Фелдшери: Не искаме пари, а статут на професията

Твърдят, че категорията "обслужващ персонал" ги обижда
12 апр 2010 13:32,
5
Фелдшери: Не искаме пари, а статут на професията
Снимка: Булфото

Фелдшерите от Благоевград обявиха двуседмичен предупредителен протест с искането да им се осигури статут на професията.

“Всичко, което правим, ни е забранено, но на практика го правим”, каза Марин Вълков, регионален координатор на Сдружението на медицинските фелдшери за район Благоевград.

“Нито един министър за 20-те години на преход не направи нищо за нас – фелдшерите, които сме използвани от всички институции по време на криза”, заяви Вълков.

Той обясни, че в критични ситуации фелдшерите обслужват пострадалите, което право според закона нямат, както и да определят диагноза и да назначават лечение, но на практика това се прави непрекъснато.

Фелдшерите, които днес протестираха със сини ленти на реверите, категорично заявиха, че нямат искания относно възнагражденията си, но уточниха, че категорията “обслужващ персонал” ги обижда.

Фелдшерите протестират и в други градове на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
gogi преди 12 години
Стига с тия парамедици - това са пълни глупости.Също и тези продавачи в аптеки и рекламатори на лекарства. Всички те са недоучили във висшите училища, а са голи мозъци с големи заплати. До кога в тази държава ще работят хора не на точните си места.Фелдшерите са образовани, опитни и заслужават статут "помощник лекар".
4
3
 
1
 
! Отговори
jfhd преди 14 години
NQMA TAKAVA PROFESIQ FELDSHER TOVA BESE PO VREME NA KOMUNIZMA TAKA SPECIALNOST NE SASHTESTVUVA V EVROPANALI STE EVROPEJCI :)))
3
0
 
17
 
! Отговори
лекар преди 14 години
Напълно подкрепям фелдшерите! Достатъчна е козметична промяна в законите, за да се осигури статут на тази важна част от медицинската гилдия. А това са хора, които могат да са много полезни в определени ситуации, особено при намаляващия брой лекари в България!
2
0
 
16
 
! Отговори
uha преди 14 години
въвежда се израз-^лекарски асистент^и готово.Хората си знаят работата,не са като парамедиците с 2-дневен курс в спешната помощ на запад.Хора,да защитм кадрите си,че ^жална ни маика ^ в бъдеще
1
0
 
35
 
! Отговори
Мимоза преди 14 години
Абсолютно ги подкрепям! Браво! Да отстояват искането си докрай! Тази гилдия 20 години се използва на всички фронтове максимално, без ясни правила!!! Какъв "обслужващ персонал"!? Само до преди няколко години тези хора обслужваха цели села с по 3-4000 жители - от новородени до старци и се СПРАВЯХА сами! Крайно време е да се озакони статута им на асистенти на лекаря, като в БЯЛА държава!!! Успех!