Закриват фонда за трансплантации в чужбина

Дейността му се прехвърля към други структури
Обновена: 2 мар 2011 15:03 | 2 мар 2011 15:02,
30
Закриват фонда за трансплантации в чужбина
Стефан Константинов Снимка: БТА

Фондът за трансплантации в чужбина ще бъде закрит, съобщи здравният министър Стефан Константинов. Той обаче обясни, че функциите му ще се поемат от други структури в здравеопазването и българи ще могат да правят трансплантации в чужбина.

"Имаше атаки от пациентски организации, че не са изпращани хора. Поради тази причина мислим да оптимизираме работата. Това значи, че той няма да бъде закрит, просто дейността му ще бъде прехвърлена към съществуващи в момента структури. Няма нужда да поддържаме някаква администрация, дори и минимална.

Имаме два фонда, които са за лечение на деца и за лечение на възрастни. Така че спокойно може всичката информация, която има в момента в този фонд, да бъде прехвърлена и парите също да бъдат прехвърлени“, посочи Константинов.

В първата структура ще се насочат всички пациенти, които са под 18 години, а във втората – останалите хора, предвиждат от здравното ведомство.

Промените обаче няма да станат веднага. До осъществяването им хората, които се нуждаят от трансплантация в чужбина, могат да продължат да подават документи за лечение във „Фонда за трансплантации”. След това документите им ще се прехвърлят към другите две структури.

Пациентите, които са одобрени за лечение от началото на съществуването на фонда до окончателното му преструктуриране, ще продължат да разполагат със средствата, които веднъж вече са получили.

„Проблемът с трансплантациите в чужбина не са парите. Проблемът е, че това са чужди държави, трябва да има донори, което знаете, че не е стока, която се поръчва в аптеката, че да я получим, трябва да има инцидент и трябва много бързо нашите хора да бъдат прехвърлени там“, изтъкна министърът.

„За мен голямото предизвикателство е да правим тук трансплантации и хората на място да получават тази услуга, а не да се чудим как да правим невъзможни неща", допълни той.

Фондът за трансплантации в чужбина беше създаден миналия май по настояване на премиера Бойко Борисов с идеята да се помогне за операциите на български граждани в чужбина, които не могат да бъдат трансплантирани в България.

Пациентски организации съобщиха, че администрацията на фонда миналата година е върнала неусвоени 4,7 млн. лв. от общо 5 млн. лв., отпуснати от правителството за присаждане на органи в България и чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
Защо ревете,а? Щом го позволяваме така ще бъде. Само се пените по форумите. Готови сте веднага да се обърнете срещу лекари, пенсионери , учители. Никой не подкрепяме когато се бори за нещо. Държавата това сме "ние". А" ние "явно сме *** щом не го разбираме. Трябва да се обединим , а не да сме едни срещу други( както е в момента). Вижте гърците. Дори румънците са по-единни от нас. Сами сме си виновни за всичко, което ни се случва.
29
3
 
8
 
! Отговори
Дянков преди 13 години
Стига сте врякали. Важно е да спестят пари за бюджета. Важно е да се стоят магистрали. Нали за това гласувахте. Когато хората по форомите ви умоляваха да проявите здрав разум и да не избирате Бойко ги обявявахте за национални предатели а сега врякате.
28
0
 
5
 
! Отговори
Дени преди 13 години
До 25 Детето за огромно съжаление почина .
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя фонд, дето според директорката/шефката му ДОРИ САМО С ЕДНАТА ПРИДВИЖЕНА ПРЕПИСКА, т.е. трансплантация за 1 болен, си струвало да съществува! Ужас!Люпилня за Калинки
26
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
В същото време се пилеят стотици милиони за подслушване, за бойни хеликоптери, над милиард годишно за издръжка на безполезните ушеви ***, дето ги бива само да тероризирът Българите, но не и да бранят животът и имотът им, още над милиард за хрантутене на мръсните ***, които само грабят и убиват, но отказват да работят !!!!! Но за болните деца пари няма !Що за държава е това бе, срам ме е и от либийците вече, ако бяхме читав народ, досега да сме вдигнали революция и да сме ги избесили !!!
25
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Помните ли Рада - момичето победителка в Байландо? Тя е от многодетно Българско семейство, по-малката и сестра 12-годишната Таня е тежко болна и се нуждае от трансплантация в чужбина. Бащата тича като луд да събере поне началната такса от 50 000 долара (нужни са общо 200 000), ние правим кампании из Интернет, страници във Фейсбук, а от т.нар. "държава" - никаква помощ за болното Българско дете !!!ГРОБ са *** - на следващите избори ще гласувам за тоя, който обещае да ги изправи пред стената.
24
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Преди изборите животното бойко борисов се кълнеше, че държавата нямало да остави без помощ нито един Българин, особено дете, нуждаещи се от трансплантация в чужбина... 20месеца след идването му на власт резултатите са трагични - въпреки създадената специална агенция, в чужбина с нейна помощ е трансплантиран само ЕДИН човек !!!Порадната лъжа на тоя престъпник !!!
23
0
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 13 години
Не си прав - косите им настръхват от срам. Нали затова почти всички юнаци наши се остригват нула номер като бръснати тикви.
22
0
 
0
 
! Отговори
дядо преди 13 години
медицинската ДАНС !
21
0
 
5
 
! Отговори
ТИТИ преди 13 години
Как не вие срам, подигравате се с хората но и ние сме виновни,че мълчим на 26-01-11 оперираха майка ми доц.Георги Тодоров в медицинска академия,не стига че взе пари, а нищо не направи отвори и затвори, но няма да оставя нещата така. Моля ви от форума дайте ми координати за жалби и оплаквания от лекарски грешки .Сега претърпя втора операция в Исул от некадърността му и невежеството.
20
0
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Гинеколог е човека бе не е хирург, какво искаш сега? Човека се е специализирал да бърка по дупки, не да ръководи една сложна система.
19
0
 
10
 
! Отговори
пишман българин преди 13 години
Този последен министър от Кюстендил е най-некадърното същество,избрано от Боко Тиквата.Закри болници,хората в селата и малките градове измират поголовно!!!Сега и за нас няма трансплантации ! Ега ти правителството ! Ега ти министрите в него !!!
18
0
 
8
 
! Отговори
Здраве му кажи преди 13 години
За какъв *** беше този фонд след като направи икономия от 5 милиона лева. Неусвоени пари, заделени от бюджета за тази цел. А народа да изпраща есемеси и дарения за лечение на болните. А колко пари изяде администрацията на фонда?
17
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 13 години
с две думи - 'оправяйте се' (кой, както може).. Егати ***:( До кога ще се гаврите с тоя народ бе?? Кое му е невъзможното да отиде човек и да му трансплантират орган някъде другаде (при условие, че тук не става)? За какво се плащат тия здравни осигуровки, а?
16
0
 
6
 
! Отговори
емо преди 13 години
написано черно на бяло: нама донори за нас в чужбина. ония да не са будали , сигурно според законите им техните поданници са с приоритет. за нас ако остане нещо, а?
15
0
 
6
 
! Отговори
mi6osp преди 13 години
До 10: Та кое е хубавото, не разбрах- това , че боко създаде този специален фонд или това ,че го закрива?Или просто е хубаво, че де факто си признава, че и това е било грешка?Хубаво е един министърпредседател да не греши, а не да си признава грешките
14
0
 
0
 
! Отговори
uha преди 13 години
Киряк,взел и си хапчетата,че нещо разстроен ми изглеждаш))
13
2
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Как може да ни карат да плащаме данъци? И осигуровки? В коя държава го има това, кажете ми? Само тук при нас ни газят така...
12
1
 
9
 
! Отговори
а от друга страна преди 13 години
някой много се старае на насъска хората срещу лекарите...като че ли целта е да я довършим тотално тая държава...
11
1
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Абе не виждате ли какво става - държавата не работи, няма приходи! Преди малко прочетох, че НОИ пришпорва национализацията на пенсионните фондове; карат ни да плащаме вече новите данъци; здравния ни резерв вече е опапан сигурно... Държавата няма пари - всичко се харчи на поразия, безконтролно и се измислят всевъзможни начини за попълване дупки всякакви от джоба на обикновените хора! Да, ама и джобовете вече са скъсани! Няма да се учудя и домовете и земите ни да национализират тези неграмотници!