Стволовите клетки полезни и при лечение на глаукома?

Те се инжектират в задната част на окото
Обновена: 17 мар 2011 13:28 | 17 мар 2011 13:27,
1
 Стволовите клетки полезни и при лечение на глаукома?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Инжекция със стволови клетки може да доведе до обрат на състоянието при глаукома, според ново изследване.

Учени от Университета в Кеймбридж смятат, че техниката, която използва стволови клетки, може да се използва за лечение на слепота в бъдеще.

При метода се взимат стволови клетки от костния мозък и се инжектират в задната част на окото. Там те предпазват оптичните нерви от деградиране. Инжектираните стволовите клетки се развиват в нервни. Така увреждането на нерва не само се стопира, но и се възстановява, в следствие на което се постига подорение на зрението, разяснява проф. Кийт Мартин, невролог в Университета в Кеймбридж и очен хирург в болница Аденбрук. Резултатите са обещаващи. Търсенето на лечение на слепота вече не е в сферата на научната фантастика, смята специалистът.

Лечението със стволови клетки напредва бързо в различни клонове на медицината. Изследването показва, че има положително въздействие освен при глаукомата, но и при други заболявания, засягащи зрителния нерв.

Над 300 000 души във Великобритания страдат от глаукома, смята се дори, че общият им брой е двойно повече. По-голяма част от пациентите са над 40-годишна възраст.

Състоянието обикновено е причинено от повишено очно налягане и увреждане на зрителния нерв, който предава сигнали от ретината към мозъка. Полето на видимост се свива бавно през годините.

Новата техника може да помогне на две групи пациенти - диагностицирани с напреднала глаукома, и хора, при които болестта се развива в млада възраст, уточнява проф. Кийт Мартин.

Съществуващото лечение, което намалява очното налягане, помага при повечето хора, но тъй като е превантивна стратегия е безполезно за тези с напреднала глаукома, казва експертът. Освен това, намаляването на очното налягане само по себе си не може да предотврати глаукомата за дълго.


Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
kkk преди 12 години
maria juanaaaaa verno pomaga!
1
0
 
3
 
! Отговори
sss преди 13 години
nai golemiq lek pri glakoma mmmmmmmmmmaaaaaaariiiiiiua