Депресията обусловена генетично?

Заболяването засяга около 20% от хората
Обновена: 16 май 2011 17:12 | 16 май 2011 17:12,
3
Депресията обусловена генетично?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени са открили първото убедително доказателство, че вариации в гените на някои хора могат да причинят депресия – едно от най-разпространените и скъпи душевни заболявания, предаде Ройтерс.

По рядка случайност в областта на генетичните проучвания откритието, направено от екип под британско ръководство, е повторено и от екип от Университета на Вашингтон, който изследвал напълно различна група хора.

Специалистите се надяват, че откритията им ще доведат до разработването на по-ефективни методи за лечение на депресия. Достъпните сега терапии помагат само на половината пациенти. Двете изследвания са публикувани в American Journal of Psychiatry.

И двата екипа съобщават, че са открили силна връзка между депресията и генни вариации в участък, известен като хромозома 3p25-26. Острата депресия засяга около 20% от хората в определен етап от живота им. Честите и повтарящи се депресивни състояния засягат около 4% от хората и са трудни за лечение, припомнят специалистите, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
оле преди 12 години
За съжаление никой не е застрахован ,а ежедневието ни е опасано от депресивни моменти.
2
0
 
18
 
! Отговори
Wory преди 12 години
Най- доброто лечение. Работа, добри доходи, но все пак работа. Любима, любим задължително секс не кекс ..... :))) И да се чувствате желани, обичани и значими. :)))
1
4
 
8
 
! Отговори
ракия преди 12 години
Муам антидепресанти като улав и ич ми не дреме .