Революция в измерването на кръвно налягане

Нов уред измества горната част на ръката като основен сигнализиращ източник за сърдечни проблеми
Обновена: 21 фев 2011 16:13 | 21 фев 2011 14:21,
1
Революция в измерването на кръвно налягане
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Устройство, което може да бъде носено като часовник е на път в следващите години да предизвика радикална промяна в начина, по който се следи кръвното налягане, прогнозира ВВС.

Учени от Университета в Лестър и техни сингапурски колеги са разработили уреда, който да измерва налягането в най-голямата артерия в човешкото тяло – аортата.

Според резултатите от тестовете с този вид измерване се постига доста по-голяма точност. Сензор в часовника „записва” пулсовите вълни от артерията, след което предава събраните данни към компютър. Там заедно с показанията от традиционното измерване на кръвно налягане се „изгражда” прецизна картина за кръвното налягане на пациента.

С новата технология, отчитаща показанията в аортата, лекарите ще могат да следят налягането в непосредствена близост до сърцето. „Само чрез тези показания можем да сме сигурни в рисковете и ползите от назначено лечение”, коментира проф. Брайън Уилямс от Университета в Лестър.

Уилямс е убеден, че новият усъвършенстван метод „ще промени начина, по който вече повече от век се следи кръвното налягане” и очаква технологията да стане масова в следващите 5 години.

„Красотата на всичко това е, че трудно може да се оспори твърдението, че кръвното налягане в близост до сърцето и мозъка е доста по-показателно за риска от инфаркт или инсулт, отколкото това в горната част на ръката”, обяснява професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: кръвно наляганеаорта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-добре се мери кръвното около врата...