Самотата се "прогонва" с мисъл за любимата храна

Особено ако ни напомня щастливите дни от детството
Обновена: 25 мар 2011 16:21 | 25 мар 2011 15:33,
32
Самотата се "прогонва" с мисъл за любимата храна
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Храни, които харесваме, дори и да са вредни за линията ни заради многото калории, които съдържат, могат да се окажат полезни за душевното и емоционалното ни състояние, твърдят изследователи.

Учените установяват, че мисълта за картофено пюре или любимите шоколадови изкушения например помагат да се преборим със самотата.

Смята се, че изборът на определени храни, когато не се чувстваме добре по някаква причина, може да ни повлияе в положителна посока, особено ако те ни напомнят щастливите дни от детството или приятна семейна почивка.

Припомнянето на подобни моменти повишава настроението и разсейва чувството на самота.

Изследователи от САЩ, с цел да предизвикат чувство на самота у група доброволци, провокират изживяване на конфликтна ситуация с близък за тях човек.

След това участниците в проучването описват любимите си храни. Тези от контролната група се запознават с нови за тях ястия. Накрая всички отговарят и на въпроси, свързани с чувството им на самотност.

Оказва се, че хората, които се чувстват сигурни във връзката с човека от стимулацията, се „спасяват“ от чувството за самотата с мисълта за любимо ястие, категорични са изводите от проучването.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: самотамисълхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
:))) преди 13 години
Не мога да знам кое точното определение да бъдеш самотен!Но в детските си години се хранех от време на време и не изпитвах нужда да се храня! За сметка на сега, сега съм чревоугодник! Но, едното компенсира другото занимавам се със спорт и се движа достатъчно.
27
2
 
2
 
! Отговори
do 27! преди 13 години
Истина е!Постоянно се приказва за тези 21 години след 1989!А НИкой не казва истината :СЕГАШНОТО ни объркано положение е СЛЕДСТВИЕ от ХАОСА, настъпил на 9.09.1944!!!!!!!45 години на лъжлива "планова икономика"!45 години на фалшиво "благополучие" в рамките на един затвор, за да не виждаме КАК живеят другите.Това е.Ако си живеехме БЕЗ "соцреволюция"( отново лъжа), щяхме да бъдем ПОНЕ колкото Испания!А вижте в какво положение Русия след 80+ години ...
26
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Детството и младостта винаги са прекрасни! Защото старостта не е , а след нея ...Но не обърквай детството с комунизма!А впрочем това което е сега няма нищо общо с "демокрацията"! Това сега е следствието на комунизма!Както казва полски дисидент/не помня името/: "Най-лошото на комунизма е това , което следва след него!"А иначе наистинва трябва да сме добри!
25
0
 
2
 
! Отговори
Mечо Мечев-Мечистия преди 13 години
Затова и самотните са дебели... Самотните - дори и заобиколени от "приятели", женени, но все пак самотни. И аз самотен и дебел.
24
0
 
0
 
! Отговори
деси преди 13 години
Много вярна статия
23
0
 
2
 
! Отговори
до 23 от 22 преди 13 години
...така е....
22
0
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Преди 84-та г. в паспортите ни пишеше "народност - турчин".А българо-мохамеданите са друга работа.Не е задължително турчина да е мохамеданин. Аз съм християнин.
21
0
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
"турчин бг гражданин"....Турчин или БГ гражданин ?БГ гражданин - мюсюлманин ???Така може.Имах приятели като теб - много добри младежи - имената им бяха Айхан и Бахар /брат и сестра/, после станаха Денис и ..не помня "другото" име на Бахар...Заминаха си "доброволно" при баба си и дядо си в Истанбул - беше тъжно - и за тях и за нас - техните приятели и връстници.Минаха години - Айхан сега е лекар, Бахар - аптекарка и майка...Всички обичахме да ядем шопска салата и мешана скара...в двора на хубавата им къща във Виница Варна....Беше хубаво, бяхме весели и се обичахме, бяхме щастливи до годината, когато ни разделиха...На кого да се сърдя ???Или да мразя тези като тях ?????Често си мисля за Айхан и Бахар те са добре, къде сме ние ???Самотата с какво се прогонва ???
20
0
 
4
 
! Отговори
турчин бг гражданин преди 13 години
А в моето детство ми сменяха името.И после "другарката" в училище ме укоряваше, че пак не съм си сложил българско име:"Е защо не си сложи името Борис?" (Сигурно на нея името Борис и харесва).А курсовата припаднала на събранието, когато и съобщили, че един от учениците иска в края на вторият срок да си сменя ("доброволно") името, и тя трябва да препише целият дневник.После ме гхледаше с укор. И съобщи пред целият клас: "Един ваш съученик иска да си сменя името. Е точно сега ли?"Аз пък се чудех кой ли е този.После съучениците ме питаха с кое име да ме наричат.Беше ме страх рабира се и им казах, че ми е все едно.
19
2
 
2
 
! Отговори
ГРАБ, ГРОБ, ГРИП преди 13 години
Любимата храна е картофи разбира се.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най обичам да маам пръжки с лук.
17
1
 
6
 
! Отговори
taka e.. преди 13 години
А може би остаряваме...И си спомняме за игрите НАВЪН- на дървета, по дворовете , с намазани филии с мас и поръсени с червен пипер и сол( около 1950... вечно парите не стигаха... не е от сега..), едва сега като гледам снимките, роклите на мама ми се виждат много красиви...И колко още неща..Но някой беше казал:"Младежта не е нито добре, нито лоша...Тя е такава, каквото е времето, в което живее..."Редно е всяко поколение да живее по-добре от предходното.
16
1
 
3
 
! Отговори
$ преди 13 години
Американците живеят, за да ядат. За тях храната е висш мисловен процес.
15
0
 
13
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Аз си спомням едни чудни *детски закуски*, *жокеи* и един наливен червен плодов сок, който разреждаха с газирана вода ---- И много други неща си спомням, но няма да ги изреждам, защото ще се намери някой да ме оплюе заради *пропаганда* на онова време ---- И въпреки това ще го кажа - беше прекрасно детство --- И още нещо- портата на двора ни лесно се отваряше, но нито за миг не ни е минавало през ума, че някой може да влезе и да направи нещо лошо ---- Бъдете живи и здрави И ДОБРИ
14
0
 
0
 
! Отговори
мляс,мляс преди 13 години
Кво става изядохте ли кексчетата?
13
0
 
22
 
! Отговори
yaro преди 13 години
абе самотата не може де я прогониш с храна ,само се замества за кратко време.самотата се прогонва с любов...
12
1
 
6
 
! Отговори
до жоро павето преди 13 години
И кой взривяваше влакове с деца ????Сети се - те и сега правят не-по малко лоши неща....например Юзеирови....Нищо , че обичам баклава и кадаиф....
11
2
 
9
 
! Отговори
kurentzo lapas преди 13 години
когато съм самотен си удрям една злобарка и ми минава :)
10
0
 
4
 
! Отговори
до От 2 ДО 7 преди 13 години
Ето това е страшното :"стари прашасали,никому непотребни вече книги.."За съжаление.....
9
0
 
5
 
! Отговори
спомен преди 13 години
Прогонвах самотата с шоколадови "бутилчици" - бонбони с ликьор - сега няма такива !!!!