Бащите предавали диабет на дъщерите си

Вече не само бъдещите майки, а и татковците трябва да живеят здравословно
Обновена: 21 окт 2010 14:28 | 21 окт 2010 14:19,
4
Бащите предавали диабет на дъщерите си
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бащите, които консумират нездравословна храна, могат да предадат диабет на дъщерите си, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

За целите на изследването специалистите от университета на Нов Южен Уелс, Австралия, са използвали плъхове, тъй като подобни проучвания трудно се правят с хора заради невъзможността да се контролират различни фактори от околната среда.

Предишни изследвания са показали, че здравословното състояние на бременната жена влияе върху развитието на зародиша.

Настоящото проучване показва, че здравето и начинът на живот на бащата също са важни фактори.

"Посланието, което отправяме чрез настоящето изследване, е, че метаболитното здраве, общото здравословно състояние, кръвната захар и теглото и на двамата родители в момента на зачатието могат да повлияят върху здравето на поколението им", казва Маргарет Морис от изследователския екип.

В експериментите си специалистите са използвали генетично сходни мъжки плъхове. На половината от тях били давани мазни храни, в резултат на което гризачите затлъстели и развили диабет. Всички мъжки били чифтосани със здрави женски с нормално тегло.

След раждането на поколението им изследователите установили, че дъщерите на мъжките, които били затлъстели и с
диабет, към 13-ата седмица след раждането започват да проявяват признаци на захарна болест.

Едно от възможните обяснения според специалистите е, че нездравословната храна, консумирана от бащите, е предизвикала генетични промени в семенната течност, които в следващото поколение са се изразили в проблеми с метаболизма.

"Ако изследването ни може да се приложи за човека, това означава, че не само бъдещите майки, но и мъжете трябва да се придържат към здравословен начин на живот преди зачеването", допълва Морис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: диабет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 13 години
С този коментар се изложи. Пробвай по друга тема.
3
1
 
0
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Тъй като детето е плод от двамата родители,е ясно,че тяхното здравословно състояние ще даде отражение върх него ----Известно е мнението,че повечето момичета приличат на бащите си,а момчетата- на майките ----Може би затова в статията се казва,че бащитепредават диабета на момичетата ----Според мен всички заболявания ,както на майката,така и на бащата се предават на детето /така предполагам/ ----Дано не съм права,защото е жалко
2
0
 
1
 
! Отговори
manol преди 13 години
Ама мишките всичките ли женски се раждат?Ми хубаво,аз да речем има генетична предразположеност към диабет,имам и висок холестерол(явно е следствие от начина на живот)....какво трябва да направя,за да имам нормални деца?Ами ако и жената от която искам да имам дете също се окаже предразположена към диабет(или високо кръвно например) аз на какви мога да се надявам...или по-добре да се старая да не правя никакви?!!
1
0
 
2
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Основните рискови фактори за заболяването Диабет тип 2 са начинът на живот и в някаква степен генетичната предразположеност....в НЯКАКВА....а защо само на момичетата...е, новостите в медицината определено вече минават в категорията научна фантастика...