Недостигът на витамин D уврежда белите дробове

Учени от Aвстралия са изследвали мишки
6 фев 2011 18:36,
0
Недостигът на витамин D уврежда белите дробове
Снимка: Булфото

Недостигът на витамин D уврежда структурата на белите дробове у младата мишка и пречи на функционирането им, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ.

Греъм Зоски от Института за детски медицински изследвания в Субиако, Западна Австралия и колегите му за пръв път са открили директни доказателства, че недостигът на витамин D пречи на развитието на белите дробове.

Изследването ясно показва, че недостигът на витамин D пречи на растежа на белите дробове, което води до по-малкия им обем и до намаляване на функциите им, отбеляза Зоски.

Учените изследвали обема на белите дробове и белодробните фунции на мишки на две седмици, в чийто организъм има недостиг на витамин D, както и на гризачи в контролната група, които не са засегнати от недостиг на витамин D. Освен това били изследвани под микроскоп проби от белодробни тъкани на мишки от двете групи.

Оказало се, че ранното развитие на белите дробове може да обясни връзката между хроничното обструктивно белодробно заболяване и нивата на витамин D.

(БТA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари