Лицевите кости променят формата си с възрастта

При дамите настъпва в по-ранен период – между младата и средна възраст
25 май 2011 19:01,
3
Лицевите кости променят формата си с възрастта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Оказва се, че ако искаме да запазим младежкия си вид и в напреднала възраст, трябва да се заемем и с оформяне на костите, а не само да се грижим за кожата си, тъй като с течение на времето черепът ни променя своята форма. Учени обясняват за откритието си в списание Plastic and Reconstructive Surgery.

Костите около очите ни се уголемяват, а ъгълът на костта, намираща се под веждите пък, намалява. Такова разположение би могло да допринесе за образуването на неприятните бръчки около очите, познати като „пачи крак“, обясняват учени.

Експертите анализират изследвания от компютърна томография на лицеви кости при участници, разделени в три различни групи. Едната е на млади хора, 20 – 40 години, другата на представители на средната възраст – от 41 до 64-годишна възраст, а в третата група влизат възрастни хора – над 64.

Подробните изследвания показват някои особено важни различия в структурата на костите при отделните възрастови групи. Изследователите сочат, че лицевият скелет претърпява морфологични промени и като цяло намалява своя обем с напредването на възрастта.

Остаряването също така засяга и костите, разположени на средата на лицето ни. По време на изследванията се установява редукция на ъглите при веждите, носа и горната челюст. Дължината и височината на долната челюст също намаляват.

Въпреки че измененията се наблюдават при представителите и на двата пола, проявата им при дамите настъпва в по-ранен период – между младата и средна възраст. При мъжете обаче това се случва по-късно – в периода между средната възраст и старостта.

 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: структуралицеви кости
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички кости се променят с възрастта. Всеки по-наблюдателен човек може да го забележи.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Лицевите кости променят формата си с възрастта"a dobyr den...