Тръгва система за лекарски грешки до края на 2011

Лекари ще дебнат колеги и ще ги клепат анонимно пред БЛС
17 апр 2011 20:14,
66
Тръгва система за лекарски грешки до края на 2011
Снимка: Булфото

До края на 2011 година ще бъде създадена национална система за оповестяване на трудните за диагностика и лечение случаи.

Това съобщи председателят на Български лекарски съюз Цветан Райчинов по време на 52-я извънреден събор на медиците в Радва.

Медицински анализатори, а не информатори ще следят за лекарските грешки, решиха медиците по време на националния лекарски форум.

След като здравният министър Стефан Константинов разкритикува предложението за създаване на длъжност „лекарски информатор" и го определи като глупост, членовете на събора приеха контрола върху такъв тип случаи да се осъществява от медицински лица.

Те ще следят за лекарски неблагополучия, след което ще предават информацията в лекарския съюз, който ще има координираща функция, съобщи Дарик.

Цветан Райчинов обясни, че подадената информация от анализаторите ще бъде анонимна, а целта е да се избегнат инцидентите.

„Така ще имаме база данни, в името на сигурността на пациентите, а събраният опит ще бъде полезен и за здравните работници в борбата им с лекарските грешки. Тук не става дума за доносници, а анализатори", каза още председателят на лекарската колегия.

Системата трябва да прерасне в национална до края на тази година. А идеята за създаването й е на д-р Милан Миланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
16
 
! Отговори
ннн преди 13 години
Е как може такова заглавие да поставите?!? Това е повече от глупаво.....
5
2
 
35
 
! Отговори
sas преди 13 години
Да се поправя - не може половината българи да издържаме другата половина, както и множащите се в геометрична прогресия мяймуноподобни.
4
1
 
30
 
! Отговори
sas преди 13 години
Пази Боже, да се разболееш в България!!! Докато не се въведе здравното застраховане, няма да има здравеопазване. Не може половината българи да издържаме другата половина.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Cqlata sistema e greshna!!!
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Разделяй и владей" - явно се връща и времето на анонимните доноси. Какво би попречило вече да се наклевети някой съвестен, но неудобен медик, както и да се правят властови злоупотреби със събраните данни?
1
2
 
25
 
! Отговори
Nikolla преди 13 години
Ето сега вече всичко в здравеопазването ще тръгне по мед и масло.Решиха проблема с остойностяването на труда,решиха проблемите с липсата на здравни осигуровки на близо 2 млн души,решиха кошмара на онкоболните,свързан с безкрайното разкарване докато си получат заветния протокол за лекарствата...