Внимавайте с шампоаните, че и от тях се дебелее

Фталатите в измиващите средства влияят на работата на жлезите
3 юли 2011 14:12,
34
Внимавайте с шампоаните, че и от тях се дебелее
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Диетолозите непрекъснато изтъкват значението на здравословното хранене и спорта за хубавата фигура. Изследване на американски лекари обаче показва, че храната и обездвижването не са единствените фактори, които допринасят за качването на килограми, съобщи  "Дейли мейл".

Възможно е да пълнеем и от химикалите, използвани в много козметични продукти.

Фталатите, които са в състава на около 70% от шампоаните, сапуните и козметиката, действат като "ендокринни дизруптори", установиха лекари от болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк. Те трябва да бъдат избягвани винаги, когато е възможно.

Ендокринните дизруптори имитират ефекта на хормоните. Те се отразяват на работата на жлезите, които ги произвеждат. Фталатите могат да се избягват, като се избират продукти без аромат, както и органични продукти.

Учените предупреждават и за вредното действие на химикала бисфенол-А, съдържащ се в много опаковки на храни.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: шампоанфталати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
sleipnir преди 12 години
Евела Тодор Александров.Те така не се бях смял оттдавна.
32
0
 
2
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ ЗОМБИТА преди 12 години
За вашесведение, много по-добре би било да пиете шампоана отколкот да се мажете с него..защото намазвайки всеки ден най-големия орган в човека-кожата вие се тровите супер много ,защото каквото премине рпез кожата се усвоява на 100 % направо отива в органите и навлиза в кръвта.. докато ако го изпиете 90 % от отовите ще се преработят от черния ви дроб!!!! Така че приятно тровене, ще се срещнем един ден когато всичко това ще е забранено! Аз ползвам био *** и да домашния *** е перфектен!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Некаква преди 12 години
Към коментар 29добавен от: jj преди 3 часа"Първо, бисфенола отдавна е преборен, а последните истерии покрай него бяха само преди 2 години. В резултат се забрани употребата му в ЕС."Абсолютно невярно!!! Бисфенол А успяха да забранят единствено и само в бебешките шишета с биберони! Индивидуални забрани има само в отделни страни, мисля, че Швеция беше една от тях. У нас е в почти всички опаковки на хранителни продукти и в някои бутилки. Той е синтетичен женски полов хормон!
30
0
 
3
 
! Отговори
ДО жж преди 12 години
Момче, провери си информацията! Бисфенола е забранен само за бебешките шишенца!!! Кво ще стане ако ти кажа че всичкото ПВЦ излъчва бисфенол?? Или че всяка консерва е покрита отвътре с него..или че всяка касова бележка има такова покритие? Ами на машините за минерална вода, знаете ли то какво са направени резервоарите..пластмаса 7- пак бисфенол А... въобще бисфенола е навсякъде около нас..за съжаление и около бебетата-освен бутилките им!!!!! А фталатите са толкова много че няма да има място,,,,
29
1
 
6
 
! Отговори
erogance преди 12 години
Препоръчително е жените да си мият само ц*ц*те, Така ще могат да спестят от силикон :)))
28
0
 
5
 
! Отговори
jj преди 12 години
Първо, бисфенола отдавна е преборен, а последните истерии покрай него бяха само преди 2 години. В резултат се забрани употребата му в ЕС.Второ... "фталати" не пише на нито един шампоан. Статията щеше да има доза полезност, ако бяха написали името на веществото, така както е изписано на опаковката.
27
0
 
14
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 12 години
а от домашно приготвен *** от свинска мас пълнее ли се бе,учените? че имам около 200 кила от него-наследство от дядо ми...:)
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво ми дреме аз нямам коса...
25
3
 
14
 
! Отговори
))))) преди 12 години
като нема друго за поркане ще се порка шампуан ....ще се порка щампуан и балони ще се гавръткат....)))))
24
6
 
10
 
! Отговори
gft преди 12 години
какяо друго ще обвиите за своя мържел и лакомия?99% от заътълстяване идва точно от мързел и лакомия.яденето не е виновно, а количеството което се поглъща.
23
3
 
40
 
! Отговори
Тодор Харалампиев преди 12 години
Абе аз отдавна съм заподозрял жената, щото гледам шампоаните свършват бързо, а тя се големее все повече и повече... Вчера, докато си миех зъбите на двора си викам, че или кучето нещо не носи напоследък, или кокошките нещо не им действа шампоана, спят с отворен очи и гледат втренчено. Ей на - тая сутрин се качвам на колата, затварям багажника, натискам амбриажа - вентилатора не пали! Слязох боядисах целия заден ляв калник, поизрязах грайферите на предна дясна, досипах шампоан, пак пробвам -не ще!
22
3
 
39
 
! Отговори
Тодор Харалампиев преди 12 години
Дойде комшията, ама дойде да гледа не да помага. Стои, кибичи, поне едно шампоанче да беше донесъл... Чааак към обяд от шестия етаж слезна има един Киро-Шампоана му викаме, щото много дебел. Дойде, завъртя се, изпуши две-три цигари, заврати крачули и се търкулна надолу по улицата, ни шампоан ял, ни шампоан мерисал. Е докъде да стигне човек с такива хора!? Няма план, няма концепция, няма процес... Цялата парадигма за вечния консенсус се дефрагментира и залива с киселина в зародиш!
21
3
 
33
 
! Отговори
Тодор Харалампиев преди 12 години
Всичко е фасада, всичко е евтин шампоан! Днешният млад човек няма ориентация, не играе шах, не говори със замърсената околна среда и екобаланса, не вижда по-далеч от собственото си полезрение, не вижда звездите, слънцето, луната, абе дет се казва - шампоан гази, гладен ходи. Е няма и няма и да има!
20
3
 
38
 
! Отговори
Lester Molester преди 12 години
Не бъдете мързеливи!Чешете се ,а не се къпете, защото се къпе само този който го мързи да се чеше.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Внимавайте, щото И като дишате пак дебелеете.
18
2
 
16
 
! Отговори
Зиг преди 12 години
Ох, стига бе, хора! Някои коментари тук ме разреваха от хилене :))))
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А, сега ми просветна защо пълнея! Мислех си, че се храня неправилно, обаче съм била в грешка. То било заради шампоана! Ясно! От утре спирам да се къпя, обаче ще се тъпча в МакДоналдс от сутрин до вечер!
16
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да пиете шампоан и да ядете опаковките от храните ей !
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега какво? Да спрем да ядем, щото е трудно да намериш храна без ГМО? Да спрем да се къпем щото в шампоана имало незнам си какво... а кога тия "учени" ще открият, че и във въздуха има химикали от които се пълнее и ще ни препоръчат дане дишаме? Абе, то е хубаво да изглеждаш добре, ама май нещата вече взеха да излизат извън контрол! Спрете се вече, че и без това сума народ страда от анорексия заради тия простотии! Сега остава и куп други болести да си докарат заради липса на хигиена!
14
3
 
29
 
! Отговори
$ преди 12 години
Сега американците ще спрат да се къпят и ще овонят света.