Промените в екосистемите започнаха?

Планктон в Атлантическия океан за първи път от 800 хил. години насам
Обновена: 27 юни 2011 11:56 | 27 юни 2011 11:56,
82
Промените в екосистемите започнаха?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В северната част на Атлантическия океан бе засечен планктон. Невероятното в този факт е, че той никога не е бил наблюдаван по тези места. Поне не и през последните 800 хил. години, съобщи Би Би Си.

Според учените това е станало благодарение на топенето на полярните ледове, което е позволило на планктона да се премести от Тихия в Атлантическия океан.

Независимо от факта, че планктонът е храна за водните животни, специалистите смятат, че появата му на необичайното за него място може да доведе до мащабни промени в океанския живот и въобще в екосистемата.

Така през 2010 г. край бреговете на Испания и Израел бяха забелязани сиви китове, които по принцип обитават само Тихия океан. В Атлантика те не са били виждани поне от 300 години насам.

Данните за появата на планктона са плод на 13-годишни проучвания с участието на 17 изследователски института от 10 европейски държави.

Още по темата
"Подобна миграция е ярък пример за това как променящите се климатични условия водят към изменения в поведението и придвижването на биологични видове, което води след себе си промени в екосистемите”, обяснява ръководителят на кралския институт по изследване на морето в Холандия.

Според британски учен природни изменения в такъв мащаб за последен път са ставали преди 2 млн. години.

Тогава появата на нови видове животни в Атлантическия океан е довело до измирането на други като резултат от борбата за оцеляване.

Промяната в температурата и химическия състав на океанската вода може да има последици за риболова. Някои видове риби може да се преместят на север, в по-прохладни води.

„Ние просто искаме да предоставим информация за тези хора, които взимат решения. Не казваме, че това е лошо или добро. Става въпрос за възможни огромни промени в океана”, допълват още от кралския институт по изследване на морето в Холандия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са и бога им е *** - кърлеж от братчедите на крастата и отношението към някого е както отношението на *** към месото му,вие цивилизация на *** - акари - демодекс и имате оръжия за масово опаразитяване,вие сгань и най големия ви кошмар е без гостоприемник да останете.Мразите растенията защото са първи,вие кърлежите - втори,а гъбите - трети.Ресурсите ви реално са болните,***,набедените - абе тея дето не стават за е*ачи за да служат за вечното ви размножаване.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За планктона разбрахме, а от изтеклия петрол в Мексиканския залив защо никой не се интересува?
78
0
 
3
 
! Отговори
анн преди 12 години
Учени доказаха Дядо Коледа не съществува....но и тази година ще има подаръци за всички нали- попитаха децата :))) Статиите ги поглеждам само заради яките коментари отдолу:) защото кои са тия учени никой не знае и надали ще разбере особено от статии като тази....
77
1
 
1
 
! Отговори
Прочети ме! преди 12 години
Без значение е дали глобалното затопляне е периодично или силно подпомогнато от човека на този етап, усилията по предотвратяването му са само за пред хората, за да не изпадат в паника. Всъщност това глобално затопляне се чака с нетърпение от "завоевателите" на нови земи. Единственият континент, от който още не могат да се използват ресурси е Антарктида и целият е покрит с 2км ледена обвивка, а е по-голям от Европа. Много е скъпо да се дълбае за полезни изкопаеми, трябва да се стопи ледът!
76
3
 
3
 
! Отговори
heh преди 12 години
"Поне не и през последните 800 хил. години":)))) преди това може и да е било наблюдавано, така излиза :)))))кой ли ги е наблюдавал нешата преди 800 хил г. , пък дори и преди 500 хил ми е много любопитно
75
1
 
7
 
! Отговори
Мирянин преди 12 години
И какво си мислите че САЩ ще започнат да си затварят заводите защото климата се променя от замърсяването...... да да ама неЩе я експлоатираме тази планете още 100-150г. и след това ще си търсим нова. Хората са *** на планетата защото много отдавна не живеем природосъобразен начин на живот.
74
3
 
8
 
! Отговори
kioko преди 12 години
На планетата нищо и няма но на хората със сигорност им има...само не знам дали градираме или по-скоро де!
73
1
 
14
 
! Отговори
до Георги преди 12 години
А ти как мислиш, дали все пак 10 млрд. жители, 800 млн автомобили и милиони предприятия, както и изсичането на милиони хектари гора не се отразява поне малко на околния свят?
72
0
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
Абсолютно си прав - статията е подвеждаща. В Атлантика си има планктон. Новината всъщност е, че от Тихия океан планктонът е започнал да мигрира, по-точно се носи по теченията, към Атлантика.
71
3
 
6
 
! Отговори
ивайло преди 12 години
човекът и неговата дейност и неговата мегаломания и ненасищане унищожават земята
70
6
 
9
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Земята винаги се е променяла и постоянно се е променяла. Стига с тия дивотии че всичко било от дейността на човека. А защо тогава преди 300 години имало пак китове около днешен Израел или пък планктон преди 800000 години на тези места. Защото климата винаги се е променял. Да сте виждали рисунка на римски войник с ботуши? Не били са с нещо като сандали защото и тогава средните температурите са били с няколко градуса по-високи от сегашните.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планктон в Атлантическия океан за първи път от 800 хил. години насам - цял ден гледам каква глупост сте написали, айде вземете се поправете - новината е планктон от Тихия океан за първи път в Атлантическия океан от еди колко си хил години И за коментиращите: Планктонът (от старогръцки: πλαγκτός "блуждаещ") е съвкупност от организми, които населяват водните пластове, извършват бавни движения или се носят пасивно от водата. Обикновено са дребни.
68
18
 
6
 
! Отговори
Коко преди 12 години
Както и да го чешете, ЗЕМЯТА ИЗЖИВЯВА ПОСЛЕДНИТЕ СИ ГОДИНИ.Почти злорадствам, за което се извинявам :)
67
2
 
20
 
! Отговори
Оня преди 12 години
Мен пък друго ме озадачи .. как така планктонът ще 'мигрира'??? Той е там, където го завлачи течението. Въпросът е дали ще оцелее. Ама чак пък да мигрира .. Очаквам скоро дъждовните червеи да мигрират на запад, а гъбите на изток, пак заради топенето на ледовете!
66
3
 
3
 
! Отговори
Защото... преди 12 години
Защото трябва в нещо да се вярва!...
65
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според учените това е станало благодарение на топенето на полярните ледове, което е позволило на планктона да се премести от Тихия в Атлантическия океан...Аз ли съм единственият,който не вижда никакво сходство в двете събития?Все едно 'цените на соята падат, поради наскоро избраното правителство в Буркина Фасо'
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планктона го е открил Макс Планк, затова носи неговото име...
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на Охридското езеро в Рила има планктон
62
1
 
8
 
! Отговори
хихихихихи преди 12 години
Абе, днесаджии как може да сте толкова зле бе, хора. Да бяхте питали един осмокласник да ви обясни що е то планктон, че тогава да пишете. А статията на ББС е за едни други работи. :-)
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Супер,са трябва и сонди за фет да закараме,предлагам да убмием всички животни,и без това само ни пречат,и горите да изсечем само ни пречистват въздуха.Няма по малумно животно от човека,ама и неговия край ще дойде!