Бактерията убиец в Хамбург бавно отстъпва

Бобени кълнове вероятно са източникът на смъртоносната E.coli
Обновена: 5 юни 2011 19:28 | 5 юни 2011 19:23,
35
Бактерията убиец в Хамбург бавно отстъпва
Снимка: Reuters

Разпространението на опасната инфекция, свързвана с нов щам на бактерията ешерихия коли, очевидно се забавя в германския град Хамбург.

Това съобщи пред местно радио министърът на здравеопазването на едноименната провинция Корнелия Прюфер-Щоркс, предаде ДПА.

Има подозрения, че първоначално заразата е тръгнала тъкмо от Хамбург, напомня ИТАР-ТАСС.

В момента пострадалите от острата чревна инфекция в Германия са 2366. 520 от тях са развили усложнението, известно като хемолитично-уремичен синдром. 18 са починали.

От петък до събота в Хамбург са регистрирани едва 19 нови случая и само един с усложнение. Германските здравни власти обаче препоръчват все още да не се ядат сурови краставици, домати, салата и марули, отбеляза Корнелия Прюфер-Щоркс.

По последни данни агресивният бактериален щам е отнел живота на 19 души и се е разпространил в 12 държави, посочва ДПА.

Компетентните органи в Германия срещат трудности при осигуряването на лечение за болните, призна федералният здравен министър Даниел Бар, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той не изключва източникът на инфекцията все още да е активен.

По данни на седмичника "Фокус" събитията в Северна Германия не са нещо ново. През 1892 г. Хамбург вече бил атакуван от агресивен микроб, предизвиквал обезводняване на организма и симптоми, наподобяващи като цяло сегашното заболяване. Тогава се заразили 17 хиляди души и 8605 починали.

Новият щам е резистентен към антибиотици, потвърдил предишни съобщения професор Хелге Карх, шеф на Института по хигиена към университетската клиника в Мюнстер.

Твърде малка е вероятността за терористичен акт, тъй като причинителят е съвсем неизвестен и абсолютно нов, заяви по-рано друг германски експерт, Александър Кекуле.

"Следователно би трябвало евентуалните агресори да го произведат по изкуствен път, а според мен те още не са стигнали толкова далеч", обясни медикът в публикувано вчера интервю за в. "Велт".

Последни изследвания сочат, че бобени кълнове, отгледани в Германия, вероятно са източникът на смъртоносната бактерия ешерихия коли, съобщиха германските здравни власти, цитирани от Асошиейтед
прес.

Говорител на министерството на земеделието на провинция Долна Саксония съобщи на Асошиейтед прес, че по-късно днес ще бъде издадено предупреждение към хората да не ядат кълновете, които често се употребяват като съставка на салати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Viks преди 12 години
ама сте всичките големи лаборанти и доктори тука...първо тази Е.коли живее в дебелото черво(четете малко в уикипедия или специализирани медицински сайтове).второ недейте да бъдете такива злобари... ами ако и вие сте заразени с нещо от рода на спин,хепатити,херпеси мерпеси и т.н. дали ще ви бъде готино?при всички случай бактерията е факт, борбата с нея е трудна ( казвам го от опит ) пък иии е по-хубаво да си ядем бобените кълнове произведени в България , а не от Дойчланд :)))
34
1
 
3
 
! Отговори
сами м преди 12 години
Германците: "Кой ми *** в гащите?"
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
интересна ферма-между хамбург и хановер,а снабдява само няколко кръчми в ХАМБУРГпоне на 1 кръчма в хановер да беше далахахаа лабораторията в хамбург,а инфото,че е изкуствен щам между е.к и чумата
32
1
 
1
 
! Отговори
Бобен Кълн преди 12 години
Да живеят бобебите кълнове! Да го духат соевите кълнове! Да го духа и кръмното цвекло!
31
0
 
3
 
! Отговори
Lupe_Fiasco преди 12 години
Всичко това става благодарение на фармацевтичната мафия!!!
30
1
 
2
 
! Отговори
параноясала хлебарка преди 12 години
Е.коли и беси и патки пасе ! ( даже )
29
1
 
3
 
! Отговори
Изгубени в превода преди 12 години
Вероятно става въпрос за соеви кълнове. Соята, както знаем, е бобово растение. И ето ти на- "бобови кълнове" в нашите новини!
28
5
 
1
 
! Отговори
А? преди 12 години
Абе какво е това бобени кълнове? Значи като се покаже растението от земята и германците правят от това салати ли? Така ли да разбираме? Тия гастарбайтери-*** и разни други циганя съсипаха гордата дойче нация!...Ако действително правят от това салата,много странен вкус имат...
27
6
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
polna prostotia ima plan za namaliane na chovechestvoto ot masoni iluminati i taka narechen chetvarti raih amerika i evreiskoto lobi ,taia bakteria se namira vinagi v koremnata kohina ,a tazi koito mori horata e otslabvane na imynnata siustema i choveka ymira.
26
2
 
3
 
! Отговори
ненов преди 12 години
незнам за вас но тази паника ми се струва че се насажда умишлено от някой хора незнам защо(времето ще покаже)в статията пише че има 2366 заразени и това са тези които са отишли на лекар реалната цифра може би е над 3000 а смъртните случай са 18 това прави приблизително 0,5% тоест ако се заразиш имаш 99,5% шанс да оцелееш ми то по вероянто е да умреш от задавяне докато ядеш.освен и да не ядем.но иначе е добре таратора ми е от лбимите ястия а сега поне ми излиза по-евтино.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Тогава се заразили 17 хиляди души и 8605 починали."Всеки втори почива. Че то като чумата!!!
24
0
 
14
 
! Отговори
az преди 12 години
последните новини са соеви кълнове,проверете си информацията,тук в испания казаха така,а те наистина следят отблизо всичко ,че са пряко засегнати от това,а и няма логика,кой е виждал бобени кълнове в салати
23
6
 
5
 
! Отговори
an преди 12 години
ZA6TO SE PRAVQT NA UDARENI S MOKAR PARCAL? TAZI BAKTERIQ KAKTO Q NARI4AT, E TRAGNALA OT NQKOQ LABORATORIQ. KOQTO PROIZVEJDA -GMO-PRODUKTI. NO NIKOGA NQMA DA SI PRIZNAQT. KOGATO SMESI6 NQKOLKO VIDA HIMI4ESKI VE6TESTVA, SE POLU4AVA TRETI, NE IZVESTEN. KAKTO PROIZVEDOHA I SPINA. 4RES SMESVANE NA DVE BAKTERII.
22
4
 
14
 
! Отговори
от 20 преди 12 години
Лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).Просто потърсете в чичко гугъл.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да, бобени кълнове е правилно.тук не става въпрос за соевите кълнове.
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тая е.коли в България и викат герб
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бобени кълнове?! ...да се смееш ли да плачеш ли на сази статия...
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пред Германия всичко отстъпва
17
3
 
11
 
! Отговори
6677 преди 12 години
Анадолска му работа. Де ги ония едновремешните точни дойчовци?!
16
2
 
25
 
! Отговори
nqma преди 12 години
какви бобени кълнове, изгонете си преводача! Става дума за соеви кълнове, произвеждани в промишлени количества!