Белите дробове имат вкусови рецептори

Пред учените са нови пътища за лечение на астмата
Обновена: 25 окт 2010 13:49 | 25 окт 2010 13:49,
1
Белите дробове имат вкусови рецептори
Снимка: Dnes.bg

Американски учени установиха, че белите дробове имат вкусови рецептори, което може да доведе до нови начини за лечение на астма, предаде РИА Новости.

Човешките бели дробове могат да разпознаят горчивия вкус по същия начин като езика и да реагират на усещане по определен начин.

Изследователите от Медицинския университет в Мериленд установили, че противно на това, което смятали до момента, въздушните пътища в белите дробове се разтварят като реакция на горчив вкус.

"Първоначално смятахме, че при установяване на горчив вкус рецепторите в белите дробове ще дадат отговор "борба или полет" на вдишваните вредни вещества, който ще доведе до стягане на гърдите и кашляне, за освобождаване от токсичната среда, но ние открихме друго.

Изглежда, че горчивите съставки работят по противоположен начин на това, което смятахме. Всички те отварят въздушните пътища по-дълбоко, отколкото което и да било лекарство за лечение на астма или хронично белодробно заболяване.

Това може да замени или да подобри използваните до момента медикаменти и представлява напълно нов подход", обясни един от авторите на изследването – д-р Стивън Лигет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: астмабял дроб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Ира преди 13 години
"Fight or flight response" няма нищо общо с летенето! Не знам точния български медицински термин, но трябва да е нещо като "нападение/бягство".