Колекционерите заплашени от психични отклонения

Те често изпадат в перфекционизъм, който избиват обсесивно-компулсивни разстройства
25 май 2011 22:34,
4
Колекционерите заплашени от психични отклонения
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колекционерството не е безобидно хоби и най-запалените му фенове са застрашени от психични отклонения, предупреждава в."Кориере дела сера", който обобщи резултатите на испанско проучване.

Според психоложката Франсиска Лопес Торесияс от университета в Гренада, колекционерите много често развиват обсесивно-компулсивно разстройство, което избива и в мания за пазаруване. Торесияс посочи като опасни и точките, които предлагат веригите магазини, за да попълните колекция от ножове, тигани, чаши и др.

"Маркетинговите кампании са толкова агресивни, че понякога превръщат в колекционери и хората, които никога не са имали намерение да събират някакви неща, твърди психоложката. Но по-податливите натури са изложени на риск. Безконтролното трупане на безсмислени предмети често е един от първите симптоми за психическо разстройство."

Според испанския екип при старите хора се развива и "синдромът на Диоген", при който те се изолират от околния свят, нехаят за условията, в които живеят, и патологично се затрупват с ненужни вещи. Тези психични отклонения, които могат да бъдат стимулирани от колекционерството, никак не са редки и засягат около 12 на сто от населението, твърдят учените.

Ако хобито не дегенерира и остане под контрол, то може да бъде полезно за психичното здраве на човека, защото развива ценни качества като настойчивост, подреденост, търпение, тренира паметта. Но често колекционерите прекрачват границите и изпадат в перфекционизъм и педантичност, които избиват обсесивно-компулсивни разстройства.

"Най-уязвими са хората с ниско мнение за себе си, които имат проблеми със социалното общуване и се чувстват излишни, констатира Торесияс. Колекцията се превръща в отдушник и те се чувстват реализирани чрез нея по някакъв свой си начин. Но след това сбирката се превръща в самоцел и именно тук възникват и здравните проблеми", пише  "Кориере дела сера".

 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами те и онези, дето правят "проучванията" са много застрашени. При тях даже има вече видим резултат.Ама че ***! Ако работиш нещо, което те поглъща - ще се вманиачиш..., ако не правиш нищо - депресията не ти мърда! Какво да правим изобщо - не разбрах/отговор: да не им четем глупостите/
3
0
 
5
 
! Отговори
По нашенски е друго преди 12 години
Проблемът има и друг аспект.Колекционери са и много богатите хора.Да не говорим пък за нашата върхушка от времето на късния соц - не само партийната върхушка, но и спортисти,казионни поети и други подобни се пишеха колекционери на предмети с художествена и историческа стойност.Да не говорим и за това,че когато някой обикновен човечец успееше - според силите си - да си направи макар и малка колекция /но с усет,знания и мерак/,в повечето случаи въпросната колекция ставаше жертва на квартирен обир
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някои колекционират пари, ама съвременни, разтревожих се за тях
1
0
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Аз се ...чудя,що не съм уу...ред;от 20-сет години колекционирам ...политици,които са ме излъгали и пак са...наредени,да им...поверваме.