Гледай, като те бодат с инжекция, боляло по-малко

Тялото естествено намалява болката, ако гледаме засегнатия участък
Обновена: 13 фев 2011 10:23 | 13 фев 2011 10:23,
32
Гледай, като те бодат с инжекция, боляло по-малко
Снимка: Булфото

Инжекциите не са толкова болезнени, ако устоим на естествения импулс да отклоним погледа си от спринцовката, съобщи в. "Дейли Телеграф".

Британски и италиански учени установиха, че тялото естествено намалява болката, ако гледаме засегнатия участък.

Ако болящата част от тялото пък бъде уголемена, например с огледало, обезболяващият ефект на погледа също се увеличава.

Изследването на учените от лондонския Юнивърсити колидж и от университета на Милано показа, че болката е както сензорна, така и емоционална.

За целите на изследването учените са измервали колко остра е болката от убождане с гореща игла по ръката на 18 доброволци.

Те са издържали на 3 градуса Целзий повече, когато са гледали ръцете си. Когато мястото е било увеличено с огледало, прагът на болката е ставал още по-голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На 12 февруари 2011 г. в Спешно отделение на УМБАЛ Царица Йоанна ИСУЛ, пациент, недоволен от изчакването на граждани, е разбил вратата на кабинета по УНГ и е отправил заплахи за физическа разправа с дежурния лекар, придружени с нецензурни изрази. След това гражданинът е избягал. Това съобщават от пресцентъра на университетската болница.В рамките на същото дежурство е имало повторна агресия от страна на близки на болно дете, които са настоявали трима придружаващи го възрастни да наблюдават прегледа. По време на прегледа бащата, недоволен от това, че бабата е била помолена да излезе, е псувал лекаря и е отправял заплахи за физическа разправа.Същия ден дежурният лекар в Спешно отделение е консултирал 52-*** пациенти, 5 от които е приел по спешност. Спешният кабинет по УНГ в УМБАЛ Ц.Йоанна ИСУЛ е един от най-натоварените страната. През 2010 г. в него са консултирани над 17 000 пациенти.Наскоро баща на младеж, пострадал тежко при катастрофа, разбил вратата на шокова зала и нарушил работата на екипа, борещ се за живота на сина му, друг пиян пациент разбил вратата на спешния хирургичен кабинет.Агресивните прояви, свързани с директни заплахи за здравето и живота на лекарите и останалия медицински персонал, особено в спешните кабинети, ескалират в последните месеци, отбелязват от лечебното заведение.
28
0
 
3
 
! Отговори
Ежко-бежко преди 13 години
Най-добре е да не те бодат с нищо ;-)
27
0
 
2
 
! Отговори
any преди 13 години
То хубаво, но недейте го прави, когато ви бодат, за да ви вземат кръв венозно. Някои млади сестри и стажанти се притесняват - и после се боде втори, че и трети път. Б-р-р-р.
26
0
 
4
 
! Отговори
Виктория преди 13 години
Този факт отдавна съм го установила за себе си :)
25
0
 
3
 
! Отговори
също преди 13 години
Иначе има логика в информацията. Доказано е, че ако виждаш източника на дразнещ шум, по-малко се нервиш, отколкото ако не го виждаш:)
24
0
 
3
 
! Отговори
редактор преди 13 години
Не само запетайката е излишна, но и няма как да се боде с ИНЖЕКЦИЯ! Явно не се прави разлика м/у инжекция и спринцовка:)
23
0
 
0
 
! Отговори
bgf преди 13 години
Да спомням си стъклените спринцовки. Още през 1964 година, разбрах, че по-малко боли и се страхуваш, ако гледаш спринцовката, когато ти бият инжекцията, ими ти вземат кръв от вената. Тогава бях на 8 години, болен от бронхиална астма, поставен на десинзибиолационно лечение от бронхиална астма. Днес 46 години по-късно, съм в дългосрочна ремисия,. Е предпочитам новите еднократни спринцовки, примерно с "Копаксон" или други подовни прерати
22
0
 
7
 
! Отговори
шизо преди 13 години
помните ли едновремешните стъклени спринцовки?само да видиш една такава и ти стига за цял живот!
21
1
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
АЗ ЖИВЕЯ В 16ТИ АПАРТАМЕНТ И СЕ НАСИРАМ КАТО ВИДЯ СПРИНЦОВКА.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тая запетайка преди "като" е ненужна.Ограмотете се
19
1
 
6
 
! Отговори
Лингвистен преди 13 години
Турнали сте една запетайка више......
18
1
 
2
 
! Отговори
2 преди 13 години
doktor oh boli i brat mu doktor oh umrq
17
3
 
13
 
! Отговори
Dimoff преди 13 години
Разглезени западняци, да усеща се защото чуждо тяло влиза в организма,ама да боли чак, не е.И този/тази с пеницилина в *** да има да взема, колкото инжекции са ми изблъскали в краката като дете и в *** като по голям, в краката е 1000 пъти по зле, после се подуват,постоянно с компреси,а в *** дори първият път не усетих кога ми заби иглата.Много е важно сестрата да е добра и да знае как се правят тези работи ;).
16
2
 
15
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 6Еее, аз като бях студент и бях един месец в болница заради синузит. Тогава всеки ден ме боцкаха отзад с пеницилин и ми беше даже готино. Сестрата обаче беше една младичка такава ... хубавка! Та, всичко е до психологическата нагласа.
15
2
 
11
 
! Отговори
някой преди 13 години
Аз гледах когато ми рязаха палеца поради врастнал нокът защото ми беше интересно! И не ме болеше щото бях с упойка.Е, като ме боцкаха с иглата с упойката я усещах де, ама чак пък да ме е боляло кой знае колко - не.
14
1
 
22
 
! Отговори
знаещ преди 13 години
Това е по-скоро психологичен проблем,не става въпрос за болката!Аз съм бил свидетел как един припадна когато гледаше как му вземат кръв от вената.След това,когато не гледаше нямаше проблеми.
13
4
 
17
 
! Отговори
Аз преди 13 години
И да гледаш, и да не гледаш - все боли.
12
4
 
15
 
! Отговори
606 преди 13 години
Добро утро! Сигурно е струвало доста във финансово отношение да стигнете до този елементарен извод. По принцип немалка вина имат родителите и лекарите, които казват - не гледай, обърни се настрани, докато ти поставят инжекция. Всъщност именно като гледаш си подготвен кога какво става. Нищо страшно няма в иглите, дори в тези за системи. Много са се изнежили хората, но това си е за тяхна сметка.
11
0
 
10
 
! Отговори
БАЧО КЪРТАЧО преди 13 години
снимката чупи чугунени мивки
10
19
 
20
 
! Отговори
доктор ох неболи преди 13 години
аз затуй мойта булка като я бода с кожената инжекция в дирника я карам да гледа за да я боли по-малко