придържал се е стриктно към терапевтичния режим и въпреки това е с усложнение!! Но толкова се разбиха представите на пациентите за правилноста в нещата че се страхувам ,че са трудно обратими.
62
0
 
0
 
! Отговори
продължение от 61 преди 14 години
I Gendorff - разликата между Общо практикуващи лекари е в това че Ние трябва да знаем Най- важното от всичко , а вие тесните специалисти "За едно нщо трябва да знаете Всичко"!!Схващате ли??За това нито вие можете да прецените Нашите възможности ,нито Ние се занимаваме с вашите!!
61
0
 
0
 
! Отговори
откровено преди 14 години
дo Gendorff стрес ,бедност,НЕСИГУРНОСТ,НЕДОИМЪЧНО ХРАНЕНЕ ,пушене , битов алкохолизъм са все фактори утежняващи здрваословното състояние на Всички ни!!!И има една адски необходима Ниша ,в която пациента може да бъде приютен ,релаксиран ,обгрижен и насочен към тесен специалист Ако има такава необходимост и това е Кабинета на личния му лекар!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
истината е преди 14 години
Gendorffче не виждам у вас и най-малкото желание да видити нещата в реалност ...Допускам че цитирате реални запуснати случай Но това е най-малко по вина на Джипито и съм твърдо убеден ,че е така по много причини ,Едната е недоверието което вие всявате!!И точно за това ви отговарям сега
59
0
 
0
 
! Отговори
затруднен преди 14 години
do gendorff Безсмислен спор!!Съжалявам ,че отреагирах.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, сега ще кажете, че това моето си е от злоба. Но всичко, което Ви изброих досега, го видях само за няколко месеца време. Наистина, не искам да виждам разгърнатите ви способности.И отново искам да подчертая, че сред ОПЛ има много мислещи хора, прекрасни професионалисти. Но да твърдите, че цялата Ви гилдия е такава, е заблуда, само не ми е ясно себе си ли заблуждавате, или се опитвате да заблудите някой друг.
57
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
2/3 от ОПЛ не могат да разчетат една кардиограма (едни инфаркти се вихрят, мамо мила), не могат да свалят конци от рана, за шиене изобщо не говорим, не могат да сложат уретрален катетър (направо съм падал от смях), не могат да осъществят елементарен ушен преглед, гинекологично и *** туше им е направо под достойнството. Квалификацията им пък за овладяване на спешни ситуации е меко казано плачевна (болен с инфаркт по стълбите на ДКЦ-то на собствен ход, без венозен път- кой да хване вена).
56
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Ако предпочитате, ще заема ей сега другата позиция: Вие си вършите работата перфектно, системата функционира брилянтно, болните винаги търсят вас за решаване на проблемите, всички са доволни от личния си лекар, който е високо квалифициран, усмихнат през цялото време, лесен за откриване, вие имате винаги думата при вземане на диагностично решение и терапевтичен проблем. Кое Ви звучи вярно?
55
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
О, повярвайте, ежедневието ви го познавам достатъчно добре, по стечение на обстоятелствата. А от способностите ви се натъквам на толкова усложнени и неадекватно лекувани случаи ежедневно, че наистина не искам да чувам повече. Модули и Колоквиуми, казвате? Ами дайте тогава да Ви оперира някой, който си е взел Модула по Ортопедия от специализацията по Обща Хирургия. И пак да Ви повторя, тук нещата не ги обсъждаме със злоба, говорим за реални проблеми.
54
0
 
0
 
! Отговори
Срешу 53 преди 14 години
Да зачислени и това автоматично означава Модули и Колоквиуми т.е. едната форма за квалификация!!И пак сме в изходната позиция:Вашата неоправдана и Вредна агресия към ОПЛ без и в най-малка степен да познавате ежедневието ни и още по - малко спокобностите ни.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И аз това се опитвах да Ви докажа, че са само ЗАЧИСЛЕНИ. Какви сламки, какви греди? Говорим за квалификация, каквато повечето Ви колеги нямат, и няма да придобият преди изтичането на крайния срок. За това говорим, и това е истината, харесва Ви или не! Дори не отваряме дума за свършена работа. И колкото и да сте възмутен, това мнение не е само мое, така че огледайте се наоколо.
52
0
 
0
 
! Отговори
От крайно възмутен преди 14 години
Gendorff ot 51Не е смешно а трагично!!!В поста си 49 на два пъти изпозвам израза ЗАЧИСЛЕНИ!! 3 години са нужни минимално за оформяне на спец. от датата на зачисляване Но........стара истина е ,че .."..... вижда сламката в окото на другия , а гредата в своето Не!!
51
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
И от 2008а до сега взеха специалност? Не ме разсмивайте. Специализациите започнаха през ноември 2008ма, преди 1г3месеца.Много добре знаете, че изпит за зачисляване за специалност и изпит за признаване на специалност са две различни неща, едното е вход, другото е изход. Знаете, че ОПЛ беше единствена по рода си, защото можеше до сега да се работи без ПРИЗНАТА специалност. Повечето практики съществуват от времето, когато имаше изпити през година, но никой не се явяваше. И сега- нямало време, смях!
50
0
 
0
 
! Отговори
от възмутен преди 14 години
пост 49 е отговор на пост 46
49
0
 
0
 
! Отговори
of 46 gemdorff преди 14 години
Променили са се и то много ,защото с конкурсен изпит много се зачислиха за Обща мед.през 03. 2008 ,а през лятото на същата 2008 и по документи се зачислиха всички от не взелите до момента специалност ОПЛ-та